Fråga Boktugg: Vad är allmänlitteratur?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Ibland pratas det om allmänlitteratur och allmänlitterära förlag. Vad betyder det? Vilka böcker är inte allmänlitteratur?

Svar: Allmänlitteratur är ett paraplybegrepp som innefattar all skönlitteratur, barn- och ungdomslitteratur och facklitteratur som ej är att betrakta som läromedel eller branschlitteratur.

De flesta bokförlag i Sverige ger ut allmänlitteratur av något slag. Ett förlag som beskriver sig som allmänlitterärt brukar ofta ge ut alla dessa tre genrer: skönlitteratur, sakprosa och barn- och ungdomsböcker, medan ett förlag som exempelvis bara ger ut böcker för barn och unga beskriver sig som ett barnboksförlag.

Följande bokutgivningar är inte allmänlitteratur: läroböcker och kurslitteratur för olika sorters utbildningar, forskningsrapporter och liknande som ges ut av utbildningssäten eller offentliga institutioner, samt böcker avsedda för företag eller olika yrkesgrupper, det vill säga branschlitteratur av olika slag.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL