ANNONS

Google satsar på talsyntes för att förvandla alla eböcker till ljudböcker

Google lanserar ljudböcker via sin Playtjänst. Foto: Fotolia. Montage: Boktugg.

Sedan någon vecka tillbaka erbjuder Google ljudböcker i Play Store. Egenutgivaren Alexander Forselius ser dock möjligheter i Googles talsyntes med förmåga att förvandla eböcker till ljudböcker.

För två veckor sedan kom nyheten att Google lanserat sin nya ljudbokstjänst i Google Play. Med den kan användare nu också köpa ljudböcker. Något som borde intressera många svenska förlag, då ljudboken blivit den rådande trenden i bokbranschen. Men av svenska titlar finns nästan bara böcker från Saga Egmont och Pottermore (Harry Potter).

Google har enligt uppgift endast kontaktat ett fåtal stora förlag inför lanseringen. Andra förlag får vänta, framför allt de minsta. Det vet egenutgivaren och författaren Alexander Forselius, som undersökte saken så fort han läste om den. Han ville förstås göra sina egna böcker tillgängliga som ljudböcker via Google.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Jag gick in direkt och kollade om det gick att välja ljudböcker som format, men det gick inte. Jag ringde då till Googles kundtjänst, som hänvisade till Google Partners supportformulär, säger Alexander.

Alexander skickade då in en förfrågan till Google Partners, men fick svaret att det är oklart när han och andra småförlag kommer att få lägga upp ljudböcker på den nya tjänsten. Flera förlag som Boktugg talat med bekräftar att kontakter tagits av Google som vill sälja deras ljudböcker i tjänsten.

Men samtidigt har Alexander hittat en intressant finess som kanske kommer att stöpa om ljudboksbranschen. Han upptäckte att Google har funktionen ”Läs högt” på vissa eböcker men noterade att vissa svenska böcker lät konstigt, medan andra lät lite bättre. Vi provade själva på en Harry Potter-bok men rösten lät inget vidare.

Alexander Forselius, författare, egenutgivare och musiker. Foto: Daniel Ström

Alexander, som även är programmerare till vardags, kunde då lista ut vad som var felet efter att ha fått ledtrådar från Googles support. Då han själv har egna eböcker på plattformen gick han in och ändrade språkkoden i den så kallade epub-filen (som laddas upp till Play Books) till svenska och laddade upp den igen. Sedan lät det mycket bättre, något han visar i en skärmdump som han mejlat oss.

ANNONS

Men detta är inte helt nytt. Så sent som för 1,5 år sedan skrev CNET om hur man kan få Iphone att läsa upp böckerna för dig. Alexander provade hur detta fungerar ihop med de tre största svenska streamingtjänsterna. I en film visar han oss hur han aktiverar uppläsning i inställningarna och att det fungerar ypperligt på Nextory medan det inte fungerar på varken BookBeat eller Storytel. Alexander förklarar för oss att han misstänker att det har att göra med DRM, att BookBeat och Storytel har utvecklat läsaren från grunden medan Nextory kör en standardkomponent.

– Det finns många likheter med musikbranschen. Om talsyntesen nu blivit så bra att den kan ersätta en riktig uppläsare kan det ske stora saker i branschen. Man kan jämföra med musikprogrammens genombrott de senaste åren där det inte längre går att höra skillnad på om ett klassiskt musikstycke är inspelat i ett datorprogram eller i verkligheten. Samma sak håller nu på att hända i ljudboksbranschen, säger Alexander.

– Samtidigt tror jag att det alltid kommer finnas en vilja att höra levande röster i vissa böcker, exempelvis romaner där man förmedlar känsla. Men samtidigt kommer även tekniken att utvecklas även där.

Nyheten om Googles ljudbokssatsning säger i alla fall en sak, att lyssnandet har blivit det nya läsandet. Och det som krävs då är att författarna vill och får möjlighet att hoppa på. Både när det gäller att skapa ljudböcker men också att distribuera dem, menar han.

I höstas skrev vi om problematiken för små förlag att nå ut på streamingtjänster och fortfarande är ljudböcker dyra att producera.

– Förhoppningen är då att tekniken, både hos distributörer (som Publit jobbar på) samt den ständigt förbättrade talsyntestekniken kanske i framtiden kommer att göra ljudboken till ett mer tillgängligt medium för alla författare och förlag och inte bara från de stora mediehusen. Då kanske fler intressanta berättelser kommer att nå ut. Detta är i alla fall en riktigt spännande start på 2018, säger Alexander som redan gett sig i kast med att experimentera med epubfiler och talsyntes.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se