ANNONS

Johan Jönson och Steve Sem-Sandberg kan få Nordiska rådets litteraturpris

Steve Sem-Sandberg (till vänster) har chans att få Nordiska rådets litteraturpris för romanen "W". Arkivbild: Stina Stjernkvist/TT. Poeten Johan Jönson (till höger) är nominerad för sin tvillingbok "Marginalia/Xterminalia". Arkivbild: Lars Pehrson/SvD/TT.

De svenska författarna Steve Sem-Sandberg och Johan Jönson kan få Nordiska rådets litteraturpris. För Steve Sem-Sandberg kan det blir tredje gången gillt och Johan Jönsson är nominerad för andra gången.

Johan Jönson är nominerad för sin tvillingdiktsamling Marginalia ; Xterminalia som gavs ut för snart ett år sedan. Tvillingboken mäter 250 sidor, vilket är avsevärt mindre än de tegelstenar som Jönson gett ut tidigare men tematiken är densamma: ”att överleva // är ett skitjobb // utan mening”, skriver Jönson i ”Marginalia”, den längsta av de två böckerna, där han rör sig kring teman som ekonomisk stress, klasshat och arbete.

– Det fina är väl att den allmänna kräftgången för boken pausas, och att någon stackare kanske hittar till den. Men det skulle förvåna mig oerhört om jag vann, säger han.

Sedan genombrottsboken ”Efter arbetsschema”, som även den blev nominerad till samma pris, har ekonomisk stress, klasshat och arbete varit återkommande teman i Jönsons lyrik, så även i tvillingboken som med sina 250 sidor är avsevärt tunnare än de tegelstenar som han har gett ut tidigare.

– Man gör en ny bok för att den förra var ett misstag, och tänker att ”nu jävlar ska jag få till det”. Det är en serie kontinuerliga misslyckanden som gör att man skriver nya böcker, så ser jag på det.

”Busenkla att läsa”

”Marginalia”, den första delen, beskriver han som enkel och monoton, och den andra som närmast vildsint. I ”Xterminala” skriver Jönson om ett våld som vi kanske inte känner rent fysiskt på våra kroppar men som vi tar del av i texter och bilder.

– Den är extremt fylld av texter som svarar på våldsamheter, död och negativitet, men min teori har varit att det delvis är det som – paradoxalt nog – håller oss vid liv, vilket man helst inte vill veta av.

– Det låter krångligt, men böckerna är busenkla att läsa, och lite roliga.

ANNONS

Den andra svenska nomineringen går till Steve Sem-Sandberg vars kritikerhyllade roman W var en av favoriterna till Augustpriset i höstas. W handlar om soldaten Woyzeck som högg ihjäl sin älskade. Men där dramatikern Georg Büchner i sin pjäs såg ett klassiskt passionsdrama skildrar Steve Sem-Sandberg i stället en trasig man under svår posttraumatisk stress som saknar orden för att uttrycka sitt inre liv.

Nu är han nominerad till två andra priser.

– Jag är jätteglad, det här är ett stort och prestigefyllt pris, själva nomineringen är rolig i sig, säger Steve Sem-Sandberg som har haft chansen att få Nordiska rådets litteraturpris två gånger tidigare: Även romanerna Ravensbrück och De fattiga i Lodz ” blev nominerade.

En trasig man

”W” är Steve Sem-Sandbergs berättelse om soldaten Woyzeck som högg ihjäl sin älskade. Men där dramatikern Georg Büchner i sin klassiska pjäs såg ett passionsdrama skildrar Steve Sem-Sandberg snarare en trasig man under svår posttraumatisk stress som saknar orden och språket för att uttrycka sitt inre liv.

– ”W” fick ju inte Augustpriset men med den här nomineringen och den till Sveriges Radios romanpris känns det ändå som den har nått fram och ut, och det är jag väldigt glad för. Det har varit ett maratonarbete, säger han.

Bland konkurrenterna finns den kontroversielle danske poeten Yahya Hassan och hans andra diktsamling ”Yahya Hassan 2”. Hans sensationella debut, ”Yahya Hassan”, sålde i 100 000 exemplar och även uppföljaren, på svenska i april, består av självbiografisk dikt i versaler. Den här gången skriver Hassan om sin fängelsevistelse men också om att vara ”husblatte” hos den danska kultureliten.

Finlandsvenska Monika Fagerholm är nominerad för romanen ”Vem dödade bambi”, vars utgångspunkt är en gruppvåldtäkt i en finare förort.

Norge lyfter fram Matias Faldbakkens roman ”Vi är fem” som fått de norska P2-lyssnarnas romanpris.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: Nordiska rådets litteraturpris

Danmark:

”Yahya Hassan 2”, diktsamling av Yahya Hassan

”HHV, FRSHWN – Dødsknaldet i Amazonas”, roman av Hanne Højgaard

Finland:

Vem dödade bambi?, roman av Monika Fagerholm

”Ihmettä kaikki”, roman av Juha Itkonen

Färöarna:

”Ikki fyrr enn tá”, roman av Oddfríður Marni Rasmussen

Island:

”Lifandilífslækur”, roman av Bergsveinn Birgisson

”Kládi”, novellsamling av Frída Ísberg

Norge

”Den gode vennen”, roman av Bjørn Esben Almaas

”Vi er fem”, roman av Matias Faldbakken

Det samiska språkområdet:

”Juolgevuoddu”, diktsamling av Niillas Holmberg (bosatt i Finland)

Sverige:

”Marginalia/Xterminalia”, diktsamling av Johan Jönson

”W” roman av Steve Sem-Sandberg

Åland:

”När vändkrets läggs mot vändkrets”, diktsamling av Mikaela Nyman

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL