ANNONS

Gyldendal vill slopa utdelningen till aktieägarna efter coronakrisen

Morten Hesseldahl, VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Foto: Robin Skjoldborg

Danmarks största förlag, Gyldendal, ser minskad omsättning efter coronakrisen och flaggar för ett sämre resultat 2020. De vill även slopa den tidigare föreslagna aktieutdelningen till ägarna i år.

Gyldendal A/S skriver i ett pressmeddelande att de stöttar regeringens initiativ och följer myndigheternas rekommendationer. Största delen av medarbetarna jobbar hemifrån och arrangemang ställs in. Men effekten syns tydligt för förlaget.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

”Gyldendalgruppens affärsområden utvecklades planmässigt under de två första månaderna 2020. Under de första veckorna efter att regeringen infört smittbegränsande åtgärder med anledning av Covid-19 upplevde Gyldendal en nedgång i omsättningen och det förväntas att Gyldendals finansiella resultat för 2020 kommer att påverkas negativt av situationen”, skriver bolaget.

Effekten av denna påverkan beror på hur länge coronakrisen pågår och vilka åtgärder som krävs. Bolaget menar att det är svårt att förutspå de ekonomiska konsekvenserna på kort och lång sikt. Därför har man beslutat att dra tillbaka tidigare prognoser för omsättning och resultat. Dessa förväntningar låg högre än 2019 års 881 miljoner DKK (omsättning) och i nivå med 2018 års resultat (21 miljoner DKK).

Styrelsen föreslår också att årsmötet den 16 april beslutar om att ingen aktieutdelning sker till aktieägarna under 2020, tvärtemot vad som tidigare föreslagits i helårsrapporten.

Gyldendal framhåller att de har en stabil finansiell situation med ett eget kapital på 400 miljoner DKK och en soliditet på 47 procent.

ANNONS

”Gyldendal har en betryggande likviditetsberedskap för att möta kortsiktiga utmaningar och att fullfölja affärsmöjligheter. Gyldendal kommer att offentliggöra nya finansiella förväntningar för 2020 när det finns tillräckligt säkert underlag för nya estimat”, skriver bolaget.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se