ANNONS

Författaren Martin Österdahl blir ny chef för Eurovision

Författaren Martin Österdahl. Arkivbild: Izabelle Nordfjell/TT.

Det blir svenske Martin Österdahl som tar över som ny chef för Eurovision Song Contest.
– Det känns fantastiskt hedrande, säger han.

Österdahl ser fram emot att leda ”alla tv-programs moder”, som han kallar det.

– Det är världens största musiktävling och den har funnits i 65 år. Det känns fantastiskt hedrande att ta över det yttersta ansvaret och att förvalta den här skatten i framtiden, säger han till TT.

Österdahl efterträder norrmannen Jon Ola Sand, som efter tio år på posten slutar efter årets tävling i Rotterdam. När Österdahl tar över vill han arbeta mot att förnya både tävlingen och det internationella samarbetet.

ANNONS

”Suttit i hetluften”

– När vi arrangerade tävlingen i Sverige så genomförde vi en hel del förändringar i sändningarna. Det tror jag att man måste fortsätta med för att hålla det levande och aktuellt. Det är en utmanande tid för tv och för public service, säger han.

Att Eurovision ofta blir arena för konflikter och storpolitik är han beredd på.

– Jag har suttit i den hetluften ett antal gånger. Det är ju det som gör det här extra spännande och betydelsefullt att arbeta med, säger han.

Fortsätter skriva

46-årige Martin Österdahl har tidigare arbetat som producent och programdirektör på SVT. Han producerade Eurovision när tävlingen arrangerades i Sverige 2013 och 2016 och han har suttit i tävlingens referensgrupp i flera år.

Österdahl är även författare och debuterade 2016 med spänningsromanen Be inte om nåd.

– Jag kommer att fortsätta skriva även i fortsättningen. Jag har gett ut fyra böcker på tre och ett halvt år, men det tempot kommer jag inte att kunna hålla.

Text: Björn Berglund/TT

Böcker av Martin Österdahl

Järnänglar

Järnänglar

Tredje delen om Max Anger, en spänningsroman på hög internationell nivå.

Den 11 september 2001 flyger två flygplan in i World Trade Center. En vecka tidigare kastar sig en UD-anställd man från en balkong på ett lyxhotell i Jerusalem. Händelsen kan få konsekvenser för Sverige och Max Anger får i uppdrag att utreda mannens död. Läs mer »

All business is show business: Spelregler för den kreativa eran

All business is show business: Spelregler för den kreativa eran

En ledningsfilosofi från underhållningsvärldens innersta kretsar

Kreativitet är idag den mest kritiska resursen i en verksamhet och den största drivkraften för medarbetaren. Läs mer »

Tio svenskar måste dö

Tio svenskar måste dö

Under en gårdsauktion i Roslagen hittas en död man i en brudkista. Han är delad på mitten och har märkliga symboler inristade i pannan. Den döde visar sig vara chef på migrationsverket och är den första i en rad av högt uppsatta svenskar som faller offer för en brutal mördare. Ingen vet vem som står näst på tur. Ingen vet hur man skyddar sig mot en osynlig fiende. Läs mer »

Be inte om nåd

Be inte om nåd

Året är 1996 och det är snart dags för val i Ryssland. Pashie, en ung kvinna som jobbar åt ett svenskt företag med intressen i Ryssland, försvinner plötsligt i Sankt Petersburg. Samtidigt sker en rad intrång i telefonnäten i Stockholm, attacker som skulle kunna hota Sveriges säkerhet. Läs mer »

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se