Två litterära verk diskuteras i Region Hallands satsning på litteraturkritik

Konstsamtal med kritikerna Mikaela Blomqvist och Erik Bergqvist. Foto: Region Halland

För andra året i rad har Region Halland genomfört en satsning på kritiken. Nu finns 2019 års båda bokdiskussioner som podd.

I ”Konstsamtal” möts två yrkesverksamma kritiker tillsammans med en moderator och diskuterar böcker från regionen inför publik. Samtalen produceras av Kritiklabbet som väljer ut både böcker och kritiker. Nu finns samtalen från slutet av 2019 som poddinspelningar.

De två utvalda böckerna som diskuterades (båda av lokala författare) var diktsamlingen Sjöstjärna av Stefan Albrektsson och självbiografiska Jag är lyckligt gift, min man är bara lite död av av Christina Karlberg och Marita Warborn Lundgren. Kritikerna var Mikaela Blomqvist och Erik Bergqvist samt Ylva Lagercrantz Spindler och Erik Andersson. 

– Kritiklabbet följer med stort intresse en rad regionala initiativ för kritiken. Det är mycket spännande att kunna vara delaktig också som producerande instans i Region Hallands Konstsamtal. Det som sker i Halland idag kan bilda modell för resten av Sverige imorgon, säger Axel Andersson, redaktör och ansvarig utgivare Kritiklabbet.

Regionala initiativ för kritiken är ovanliga i Sverige, men vanligare förekommande i grannlandet Norge. Region Hallands satsning på litteraturkritik föddes ur de lokala författarnas önskan om en kritisk respons på deras redan utgivna verk. Kritikstödet utlystes 2019 för andra gången och nästa ansökningsomgång blir inför Konstsamtal hösten 2020.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL