ANNONS

Nya Global Association of Literary Festivals bjuder in litteraturfestivaler över hela världen

Global Association of Literary Festivals Unveiled är en ny internationell organisation för litteraturfestivaler runtom i världen.

Global Association of Literary Festivals bjuder in både stora och små arrangörer från hela världen att ansluta sig. Hay Festival, Sydney, Jaipur, Berlin och Toronto är några av ett 30-tal medlemmar.

Global Association of Literary Festivals, Gaolf, är en nystartad ideellt driven organsiation för litteraturfestivaler, skriver Emirates Literature Foundation i ett pressmeddelande. ELF stöttar den nya organisationen ekonomiskt genom att stå för drift och administration av webbplatsen gaolf.org under de första fyra åren.

Det var också i Dubai som idén föddes i samband med Emirates Airline Festival of Literature i Dubai den 4-9 februari i år då även International Literature Festivals’ Conference ägde rum. Alla kontinenter var representerade på konferensen (som anordnas vartannat år) med 29 deltagare från Australien, Sydafrika, Kanada, Västindien, Afrika, Europa och Indonesien.

Majoriteten av deltagarna ansåg att tiden var mogen för att skapa en organisation för litterära festivaler som ett nätverk att samla branschen kring.

ANNONS

– Det ursprungliga målet var att dela kunskap och utforska hur vi kan arbeta tillsammans. Men den globala pandemin, Covid-19, har ökat behovet av en sådan organisation. Det är hjärtskärande att se hur litterära festivaler, en efter en, tvingas ställa in 2020 års evenemang. Vi i branschen vet alla hur lång tid det tar att planera en festival med en myriad av komplexa delar i ständig rörelse. Vi gör det av kärlek: kärlek till litteraturen, människor och läsning. Vi överlever på snåla budgetar, förlitar oss på generösa sponsorer, biljett- och bokförsäljning, så utan de normala intäktsströmmarna blir det svårt att överleva de kommande månaderna för många, säger Isobel Abulhoul, VD och förvaltare av the Emirates Literature Foundation.

– Webbplatsen kommer att dela kunskap och idéer, allt som kan intressera vår bransch. Det ger oss ett medium för viktiga konversationer och diskussioner om utmaningarna vi ställs inför.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Hittills har ett 30-tal litteraturfestivaler anslutit sig. Bland medlemmarna finns ännu ingen svensk. Närmast geografiskt är Internationales Literaturfestival Berlin och Litfest Bergen. Övriga är spridda över världen: Auckland Writers Festival, Bay Area Book Festival, Japiur Literature Festival, Toronto International Festival of Authors, Hong Kong International Literary Festival och deckarfestivalen Bloody Scotland för att nämna några.

Planen är att arrangera en konferens vartannat åt för Gaolf, närmast i Nigeria i samband med Ake Festival 2022 och därefter Flip i Paraty (Brasilien) 2024.

Läs mer på www.gaolf.org

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL