Bokhandlare kritiska till höjda pocketpriser

Nya priskategorier för äldre pocketböcker oroar bokhandlare. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Bokförlaget Norstedts planerar att införa två nya prisgrupper för pocketböcker, kategorier som ska döpas till L och M och ha rekommenderade f-priser på 41 respektive 44 kronor. Nu befarar många bokhandlare att det kommer att trissa upp priserna på pocketböcker och minska försäljningen, rapporterar Svensk Bokhandel.

– Tror man inte att försäljningen går ner när man höjer priserna är man fel ute. Det är väldigt kortsiktigt, säger Torbjörn Elbe, försäljningschef på Pocketshop.

Försäljningen av pocketböcker minskade med 6,7 procent under 2019 jämfört med 2018. Samtliga bokhandlare som tidningen pratat med är skeptiska mot de nya priskategorierna, som främst kommer att gälla överblivna böcker från ett års utgivning, den så kallade backlisten. Enligt Norstedts försäljningschef behöver man höja priserna för att kunna ha kvar äldre titlar i lager.

Bokhandlarna säger att de nu kommer att överväga att bojkotta kategorierna L och M, när de väl införs.

LÄS ÄVEN: Fråga Boktugg – vilket fpris motsvarar olika prisgrupper på pocket?

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL