Fråga Boktugg: Varför behövs en redaktör?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Förlaget säger att en redaktör kommer att redigera min bok, men jag har redan skrivit om den flera gånger och jag är nöjd med det jag har skrivit. Varför måste någon annan komma in och ändra i min text?

Svar: Om man är debutant är det en konstig och kanske obehaglig tanke att någon annan, en främling dessutom, ska lägga sig i ens text. Men sanningen är att alla böcker behöver redigeras. Oavsett om det är författarens första, andra eller tionde bok. Även internationella succéförfattare har redaktörer.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Att förlaget utser en redaktör, antingen en anställd eller en frilansare, för att jobba med ditt manus är ett sätt att garantera kvaliteten på texten. Ingen författare skriver perfekt. Alla har egenheter i form av favoritord som man gärna upprepar i tid och otid, formuleringar som återkommer, en tendens att börja stycken med ”Jag” eller avsluta kapitel med tre punkter.

Förlagsredaktören fixar sådant som du själv inte ser (det är oundvikligt att bli blind för sin text till slut), men som en uppmärksam läsare lägger märke till. Sådant som bromsar upp eller förvirrar i läsningen. Språkliga grodor, upprepningar, luckor i handlingen och allehanda oklarheter.

Hur stora ingrepp en redaktör gör skiljer sig stort från fall till fall. Men en bra redaktör tar hänsyn till författarens stil och språk – det är trots allt författarens namn som står på omslaget. Redaktörens jobb är helt enkelt att få boken att bli så bra som möjligt, vilket också ligger i författarens intresse. 

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Viktigt att komma ihåg är att redaktörens kommentarer och ändringar är rekommendationer. Det är författaren som bestämmer över sitt manus, och som författare kan du välja att följa redaktörens råd eller att inte göra det. Rent praktiskt jobbar många redaktörer idag i Word, genom verktyget Spåra ändringar. Där kan de göra ändringar direkt i texten (som du därefter accepterar eller avvisar) och skriva kommentarer om problem eller oklarheter i texten.

Om du absolut inte vill ha en redaktör finns det i princip bara en möjlig väg att gå för att ge ut din bok, och det är att ge ut den själv. Men om du väljer bort redaktören bör du vara medveten om att det är ännu viktigare att du hittar en vass korrekturläsare som åtminstone rättar alla slarvfel.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.