ANNONS

Global Association of Literary Festivals Unveiled är en ny internationell organisation för litteraturfestivaler runtom i världen.

Nya Global Association of Literary Festivals bjuder in litteraturfestivaler över hela världen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Global Association of Literary Festivals bjuder in både stora och små arrangörer från hela världen att ansluta sig. Hay Festival, Sydney, Jaipur, Berlin och Toronto är några av ett 30-tal medlemmar.

Global Association of Literary Festivals, Gaolf, är en nystartad ideellt driven organsiation för litteraturfestivaler, skriver Emirates Literature Foundation i ett pressmeddelande. ELF stöttar den nya organisationen ekonomiskt genom att stå för drift och administration av webbplatsen gaolf.org under de första fyra åren.


ANNONS


Det var också i Dubai som idén föddes i samband med Emirates Airline Festival of Literature i Dubai den 4-9 februari i år då även International Literature Festivals’ Conference ägde rum. Alla kontinenter var representerade på konferensen (som anordnas vartannat år) med 29 deltagare från Australien, Sydafrika, Kanada, Västindien, Afrika, Europa och Indonesien.


ANNONS


Majoriteten av deltagarna ansåg att tiden var mogen för att skapa en organisation för litterära festivaler som ett nätverk att samla branschen kring.

– Det ursprungliga målet var att dela kunskap och utforska hur vi kan arbeta tillsammans. Men den globala pandemin, Covid-19, har ökat behovet av en sådan organisation. Det är hjärtskärande att se hur litterära festivaler, en efter en, tvingas ställa in 2020 års evenemang. Vi i branschen vet alla hur lång tid det tar att planera en festival med en myriad av komplexa delar i ständig rörelse. Vi gör det av kärlek: kärlek till litteraturen, människor och läsning. Vi överlever på snåla budgetar, förlitar oss på generösa sponsorer, biljett- och bokförsäljning, så utan de normala intäktsströmmarna blir det svårt att överleva de kommande månaderna för många, säger Isobel Abulhoul, VD och förvaltare av the Emirates Literature Foundation.

– Webbplatsen kommer att dela kunskap och idéer, allt som kan intressera vår bransch. Det ger oss ett medium för viktiga konversationer och diskussioner om utmaningarna vi ställs inför.

Hittills har ett 30-tal litteraturfestivaler anslutit sig. Bland medlemmarna finns ännu ingen svensk. Närmast geografiskt är Internationales Literaturfestival Berlin och Litfest Bergen. Övriga är spridda över världen: Auckland Writers Festival, Bay Area Book Festival, Japiur Literature Festival, Toronto International Festival of Authors, Hong Kong International Literary Festival och deckarfestivalen Bloody Scotland för att nämna några.

Planen är att arrangera en konferens vartannat åt för Gaolf, närmast i Nigeria i samband med Ake Festival 2022 och därefter Flip i Paraty (Brasilien) 2024.

Läs mer på www.gaolf.org

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Sveriges glömda historia, Väringasagan

I slutet på 970 lämnade flertalet män Svitjod, senare kallat Svearike, för att slåss för Vladimir, mot sin bror Jaropolk. Utsikterna för seger var stor. Vladimir hade fler krigare från Norden.

Vladimir var ättling till Rurik, den nordiska fursten över landet Rus, som regerat landet sedan ca 850.

”Vladimirs nordiska krigare, var de verkligen skillnaden mellan seger och förlust?”

”Ja” säger Leif Selander, författare till Väringasagan. ” På den tiden var de nordiska krigarna överlägsna allt motstånd. Nordmännen var fostrade sedan barnsben till krigare, något som inte fienden var.”

Efter att ha uppfyllt sitt löfte Vladimir, fortsatte nordmännen till Miklagård för att hjälpa den Romerska kejsaren mot generaler som gått över till fienden.

Segern över dem gjorde att nordmännen fick bilda Väringagardet. Ett livvaktsgarde som bestod till Romarrikets fall 1453.

”Livvakt och elitgarde i dåtidens främsta civilisation”, avslutar Leif. ”Det är stort. Då var Konstantinopel det absolut mäktigaste riket.”

(...) Läs hela artikeln »