ANNONS

Kulturrådet ska fördela 370 miljoner kronor till inställda kulturevenemang

Inställda litterära evenemang kan söka stöd hos Kulturrådet. Foto: iStock.

Kulturrådet ska fördela 370 miljoner kronor till kultursektorn, däribland litteraturevenemang. Den 28 april öppnar ansökningsomgången. Därmed lämnas förlag och bokhandlare i stort sett utanför.

– Behoven är stora och nu är det bråttom att få ut stödet till kulturarrangörer i hela landet. Vi ska göra allt vi kan för att pengarna snarast möjligt ska nå dem som bäst behöver stödet. Vi hoppas att det ska vara ute till mottagarna före midsommar, säger Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet i ett pressmeddelande. 

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Kultursektorn har gått miste om enorma intäkter på grund av coronakrisen. Vi inser att stödpaketet inte kommer att täcka alla förluster och att vi kommer tvingas till svåra prioriteringar mellan sökande. Kulturrådet har haft dialog med branschorganisationer, kommuner och regioner för att fånga upp deras synpunkter. 

Den del av stödet som Kulturrådet ska fördela gäller inställda och uppskjutna kulturevenemang. Det handlar om konserter, scenkonstföreställningar, konstutställningar, föreläsningar och liknande evenemang som riktat sig till allmänheten och ställts in med anledning av förbud mot allmän sammankomst och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Evenemanget måste ha offentliggjorts eller fastställts i verksamhetsplan och skulle ha hållits före sista maj 2020. Även en konstnärligt verksam aktör som skulle ha arbetat med kulturevenemanget kan söka stöd. Endast juridiska personer och företagare som bedriver professionell kulturverksamhet får del av stödet.

Krisstödet gäller intäktsbortfall på grund av inställt arrangemang, med avdrag för minskade kostnader som följd av att evenemanget ställts in. Stödet får uppgå till högst 75 procent av inkomstbortfall upp till en miljon kronor och 50 procent över en miljon kronor. En aktör kan som mest få 10 miljoner kronor. På samma sätt ersätts merkostnader som kan knytas till ett uppskjutet kulturevenemang. Kulturrådet kommer att ta hänsyn till behovet av ekonomiskt stöd och mångfald av kulturella uttryck.

ANNONS

Ansökningsomgången öppnar den 28 april. Beslut beräknas kunna tas i mitten av juni.

Läs mer hos Kulturrådet


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se