ANNONS

Drakar flyger ut ur barnbok med AR-app

Augumented Reality (AR) är hett. En barnboksförfattare från Nya Zeeland har skrivit en barnbokstrilogi, The Dragon Hunters, där läsarna nu bokstavligen kan se drakar flyga upp ur bokens sidor genom att titta på den genom en app.

Historien om Dragon Hunters började med att författaren James Russell skrev de tre böckerna och fick hjälp av illustratören Link Choi med bilderna. Han gav ut boken själv och lyckades sälja över 30 000 exemplar.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

När boken kommit ut märkte James och Link hur engagerade barnen blev i kartorna som fanns i slutet av varje bok och bestämde sig för att bygga vidare på dem med hjälp av AR-teknik (som bland annat används i Pokemon Go och liknande där man håller upp sin mobiltelefon och kan se figurer samtidigt som man ser den verkliga bakgrunden). Wikipedia definerar det på svenska som ”Förstärkt verklighet (eller augmented reality, AR) är en live direkt eller indirekt betraktelse av en fysisk, verklighetstrogen miljö vars element förstärks (eller kompletteras) med datorgenererade sinnesintryck som ljud, video, grafik eller GPS-data.”

Genom att ladda ner en gratis app till sin Android- eller iOS-enhet så blir kartorna levande när barnen håller telefonen eller plattan över boken. De kan höra ljud och se figurerna ur boken röra sig på sidan – och till och med lämna den.

Se demon här nedan:

Publishers Weekly berättar att Russell reste till Bologna-mässan förra året på jakt efter ett förlag som kunde hjälpa honom att sprida böckerna internationellt. Han gick förbi Sourcebooks monter utan att ha bokat tid men imponerade stort på en förläggare genom det entreprenörskap han visat i arbetet med boken. Nu har Sourcebooks släppt den första boken i USA och tryckt 55 000 exemplar initialt, de två övriga böckerna i trilogin släpps senare i år.

ANNONS

Russell har precis avslutat en turné som täckt in sju städer i USA och enligt rapporterna blev denna en stor succé. Bokhandlarna arrangerade skattjakter där unga läsare fick leta efter guldägg som gömts bland hyllorna. Dessutom trollband författarna både läsare och föräldrar med sina berättelser – och personalen i bokhandlarna var lyriska.

– Skicka hit honom igen. Hans app är helt fantastisk. Hans teknologi kommer att förändra barnböckerna för alltid. Jag är helt såld! säger Anastasia McKenna på Twig Bookshop i San Antonio till Publishers Weekly.

På sin hemsida berättar Russell att han hemma i Nya Zeeland denna månad även släpper en roman med titeln The Dragon Defenders, som är första delen i en trilogi och bygger vidare på berättelsen från bilderböckerna.

Vi har inga uppgifter om ett svenskt förlag för trilogin. Men det är ett intressant koncept att koppla ihop en redan köpt bok med specialeffekter i en gratisapp.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se