Jan Gulliksen invald i Natur & Kulturs styrelse – expert på digitalisering

Jan ”Gulan” Gulliksen har valts in som ny ledamot i Natur & Kulturs styrelse. Han är professor i människa-datorinteraktion vid KTH och sitter i regeringens digitaliseringsråd. Foto: Pressbild.

Jan ”Gulan” Gulliksen, en av Sveriges främsta experter på digitalisering, har valts in som ny ledamot i Natur & Kulturs styrelse.

– Jan Gulliksen är en av Sveriges främsta experter inom digitalisering. Natur & Kultur gör stora digitala satsningar och ”Gulan” blir en viktig tillgång i det arbetet, säger Fredrik Strömholm, styrelseordförande för Natur & Kultur, i ett pressmeddelande.

​Jan Gulliksen, även känd som ”Gulan”, arbetar som professor i människa-datorinteraktion vid Kungliga Tekniska högskolan KTH och är vicerektor med ansvar för digitalisering. Hans forskning handlar framförallt om digital tillgänglighet, användbarhet och arbetsmiljö. Han har bland annat forskat om it för hemlösa och e-hälsa för personer med kognitiva funktionsvariationer.

​Jan Gulliksen var tidigare ordförande i regeringens digitaliseringskommission och är i dag en av tio ledamöter i regeringens digitaliseringsråd. Han är även utsedd till Sveriges ”Digital Champion”, ett initiativ från EU-kommissionen.

​– Natur & Kultur jobbar kraftfullt och medvetet med digitaliseringen, både inom den allmänlitterära delen, läromedel och akademisk utgivning. Jag ser fram emot att bidra till den utvecklingen, säger Jan Gulliksen i samma pressmeddelande.

​Jan Gulliksen ersätter dock inte Johan Svedjedal (som nyligen avgick) utan Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet. Gärdenfors har varit styrelsemedlem sedan 2006 och lämnar enligt regeln om att en styrelseledamot ska avgå vid uppnådda 70 års ålder.

Fakta: Om Jan Gulliksen
Namn: Jan Gulliksen, kallad ”Gulan”
Titel: Professor i människa-datorinteraktion och vicerektor för digitalisering vid KTH
Aktuell: Ny styrelsemedlem i Natur & Kultur
Ålder: 54 år
Familj: Gift med Anna, tre barn
Bor: I Uppsala
Intressen: Teater, både att se på, spela själv, skriva och producera

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL