Jan ”Gulan” Gulliksen har valts in som ny ledamot i Natur & Kulturs styrelse. Han är professor i människa-datorinteraktion vid KTH och sitter i regeringens digitaliseringsråd. Foto: Pressbild.

Jan Gulliksen invald i Natur & Kulturs styrelse – expert på digitalisering

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Jan ”Gulan” Gulliksen, en av Sveriges främsta experter på digitalisering, har valts in som ny ledamot i Natur & Kulturs styrelse.

– Jan Gulliksen är en av Sveriges främsta experter inom digitalisering. Natur & Kultur gör stora digitala satsningar och ”Gulan” blir en viktig tillgång i det arbetet, säger Fredrik Strömholm, styrelseordförande för Natur & Kultur, i ett pressmeddelande.

​Jan Gulliksen, även känd som ”Gulan”, arbetar som professor i människa-datorinteraktion vid Kungliga Tekniska högskolan KTH och är vicerektor med ansvar för digitalisering. Hans forskning handlar framförallt om digital tillgänglighet, användbarhet och arbetsmiljö. Han har bland annat forskat om it för hemlösa och e-hälsa för personer med kognitiva funktionsvariationer.

​Jan Gulliksen var tidigare ordförande i regeringens digitaliseringskommission och är i dag en av tio ledamöter i regeringens digitaliseringsråd. Han är även utsedd till Sveriges ”Digital Champion”, ett initiativ från EU-kommissionen.

​– Natur & Kultur jobbar kraftfullt och medvetet med digitaliseringen, både inom den allmänlitterära delen, läromedel och akademisk utgivning. Jag ser fram emot att bidra till den utvecklingen, säger Jan Gulliksen i samma pressmeddelande.

​Jan Gulliksen ersätter dock inte Johan Svedjedal (som nyligen avgick) utan Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet. Gärdenfors har varit styrelsemedlem sedan 2006 och lämnar enligt regeln om att en styrelseledamot ska avgå vid uppnådda 70 års ålder.

Fakta: Om Jan Gulliksen
Namn: Jan Gulliksen, kallad ”Gulan”
Titel: Professor i människa-datorinteraktion och vicerektor för digitalisering vid KTH
Aktuell: Ny styrelsemedlem i Natur & Kultur
Ålder: 54 år
Familj: Gift med Anna, tre barn
Bor: I Uppsala
Intressen: Teater, både att se på, spela själv, skriva och producera

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL