ANNONS

Svenskt förlag satsar på virtuell bokmässa i maj

Kommer vi att besöka virtuella bokmässor i framtiden? Alexander Forselius arrangerar E-bokmässan 2020 i maj. Besökarna kan då sitta hemma och med hjälp av VR-glasögon eller mobilen besök mässan. Foto: iStock.

Författaren och IT-konsulten Alexander Forselius planerar en virtuell bokmässa för digitala böcker den 28-31 maj 2020. En virtuell mässhall ska kunna besökas med VR-headset, smartphone eller dator.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

– Att ställa ut på mässan kommer att vara gratis, men en avgift tas ut för att rita upp montrarna i 3D, säger Alexander Forselius.

Den virtuella mässan använder sig av A-frame, som är ett open source-ramverk, för den virtuella mässhallen, där besökare kommer att kunna besöka virtuella montrar med avatarer i realtid. På så sätt ska besökare och utställare kunna snacka med varandra i montrarna.

ANNONS

– Vi kommer att testa lite olika upplägg. En variant skulle kunna vara att montrarna kommer in i ditt eget hem med hjälp av AR-teknik. Istället för att du navigerar i en virtuell hall så blir ditt hem en mässhall där montrar och material placeras ut och ditt eget vardagsrum blir ett mässgolv, säger Alexander.

Han offentliggjorde sina planer förra veckan och har märkt ett stort intresse bland författare och mindre förlag. Datum för E-bokmässan 2020 är satt till 28-31 maj. En mässa där du slipper tänka på hotellrum och resor.

Alexander Forselius har tidigare experimenterat med ny teknik i bokbranschen såsom att göra ljudböcker med artificiella röster.

I dagsläget finns en enkel hemsida för mässan och Alexander har redan börjat få in anmälningar från intresserade förlag. Läs mer på e-bokmassan.se

Fotnot: AR är en förkortning för Augumented Reality (på svenska Förstärkt verklighet) som är en direktsänd betraktelse av en fysisk, verklighetstrogen miljö vars element förstärks (eller kompletteras) med datorgenererade sinnesintryck som ljud, video, grafik eller GPS-data. Exempelvis genom speciella glasögon, din mobiltelefon eller rentav kontaktlinser. Pokemon Go är ett spel som använder AR. Boktugg har tidigare skrivit om ett förlag som testar AR i en barnbok där drakar flyger ut ur boken.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL