ANNONS

Författaren Asli Erdogan frias från anklagelser om terrorbrott i Turkiet

Asli Erdogan är inte längre misstänkt i hemlandet. Arkivbild: Hossein Salmanzadeh/TT.

Den turkiska författaren och människorättsaktivisten Asli Erdogan frikänns från anklagelserna om terrorbrott, meddelar en domstol i Istanbul.

Hon är inte längre är misstänkt för medlemskap i en väpnad terrororganisation, för att ha stört statens enhet eller för att ha spridit terrorpropaganda.

Genom sin advokat nekar Erdogan till att hennes texter skulle ha haft något våldsamt innehåll.

ANNONS

Hon fängslades 2016 i samband med en razzia mot den prokurdiska och nu förbjudna tidningen Özgür Gündem, som bland annat publicerat kolumner av Asli Erdogan. Gripandet fördömdes av bland andra Svenska Pen.

Hon satt inspärrad i fyra månader innan hon överraskande släpptes. Författaren lever numera i exil i Tyskland.

Under ett Sverigebesök 2018 berättade Erdogan att hon inte vågade resa hem, och hon riktade hård kritik mot den turkiska regimens behandling av sina kritiker.

– I dagens Turkiet kan folk bli frigivna och sedan, några månader senare, dömas till 16 års fängelse, sade hon då till TT.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se