V 19: Bokförsäljning ökar för tredje veckan i rad – men vissa bokhandlar drabbas hårt

Ännu en vecka i coronakrisen och trenden är tydlig. Fysisk bokhandel tappar i genomsnitt en tredjedel av försäljningen, men det slår väldigt olika. Nätbokhandel och bokklubbar är vinnare. Foto: iStock. Graf: Förläggareföreningen.

Försäljningen av fysiska böcker vecka 19 var 3,6 procent högre än samma vecka förra året. Men det är nätbokhandel/bokklubbar (+25 %) som är vinnare och fysisk bokhandel (-35,5%) som är förlorare.

Under coronakrisen gör Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen varje vecka en rapport som visar utvecklingen för den fysiska bokförsäljningen.

”Fysisk bokhandel är den försäljningskanal som drabbats hårdast av Coronapandemin. Under vecka 11-19 2020 jämfört med samma period 2019 minskade fysisk bokhandel med 36,7 procent, följt av dagligvaruhandeln som minskat sin försäljning med 23,1 procent.
Internetbokhandel/bokklubbar har istället ökat med 6,2 procent under denna period.
Sammantaget har Coronapandemin hittills orsakat en total försäljningsnedgång motsvarande 8,0 procent. Det ska dock läggas märke till att digitala abonnemangstjänster inte ingår i detta underlag”, skriver de i veckans rapport.

Just det sistnämnda vore väldigt intressant att få siffror på. Hur stor del av nedgången i fysisk bokhandel beror på corona och hur stor del är naturlig minskning som ett resultat av digitalisering?

Samtidigt så går det inte att säga att alla butiker drabbats. ”Rapporter tyder på att variationen också inom försäljningsleden är stora. Det finns enskilda fysiska boklådor som drabbats både mycket mer och mycket mindre än genomsnittet för försäljningskanalen.”

Allra tuffast är det för bokhandlar som är beroende av resandeströmmar, på eller nära tågstationer och flygplatser. Sex av Pocketshops fjorton butiker ligger på flygplatser som stängt ner, enligt SvB. De har tappat all sin försäljning.

Andra butiker som påverkats negativt är de som ligger i områden med mycket kontor – dit folk inte längre åker.

Sammantaget för hela perioden vecka 11-19 handlar det om en nedgång i försäljning från 434,8 Mkr till 400,1 Mkr. Men fysisk bokhandel har tappat 55 Mkr samtidigt som nätbokhandel/bokklubbar ökat 16,7 Mkr.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL