ANNONS

Fransk polis söker offer för ”pedofilförfattaren” Gabriel Matzneff

Vanessa Springoras bok "Le consentement" handlar om författarens förhållande med en 50-årig man då hon bara var 14 år. Arkivbild: Christophe Ena/AP/TT.

Fransk polis efterlyser fler personer som kan ha fallit offer för författaren Gabriel Matzneff. En bok om den då 50-årige författarens förhållande med en 14-årig flicka har orsakat stor skandal i Frankrike.

Författaren Gabriel Matzneffs relationer med minderåriga var ingen hemlighet i Frankrike. I sin essä ”Les moins de 16 ans” (”De under 16 år”) från 1974 försvarade han sin rätt att ha sex med barn eller tonåringar. Men det var först i december i fjol, när Vanessa Springoras bok ”Le Consentement” (”Samtycket”) kom ut som kulturvärlden reagerade.

Stipendie drogs in

Nu har Matzneffs tre bokförlag meddelat att hans böcker inte längre kommer att ges ut och det livstidsstipendium han tilldelades från nationella bokcentret har dragits in. Vanessa Springora är nu 47 år gammal och själv chef för ett franskt bokförlag. ”Le Consentement” är hennes debutbok och i den berättar hon hur Gabriel Matzneff började uppvakta henne när hon var bara 13 år gammal. Förhållandet uppmuntrades av omgivningen. I Frankrike klassas inte sexuellt umgänge med en person under 15 år som våldtäkt, men det är fortfarande olagligt.

ANNONS

Gabriel Matzneff gjorde heller ingen hemlighet av att han ibland även reste till Filippinerna, där han köpte sex av unga pojkar mellan 8 och 14 år. Han sade i en fransk tv-intervju att han nu ångrar resorna, men att ingen vid tidpunkten ”någonsin sade att de kunde vara ett brott”.

”Levande död”

En reporter från New York Times har sökt upp Matzneff på en okänd ort på den italienska Rivieran, dit han tagit sin tillflykt efter att den allmänna opinionen vänts emot honom. Författaren är nu 83 år gammal och beskriver sig själv som ”en levande död”. Han är arg att hans tidigare vänner, upphöjda personer i Frankrike, nu håller tyst.

– De visar sin feghet. Vi kan kalla det försiktighet, men det är mer än försiktighet när det kommer från människor som jag ansåg var mina vänner, säger han.

Polis sökte upp

1986 sökte polisen upp honom, eftersom de hade fått tips om att han bodde med en då 14-årig Vanessa Springora i en lägenhet i Paris. Men då Matzneff hade en papperslapp i fickan från Frankrikes dåvarande president Francois Mitterand så avfärdade polisen anklagelserna som ett illvilligt rykte.

Nu har en utredning tillsatts och åklagaren säger till den franska radiokanalen Europe 1 att man letar efter fler möjliga offer som kan ha utsatts på samma sätt som Vanessa Springora, då hennes fall redan preskriberats. Samtidigt kommer rapporter från AFP att polis just utfört en razzia på ett av bokförlagen som givit ut Matzneff. Det man letar efter är opublicerade utdrag ur hans dagböcker, säger en anonym källa i utredningen.

Text: Ann Edliden/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Amerikanska författaren Terry Goodkind är död

Terry Goodkind är mest känd för sin fantasyserie Sanningens svärd (Sword of Truth) vars första elva delar översattes till svenska (uppdelade i totalt 25 delar) av B Wahlströms och Damm förlag under 90- och 00-talen. Serien har sålt i över 25 miljoner exemplar världen över och blivit översatt till fler än 20 språk. Den låg också till grund för tv-serien Legend of the Seeker som sändes 2008–2010.
Goodkind hade dyslexi och började skriva först som 45-åring. Han debuterade år 1994 med Wizard’s first rule (Sökaren och Trollkarlens första regel i den svenska översättningen).

Läs hela artikeln »