Klimataktivisten Fanny vinner nationell novelltävling för ungdomar

Fanny Skarin, 16 år, vann Tidningen Julias och Barnens biblioteks novelltävling med berättelse om klimatet. Foto: Privat

16-åriga Fanny Skarin har utsetts till vinnare av Barnens biblioteks och Tidningen Julias stora novelltävling för barn och unga. 

Med sin novell Där snön inte längre faller som handlar om klimatkrisen har Fanny Skarin från Göteborg kammat hem förstaplatsen i den nationella novelltävling som Tidningen Julia tillsammans med Barnens bibliotek och nätverket Läslov v. 44 utlyste hösten 2019.

Syftet med novelltävlingen var att främja skrivlust och uppmuntra unga att dela med sig av sina berättelser. Tävlingen hade miljö och framtidsdrömmar som tema och var öppen för alla barn och ungdomar upp till 16 år.

I knivskarp konkurrens med flera hundra duktiga medtävlande lyckades Fanny Skarin ta hem förstaplatsen. Hennes novell Där snön inte längre faller belyser det ofrånkomliga faktum att det är de unga som kommer att drabbas hårdast av klimatförändringarna om de tillåts fortgå som nu.

– Det känns helt fantastiskt! Det är svårt att ta in att just min novell, av alla insända bidrag, blivit utvald av juryn. Även om det givetvis är allra viktigast att tro på sin egen förmåga, kan man inte låta bli att bli extra glad när någon annan noterar det jobb man lagt ner på sitt intresse, säger Fanny i ett pressmeddelande.

I motiveringen beskrivs Fannys novell som ”En genomarbetad berättelse som fängslar läsaren till sista meningen.”.  

– Jag är helt trollbunden av hennes språk. Att skriva på ett sådant målande vis i så ung ålder är djupt imponerande, säger författaren och jurymedlemmen Ebba Hyltmark.

Till vardags går Fanny Skarin på The International High School i Göteborg. Det är också här som hon den 5 februari 2020 får besök av jurymedlemmarna Ebba Hyltmark och Madeleine Gripsten och mottar förstapriset inför stolta lärare och klasskamrater. 

Förutom att bli publicerad i Tidningen Julia med novell och intervju får Fanny även en vinstsumma på 5 000 kronor. 

– Som klimataktivist anser jag mig ha en skaplig koll på de konsekvenser som kan komma att följa klimatförändringarna, och några av dem utspelade sig här i Sverige 2018 – extrem torka, värmeböljor och påföljande löpeldar. Det faktum att någonting faktiskt pågår eller har pågått i hemlandet gör generellt folk mer mottagliga för ett budskap. Därför kände jag att en familj som flyr en skogsbrand var idealiskt för en novell vars syfte är att öka medvetenheten om klimatkrisen, säger Fanny i en intervju på Barnensbibliotek.se.

Klimatet i litteraturen engagerar många – missa inte Boktuggs artikel om den litterära genren klimatfiktion.

Vinnarnovellen finns att läsa i senaste numret av Tidningen Julia och på Barnensbibliotek.se. På andra respektive tredje plats i tävlingen kom Lisen Kihlstedt, 16 år från Helsingborg, och Elvira Wetterlund, 15 år från Årsta, vars bidrag också publiceras i Julia och på Barnensbibliotek.se.

Tävlingsjuryn bestod av Madeleine Gripsten från Tidningen Julia, Katarina Dorbell från Barnens Bibliotek, Elisabet Reslegård från Läsrörelsen och nätverket Läslov v.44, samt författaren Ebba Hyltmark.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL