ANNONS

Klimataktivisten Fanny vinner nationell novelltävling för ungdomar

Fanny Skarin, 16 år, vann Tidningen Julias och Barnens biblioteks novelltävling med berättelse om klimatet. Foto: Privat

16-åriga Fanny Skarin har utsetts till vinnare av Barnens biblioteks och Tidningen Julias stora novelltävling för barn och unga. 

Med sin novell Där snön inte längre faller som handlar om klimatkrisen har Fanny Skarin från Göteborg kammat hem förstaplatsen i den nationella novelltävling som Tidningen Julia tillsammans med Barnens bibliotek och nätverket Läslov v. 44 utlyste hösten 2019.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Syftet med novelltävlingen var att främja skrivlust och uppmuntra unga att dela med sig av sina berättelser. Tävlingen hade miljö och framtidsdrömmar som tema och var öppen för alla barn och ungdomar upp till 16 år.

I knivskarp konkurrens med flera hundra duktiga medtävlande lyckades Fanny Skarin ta hem förstaplatsen. Hennes novell Där snön inte längre faller belyser det ofrånkomliga faktum att det är de unga som kommer att drabbas hårdast av klimatförändringarna om de tillåts fortgå som nu.

– Det känns helt fantastiskt! Det är svårt att ta in att just min novell, av alla insända bidrag, blivit utvald av juryn. Även om det givetvis är allra viktigast att tro på sin egen förmåga, kan man inte låta bli att bli extra glad när någon annan noterar det jobb man lagt ner på sitt intresse, säger Fanny i ett pressmeddelande.

I motiveringen beskrivs Fannys novell som ”En genomarbetad berättelse som fängslar läsaren till sista meningen.”.  

ANNONS

– Jag är helt trollbunden av hennes språk. Att skriva på ett sådant målande vis i så ung ålder är djupt imponerande, säger författaren och jurymedlemmen Ebba Hyltmark.

Till vardags går Fanny Skarin på The International High School i Göteborg. Det är också här som hon den 5 februari 2020 får besök av jurymedlemmarna Ebba Hyltmark och Madeleine Gripsten och mottar förstapriset inför stolta lärare och klasskamrater. 

Förutom att bli publicerad i Tidningen Julia med novell och intervju får Fanny även en vinstsumma på 5 000 kronor. 

– Som klimataktivist anser jag mig ha en skaplig koll på de konsekvenser som kan komma att följa klimatförändringarna, och några av dem utspelade sig här i Sverige 2018 – extrem torka, värmeböljor och påföljande löpeldar. Det faktum att någonting faktiskt pågår eller har pågått i hemlandet gör generellt folk mer mottagliga för ett budskap. Därför kände jag att en familj som flyr en skogsbrand var idealiskt för en novell vars syfte är att öka medvetenheten om klimatkrisen, säger Fanny i en intervju på Barnensbibliotek.se.

Klimatet i litteraturen engagerar många – missa inte Boktuggs artikel om den litterära genren klimatfiktion.

Vinnarnovellen finns att läsa i senaste numret av Tidningen Julia och på Barnensbibliotek.se. På andra respektive tredje plats i tävlingen kom Lisen Kihlstedt, 16 år från Helsingborg, och Elvira Wetterlund, 15 år från Årsta, vars bidrag också publiceras i Julia och på Barnensbibliotek.se.

Tävlingsjuryn bestod av Madeleine Gripsten från Tidningen Julia, Katarina Dorbell från Barnens Bibliotek, Elisabet Reslegård från Läsrörelsen och nätverket Läslov v.44, samt författaren Ebba Hyltmark.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se