ANNONS

Jan Gulliksen invald i Natur & Kulturs styrelse – expert på digitalisering

Jan ”Gulan” Gulliksen har valts in som ny ledamot i Natur & Kulturs styrelse. Han är professor i människa-datorinteraktion vid KTH och sitter i regeringens digitaliseringsråd. Foto: Pressbild.

Jan ”Gulan” Gulliksen, en av Sveriges främsta experter på digitalisering, har valts in som ny ledamot i Natur & Kulturs styrelse.

– Jan Gulliksen är en av Sveriges främsta experter inom digitalisering. Natur & Kultur gör stora digitala satsningar och ”Gulan” blir en viktig tillgång i det arbetet, säger Fredrik Strömholm, styrelseordförande för Natur & Kultur, i ett pressmeddelande.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

​Jan Gulliksen, även känd som ”Gulan”, arbetar som professor i människa-datorinteraktion vid Kungliga Tekniska högskolan KTH och är vicerektor med ansvar för digitalisering. Hans forskning handlar framförallt om digital tillgänglighet, användbarhet och arbetsmiljö. Han har bland annat forskat om it för hemlösa och e-hälsa för personer med kognitiva funktionsvariationer.

​Jan Gulliksen var tidigare ordförande i regeringens digitaliseringskommission och är i dag en av tio ledamöter i regeringens digitaliseringsråd. Han är även utsedd till Sveriges ”Digital Champion”, ett initiativ från EU-kommissionen.

​– Natur & Kultur jobbar kraftfullt och medvetet med digitaliseringen, både inom den allmänlitterära delen, läromedel och akademisk utgivning. Jag ser fram emot att bidra till den utvecklingen, säger Jan Gulliksen i samma pressmeddelande.

​Jan Gulliksen ersätter dock inte Johan Svedjedal (som nyligen avgick) utan Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet. Gärdenfors har varit styrelsemedlem sedan 2006 och lämnar enligt regeln om att en styrelseledamot ska avgå vid uppnådda 70 års ålder.

ANNONS

Fakta: Om Jan Gulliksen
Namn: Jan Gulliksen, kallad ”Gulan”
Titel: Professor i människa-datorinteraktion och vicerektor för digitalisering vid KTH
Aktuell: Ny styrelsemedlem i Natur & Kultur
Ålder: 54 år
Familj: Gift med Anna, tre barn
Bor: I Uppsala
Intressen: Teater, både att se på, spela själv, skriva och producera


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se