Fråga Boktugg: Divis, ellips och asterisk, vad är det för något?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Min redaktör pratar om divis, ellips och asterisk, men jag fattar inte riktigt vad de här orden betyder. Kan ni hjälpa mig att reda ut det?

Svar: Divis är detsamma som ett bindestreck. Bindestreck är ett kort streck som används i sammansättningar och dubbelnamn, exempelvis e-post, Eva-Stina eller att göra-lista. Det används också i avstavningar. Det är det kortaste streck som används i typografin och ska inte förväxlas med tankstreck (ex. kl 8–17, Malmö–Göteborg, även i dialog som pratminus) eller minustecken (särskilt matematiskt tecken).

Ellips är ett tecken som består av tre – varken fler eller färre – punkter (…). Punkterna markerar paus eller att något har utelämnats i en mening. Det ska alltid vara mellanrum före punkterna, förutom då de markerar ett avbrutet ord. Efterföljande frågetecken eller utropstecken ersätter inte en av punkterna (ex. ”Vad säger du …!”)

Asterisk är ett tecken som ser ut som en stjärna (*). Det används ofta i skönlitteratur för att markera scenbyte eller annat avbrott i texten, vanligen centrerat och på en egen rad. Ibland används asterisk också för att markera fotnoter, framförallt i populärvetenskapliga texter. Stjärnan förekommer i ett antal andra fall som inom exempelvis programspråk och på internet.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,