ANNONS

Nätbokhandel och bokklubbar ökar rejält – fysisk bokhandel drabbas

Fler bokpaket under coronakrisen. Fysisk bokhandel drabbas när folk köper böcker på nätet istället. Foto: iStock. Graf: Förläggareföreningen. Montage: Boktugg.

Den totala försäljningen av fysiska böcker ökade med 1,9 procent vecka 18. Men det är nätbokhandel och bokklubbar som ökar – fysisk bokhandel föll 32,6 procent.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Veckorapporten från Svenska Förläggareföreningen och Svenska Bokhandlareföreningen för vecka 18 liknar föregående veckors. Fysisk bokhandel drabbas hårdast av minskad försäljning, ner 32,6 procent jämfört med samma vecka 2019.

Däremot går det bra för nätbokhandel och bokklubbar som samredovisas. En försäljningsökning på hela 23,6 procent jämfört med föregående år väger faktiskt upp för hela tappet i fysisk bokhandel och dagligvaruhandel. Totalt ökade faktiskt försäljningen med 1,9 procent vecka 18.

ANNONS

Och i statistiken är alltså ”Internetbokhandel/bokklubbar” sammanräknade. Vi har läst om att både Bokus och Adlibris sett en ökad försäljning, men hur går egentligen bokklubbarna i dessa tider?

Har ni sett någon försäljningsökning till befintliga medlemmar eller en tillströmning av nya medlemmar när bokläsare uppenbart flyttat en del av sina bokköp från butik till online?
– Ja, det är tuffa och märkliga tider för bokbranschen. Men för bokklubbarnas del kan vi glädjande konstatera att vi inte drabbats av Corona. Våra befintliga medlemmar är oss trogna och fler än annars hör också av sig med tacksamma tillrop och uppskattning för boktips. Försäljningen är mycket stabil och även tillströmning av nya medlemmar, säger Annette Tannerfeldt, chef för Bonniers Bokklubbar.

Sett till hela perioden vecka 11-18 (åtta veckor) är försäljningsminskningen totalt för alla kanalerna 8,3 procent. Men nätbokhandel och bokklubbar har ökat 8 procent samtidigt som fysisk bokhandel och dagligvaruhandel har tappar 36,8 procent respektive 23,7 procent.

Dessutom vet vi att enskilda bokhandlare ligger betydligt bättre till med ”bara” 5-10 procents nedgång – vilket i sin tur innebär att andra butiker drabbats ännu hårdare. Hur mycket det påverkar att vissa butiker faktiskt är stängda är oklart.

”Sammanfattningsvis märks en viss kanalförskjutning från fysisk butiksmiljö till internetbokhandel under Coronapandemin. Denna kanalförskjutning kompenserar inte på långa vägar den totala försäljningsminskningen av böcker i fysisk butiksmiljö”, skriver föreningarna i rapporten.

Än så länge vet vi inte heller hur mycket den digitala bokförsäljningen ökat, vilket givetvis också påverkar försäljningen av fysiska böcker.

Kort sagt: vi ser att coronakrisen slår hårt mot den fysiska bokhandeln – men vi vet inte hur mycket försäljningen hade minskat ändå genom kanalförskjutning och digitalisering.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL