ANNONS

Kulturrådet bjuder in folkbibliotek att bli romska läsambassader

Att utse romska läsambassader är ett sätt att uppmuntra folkbiblioteken att se över sin verksamhet kring minoriteten romer och nationella minoriteter. Foto: Kulturrådet.

Läsambassadören Bagir Kwiek bjuder in svenska folkbibliotek till att bli romska läsambassader. Kulturrådet vill uppmuntra biblioteken att vidareutveckla verksamheten kring minoriteten romer och nationella minoriteter.

– Jag drömmer om bibliotek där minoriteten romer syns, hörs och känner sig trygga. Jag vill uppmuntra bibliotek att vara en arena där romer kan få utforska och upptäcka sin identitet, språk och kultur. Och jag vill att majoritetssamhället blir nyfiket på den rika romska kulturen och litteraturen, säger Bagir Kwiek, i ett pressmeddelande. 

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Tanken är att bibliotek ansöker om att bli en romsk läsambassad genom att beskriva hur biblioteket har utvecklat sin verksamhet kring minoriteten romer. Ansökan görs via ett formulär som Kulturrådet skickar ut i juni 2020. Några bibliotek som utses får ett personligt besök av läsambassadören Bagir Kwiek under våren 2021.

Att utse romska läsambassader är ett sätt att uppmuntra folkbiblioteken att se över sin verksamhet kring minoriteten romer och nationella minoriteter. Detta kan biblioteken göra genom att till exempel:

  • se över och komplettera beståndet om nationella minoriteter/minoritetsspråk och särskilt romer. Det ska finnas litteratur och digitala resurser, synligt i biblioteket.
  • öka kunskapen och synliggöra minoriteten romer/nationella minoriteter, exempelvis genom att uppmärksamma högtidsdagar och arrangera program tillsammans med minoriteten romer utifrån lokala förutsättningar.

Läs mer
På Kulturrådets webb finns bland annat litteraturlistor, information om den nationella minoriteten romer och andra nationella minoriteter. Kulturrådet har även tagit fram en katalog och affisch för litteratur på nationella minoritetsspråk som man kan beställa utan kostnad.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se