Denna artikel sponsras av författare/förlag

Förbjuden kärlek och kvinnlig självständighet under tidigt 1900-tal i Anna Fridhs debutroman

Anna Fridh. Foto: Mikael Lindau

Anna Fridh debuterar med utvecklingsromanen En pil i mitt hjärta som utspelar sig efter förra sekelskiftet. Ett klassiskt kostymdrama i bokform med 1910-talets Sverige som kuliss.

Redan som fjortonåring fick Anna Fridh idén till det som skulle bli hennes debutroman. Men det kom att dröja över 30 år innan boken blev verklighet.

– Den här berättelsen kom till mig i ungdomen, sedan har den omskapats i omgångar. Till slut kände jag ändå att jag var färdig med den och då ville jag se den i bokform. Resultatet blev en väldigt personlig berättelse, där mina egna erfarenheter på något sätt vävs in i huvudpersonen Klaras unga liv, säger Anna.

I En pil i mitt hjärta står 15-åriga Klara ensam i världen sedan båda hennes föräldrar gått bort. Hon har vuxit upp i Stockholms innerstad under knappa förhållanden och hennes långa resa går till Norrland och en herrgård i Jämtland där hon hoppas få arbete som barnpiga. Det är 1910-tal, och livet är inte lätt för en ung kvinna.

– Jag är väldigt intresserad av den tiden av vår historia, omkring förra sekelskiftet, industrialiseringen och kvinnosaksfrågorna. Men förändringarna skulle ta tid. Fortfarande var valmöjligheterna för kvinnor – och för män – väldigt begränsade år 1910. Tidsepoken som boken utspelar sig i är väldigt spännande, tycker jag, säger Anna.

År 1910 fanns ingen välfärd i Sverige. Hände det dig något var du helt beroende av människorna runt omkring dig och din egen förmåga att hitta en lösning. Precis som det fortfarande är i många länder runt om i världen i dag.

Historien utspelar sig för mer än hundra år sedan, men Anna tror att de flesta kan känna igen sig i Klaras situation och förstå hennes livsval. Frågorna som speglas i boken är tidlösa och spelar in i varje generation och historisk tid, även om förutsättningarna för våra val har förändrats genom historien. 

– Jag ville skriva om att vara ung kvinna, om hur det är att växa upp, ställa sig på egna ben och finna sig själv mitt i alla krav som ställs. Där tror jag att alla tidsperioder är ganska lika, att mycket av de erfarenheterna går igen i generation efter generation.

En pil i mitt hjärta

En pil i mitt hjärta

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-03-06
  • ISBN: 9789189097537

Som ung reste Anna själv ut som student, både till Sydamerika och till Belgien, och dessa erfarenheter har varit en stor inspiration under arbetet med boken. 

– Mycket av bebyggelsen i Bryssel har överlevt världskrigen och den gamla stenstaden finns delvis kvar. Det har inte funnits samma iver att riva ned och bygga nytt. Man kan fortfarande tydligt känna historiens vingslag, säger hon.

Att skriva en historisk roman för med sig en hel del researcharbete. Eftersom Anna bor i Jämtland har mycket av arbetet skett på distans via nätet. Stockholmskällan har en hel del information och fotografier man kan studera, men hon har också varit på plats i Stockholm, på Stadsmuseet.

– Min ambition har inte varit att skriva en lärobok i historia, säger Anna. Boken är helt fiktiv och jag låter Klara själv berätta. Jag tyckte det var roligt att skriva in en del referenser som skulle tala till oss i modern tid, som vi skulle kunna känna igen oss i från dagens Stockholm.

Boken vänder sig till såväl unga vuxna som till lite äldre personer med mer erfarenhet av livet.

– Jag ville skriva en bok om en ung kvinnas utveckling, om hennes många utmaningar och glädjeämnen. Jag ville också skapa en stark hjältinna, som trots många motgångar inte ger upp eller utplånar sig själv i sina försök att leva upp till det hon uppfattar som omvärldens krav och förväntningar, säger Anna.

Om författaren

Anna Fridh (f. 1972) är bosatt med man och tre barn i Ås, Jämtland. Hon är i grunden statsvetare men håller på att omskola sig till gymnasielärare i samhällskunskap och franska. Hon spelar klassisk fiol och gillar långa promenader, böcker och filmer. En pil i mitt hjärta (2020) är hennes debutroman.

En pil i mitt hjärta

En pil i mitt hjärta
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor244
Vikt300 gr
Utgiven2020-03-06
SABHc
ISBN 9789189097537
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Året är 1910 när föräldralösa Klara Holmlund lämnar hemstaden Stockholm för att söka arbete på en avlägsen herrgård i Norrland. På herrgården bor Vera och Edvard Jensen med sexåriga dottern Emelie, samt fru Jensens gamla mor. Femtonåriga Klara får arbete som barnpiga åt Emelie som lever ett sorglöst liv på herrgården. Snart inser Klara att livet på herrgården inte är vad det verkar vara. Medan hon lockas av en kärlek så förbjuden att den knappt får nämnas i ord, slits hon också mellan viljan att vara till lags och den egna kampen för självständighet. En pil i mitt hjärta är en roman om att få skriva sin egen historia, att följa oskrivna regler och stå upp för sig själv när livet är som allra svårast.
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se