ANNONS

V 19: Bokförsäljning ökar för tredje veckan i rad – men vissa bokhandlar drabbas hårt

Ännu en vecka i coronakrisen och trenden är tydlig. Fysisk bokhandel tappar i genomsnitt en tredjedel av försäljningen, men det slår väldigt olika. Nätbokhandel och bokklubbar är vinnare. Foto: iStock. Graf: Förläggareföreningen.

Försäljningen av fysiska böcker vecka 19 var 3,6 procent högre än samma vecka förra året. Men det är nätbokhandel/bokklubbar (+25 %) som är vinnare och fysisk bokhandel (-35,5%) som är förlorare.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

Under coronakrisen gör Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen varje vecka en rapport som visar utvecklingen för den fysiska bokförsäljningen.

”Fysisk bokhandel är den försäljningskanal som drabbats hårdast av Coronapandemin. Under vecka 11-19 2020 jämfört med samma period 2019 minskade fysisk bokhandel med 36,7 procent, följt av dagligvaruhandeln som minskat sin försäljning med 23,1 procent.
Internetbokhandel/bokklubbar har istället ökat med 6,2 procent under denna period.
Sammantaget har Coronapandemin hittills orsakat en total försäljningsnedgång motsvarande 8,0 procent. Det ska dock läggas märke till att digitala abonnemangstjänster inte ingår i detta underlag”, skriver de i veckans rapport.

ANNONS

Just det sistnämnda vore väldigt intressant att få siffror på. Hur stor del av nedgången i fysisk bokhandel beror på corona och hur stor del är naturlig minskning som ett resultat av digitalisering?

Samtidigt så går det inte att säga att alla butiker drabbats. ”Rapporter tyder på att variationen också inom försäljningsleden är stora. Det finns enskilda fysiska boklådor som drabbats både mycket mer och mycket mindre än genomsnittet för försäljningskanalen.”

Allra tuffast är det för bokhandlar som är beroende av resandeströmmar, på eller nära tågstationer och flygplatser. Sex av Pocketshops fjorton butiker ligger på flygplatser som stängt ner, enligt SvB. De har tappat all sin försäljning.

Andra butiker som påverkats negativt är de som ligger i områden med mycket kontor – dit folk inte längre åker.

Sammantaget för hela perioden vecka 11-19 handlar det om en nedgång i försäljning från 434,8 Mkr till 400,1 Mkr. Men fysisk bokhandel har tappat 55 Mkr samtidigt som nätbokhandel/bokklubbar ökat 16,7 Mkr.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL