Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga Boktugg: Ska man använda citattecken eller talstreck?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Fråga: Vad gäller när man skriver dialog i en bok, ska man använda citattecken eller pratminus? Vilka skrivregler finns kring de båda varianterna och vilken är bäst?

Svar: På svenska kan man välja om man vill använda talstreck eller citattecken för att markera dialog i skriven text. Det finns för- och nackdelar med båda varianter. Många föredrar citattecken eftersom det gör det tydligare var en replik slutar, medan andra tycker att talstreck gör det tydligare vad som är en replik.


ANNONS


Viktigt att komma ihåg att man inte kan blanda de båda skrivsätten, när man väl har bestämt sig måste en variant råda genom hela boken. Fast naturligtvis kan man använda citattecken för att markera till exempel en tanke eller en återgiven replik, även om man använder talstreck i dialogen.

Att använda sig av båda varianterna tillsammans är fel:

ANNONS

– ”Välkomna hit”, sa hon.

Skriv aldrig så för att gardera dig att det framgår att det är en replik.

Talstreck (även kallat pratminus, talminus eller replikstreck) används oftast i barnböcker och i artiklar (som här på Boktugg till exempel), men förekommer även i andra sammanhang som till exempel romaner. Nackdelen med talstreck kan vara att det i vissa fall är svårt att avgöra när en replik tar slut, vilket kan innebära en del omskrivningar för att förtydliga.

Talstreck är ett långt streck, det vill säga inte ett bindestreck. Glöm inte mellanrummet mellan strecket och den första bokstaven.


ANNONS


Citattecken (även kallat anföringstecken eller citationstecken, dock ALDRIG situationstecken) används förutom vid dialog även i många andra fall, som att markera utdrag ur andra texter eller återberättade citat.

Notera att på svenska ska båda citattecken som markerar en replik vara vända åt samma håll. Andra varianter förekommer för andra språk. På engelska används upp och ner-vända citattecken i början av en replik, och vissa program (exempelvis Google Docs) har en tendens att automatiskt vända på tecknen. På svenska används aldrig citattecknet upp och ner.

»Gåsögon« är en grafisk variant på citattecken som ibland används på samma vis.

I de fall då repliken efterföljs av ett ”sa han”, ”ropade jag” eller liknande används kommatecken.

– Välkomna hit, sa hon.

Eller:

”Välkomna hit”, sa hon.

Men om ett utrops- eller frågetecken avslutar repliken stryks kommatecknet.

– Välkomna hit! sa hon.

Eller:

”Välkomna hit!” sa hon.

Det här var bara en bråkdel av de många regler att ha koll på när man skriver dialog. Utförligare regler finns i Svenska skrivregler, för övrigt en riktigt bra handbok för alla som sysslar med text och skrivande.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ny poesi utforskar mäns våld mot kvinnor

Diktsamlingen Hennes uppgång och fall beskriver en kärleksrelation som inleds med intensiv förälskelse men sedan övergår i våld. Det är Marie Strömbergs debut som författare men flera av dikterna skrev hon redan för 20 år sedan.

– De är inspirerade från samtal jag hade med kvinnor när jag jobbade natt inom psykiatrin. Många hade blivit utsatta för övergrepp och jag började skriva dikter för att bearbeta det jag fick höra. Det kändes viktigt att skriva ner deras berättelser för att dokumentera dem, säger Marie Strömberg.

Några av dikterna handlar om henne själv, men även majoriteten av dem som inte gör det är skrivna i jag-form. Ett stilistiskt grepp för att komma närmare läsaren.

– Jag tycker att det blir starkare i jag-form, men ville också skriva genom betraktarens ögon, säger hon.

Att det blev just poesi beror på att hon tycker om att utforska språket och leka med ord.

– I en dikt måste man väga varje ord och om man byter ut ett ord kan texten få en helt annan betydelse. Jag gillar att man kan uttrycka så mycket med några få rader, säger hon.

Text: Evelina Hertz

(...) Läs hela artikeln »