ANNONS

Bokhandlare kritiska till höjda pocketpriser

Nya priskategorier för äldre pocketböcker oroar bokhandlare. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Bokförlaget Norstedts planerar att införa två nya prisgrupper för pocketböcker, kategorier som ska döpas till L och M och ha rekommenderade f-priser på 41 respektive 44 kronor. Nu befarar många bokhandlare att det kommer att trissa upp priserna på pocketböcker och minska försäljningen, rapporterar Svensk Bokhandel.

– Tror man inte att försäljningen går ner när man höjer priserna är man fel ute. Det är väldigt kortsiktigt, säger Torbjörn Elbe, försäljningschef på Pocketshop.

Försäljningen av pocketböcker minskade med 6,7 procent under 2019 jämfört med 2018. Samtliga bokhandlare som tidningen pratat med är skeptiska mot de nya priskategorierna, som främst kommer att gälla överblivna böcker från ett års utgivning, den så kallade backlisten. Enligt Norstedts försäljningschef behöver man höja priserna för att kunna ha kvar äldre titlar i lager.

Bokhandlarna säger att de nu kommer att överväga att bojkotta kategorierna L och M, när de väl införs.

LÄS ÄVEN: Fråga Boktugg – vilket fpris motsvarar olika prisgrupper på pocket?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se