ANNONS

Fråga Boktugg: Ska man använda citattecken eller talstreck?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Vad gäller när man skriver dialog i en bok, ska man använda citattecken eller pratminus? Vilka skrivregler finns kring de båda varianterna och vilken är bäst?

Svar: På svenska kan man välja om man vill använda talstreck eller citattecken för att markera dialog i skriven text. Det finns för- och nackdelar med båda varianter. Många föredrar citattecken eftersom det gör det tydligare var en replik slutar, medan andra tycker att talstreck gör det tydligare vad som är en replik.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Viktigt att komma ihåg att man inte kan blanda de båda skrivsätten, när man väl har bestämt sig måste en variant råda genom hela boken. Fast naturligtvis kan man använda citattecken för att markera till exempel en tanke eller en återgiven replik, även om man använder talstreck i dialogen.

Att använda sig av båda varianterna tillsammans är fel:

– ”Välkomna hit”, sa hon.

ANNONS

Skriv aldrig så för att gardera dig att det framgår att det är en replik.

Talstreck (även kallat pratminus, talminus eller replikstreck) används oftast i barnböcker och i artiklar (som här på Boktugg till exempel), men förekommer även i andra sammanhang som till exempel romaner. Nackdelen med talstreck kan vara att det i vissa fall är svårt att avgöra när en replik tar slut, vilket kan innebära en del omskrivningar för att förtydliga.

Talstreck är ett långt streck, det vill säga inte ett bindestreck. Glöm inte mellanrummet mellan strecket och den första bokstaven.

Citattecken (även kallat anföringstecken eller citationstecken, dock ALDRIG situationstecken) används förutom vid dialog även i många andra fall, som att markera utdrag ur andra texter eller återberättade citat.

Notera att på svenska ska båda citattecken som markerar en replik vara vända åt samma håll. Andra varianter förekommer för andra språk. På engelska används upp och ner-vända citattecken i början av en replik, och vissa program (exempelvis Google Docs) har en tendens att automatiskt vända på tecknen. På svenska används aldrig citattecknet upp och ner.

»Gåsögon« är en grafisk variant på citattecken som ibland används på samma vis.

I de fall då repliken efterföljs av ett ”sa han”, ”ropade jag” eller liknande används kommatecken.

– Välkomna hit, sa hon.

Eller:

”Välkomna hit”, sa hon.

Men om ett utrops- eller frågetecken avslutar repliken stryks kommatecknet.

– Välkomna hit! sa hon.

Eller:

”Välkomna hit!” sa hon.

Det här var bara en bråkdel av de många regler att ha koll på när man skriver dialog. Utförligare regler finns i Svenska skrivregler, för övrigt en riktigt bra handbok för alla som sysslar med text och skrivande.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se