ANNONS

Rose-Marie Nielsen får Elsa Thulin-priset 2019

Elsa Thulins översättarpris 2019, för framstående översättargärning, tilldelas Rose-Marie Nielsen ”för ett mångårigt, samvetsgrant och eftersinnande arbete till glädje för generationer”. Priset delas ut av Översättarsektionen i Sveriges Författarförbund.
”Engagemang för det stora greppet har hos henne aldrig uteslutit omsorg om den lilla detaljen. Så fortlever nobelpristagare på svenska. Så skriver en förfaren tolkare – mån om att hävda språkets makt över tanken och tankens ständiga makt över språket”, skriver prisnämnden i sin motivering.
Rose-Marie Nielsen (f. 1940) översätter från engelska till svenska och har översatt titlar av bland andra John Irving, Kazuo Ishiguro, Amos Oz och Alice Munro. Senast översatte hon Berättelsen om Nahr av Susan Abulhawa. Hon har tidigare belönats med bland annat Svenska Akademiens översättarpris och De Nios översättarpris. 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se