Google lanserar ljudböcker – erbjuder Harry Potter på svenska

Google lanserar ljudböcker via sin Playtjänst. Foto: Fotolia. Montage: Boktugg.

Igår lanserade Google ljudböcker i 45 länder och på nio språk. Det svenska utbudet är fortfarande väldigt begränsat men överraskande nog finns Harry Potter med – från Pottermore.

Provlyssna och köp. Harry Potter är storsäljaren bland de svenska titlarna på Google Play än så länge. Men förlaget heter Pottermore på Google.

Mest anmärkningsvärt är kanske att Harry Potter finns med – utgiven av Pottermore. Ljudböckerna som Storytel köpte exklusiva rättigheter till i Sverige under ett år och som idag inte går att köpa för nedladdning varken på Bokus eller Adlibris. Däremot finns de nu på Google Play som säljer dem för mellan 80,44 (!) och 109 kronor. Däremot har Google inte rullat ut uppdateringen av Google Books-appen till alla ännu och därför rapporterar många svenska användare i olika forum att ljudböcker endast syns på webben i dagsläget.

Google har länge erbjudit eböcker via sin Playtjänst även om dessa knappast har fått särskilt mycket utrymme i förhållande till appar, musik och video.

Igår meddelade Google på sin blogg att de nu rullar ut ljudböcker på Google Play i 45 länder och på nio olika språk för att göra det enklare för folk att lyssna på ljudböcker på mobilen (både Android och iOS), via webbläsaren och kanske framför allt intressant – på andra enheter som har Google Assistant eller Google Home.

Google lyfter självklart fram fördelen att du kan lyssna utan abonnemang. Dessutom: du ska kunna dela ljudboken via ett familjebibliotek utan extra kostnad (denna funktion finns dock inte för svenska användare ännu).

Röststyrning är en självklar del i hur det ska fungera. Du ska kunna säga ”Ok, Google, read my book” till din telefon eller trådlösa högtalare. Dessutom kan du ställa frågor som ”vem är författaren?” eller uppmana Google att ”pausa om 20 minuter” när du lyssnar i sängen.

Den här integrationen fungerar redan på engelska över hela världen på Android-telefoner och smarta högtalare.

Givetvis synkar Google Play Books mellan olika enheter. Börja lyssna på högtalaren hemma, fortsätt via mobilen på väg till jobbet och vidare till din laptop. Om du nu kan lyssna på ljudböcker på jobbet vill säga.

Än så länge domineras listan av engelska titlar och det är alltså inte helt enkelt att leta bland de svenska. Förutom då att söka direkt på en titel. Såvitt Boktugg kan se är det nästan bara Saga Egmont och Pottermore som står för de svenska ljudböckerna. Hittills. Saga Egmont har satsat hårt på att bygga upp en digital katalog av böcker det senaste året.

Boktugg har sökt flera svenska förlag för en kommentar till hur de ser på Googles inträde. Word Audio Publishing International (WAPI) har en stor ljudbokskatalog och de har inget emot en ny återförsäljare.

– Just nu är ju streamingmarknaden störst i Sverige och det behövs fler alternativ för de som vill köpa à la carte. Vi är positiva till alla som vill sälja och distribuera ljudböcker, säger Mattias Lundgren, vd för WAPI.

– Vi har inte lagt ut några ljudböcker i tjänsten än, men generellt sett är vi alltid med om vi ser att våra stories och författare kan nå en ny bred målgrupp. På ebokssidan har väl inte Google Play gjort någon jättestor skillnad för förlagen i Sverige än och det ska bli kul att se vad de kan göra med ljudet.

Så kommer Google nu att konkurrera ut Adlibris och Bokus på nedladdning, rentav störa Storytel, BookBeat och Nextory med sina abonnemangsmodeller?

Nja. Så som tjänsten ser ut idag så saknas det väldigt mycket av den funktionalitet som vi vant oss vid när det gäller att söka och hitta böcker. Å andra sidan så är Google världsmästare på sök och när de adderar röststyrning så förändras spelplanen.

Google har dessutom stöd för uppläsning (talsyntes) av eböcker – på vissa titlar. Den engelska uppläsningen fungerar enligt våra källor väldigt bra, men när den ska läsa upp en svensk bok blir resultatet inte lika bra.

Kommer de svenska förlagen att släppa sina böcker till Google? Det återstår att se. Men att döma av priserna på engelska böcker så är det förlagen som sätter priset. Och med tanke på att streamingtjänsterna drivit ner priserna i botten så gissar jag att både förlag och författare gärna ser att Google skapar konkurrens på ljudbokssidan. Men sannolikt så tittar Google mer globalt och ska i första hand konkurrera med Amazons Audible. I den jämförelsen trycker Google på att de inte kräver något medlemskap eller prenumeration.

– Google kan skala bortom USA-marknaden mycket enklare än Amazon. Google gör sin röstassistent tillgänglig i andra länder snabbare än Amazon och de kan använda Android-enheter över hela världen som plattform för att distribuera ljudböcker, säger James McQuivey, på researchföretaget Forrester till CNN Tech.

Google har en fördel. Det finns redan ett par miljoner svenskar som lämnat ut sina kreditkortsuppgifter till dem och att ladda ner en app är bara ett klick bort. Ifall det är lika smidigt på en iOS-telefon är dock oklart.

(Artikeln uppdateras)

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL