Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga Boktugg: Hur väljer jag rätt förlag till min bok?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Fråga: Jag har äntligen skrivit klart min allra första bok och vill försöka få den utgiven på ett förlag. Hur ska jag tänka för att välja ett förlag som är ”rätt” för min bok? Sen återstår det ju såklart att bli antagen, men man måste ju börja någonstans …

Svar: Vi rekommenderar varmt att lägga lite tid på att läsa på om några olika förlag innan man skickar in sitt spontanmanus. Det finns flera faktorer som spelar in i valet av förlag: vilken utgivningsmodell förlaget jobbar med, vilken inriktning det har och hur stort det är.


ANNONS


Allra först bör du fundera på om du vill att din bok ska ges ut av ett traditionellt förlag eller om du är intresserad av någon annan utgivningsmodell, som ett hybridförlag (där författaren själv investerar pengar i utgivningen) – eller om du rentav kan tänka dig att ge ut boken själv (då ska du inte vända dig till ett förlag över huvud taget utan till en självpubliceringstjänst). Läs gärna på om olika utgivningsmodeller först, så att du vet vad det handlar om.

Det kan tyckas självklart, men det är fler än man kan tro som skickar in sitt manus till förlag som inte alls ger ut den sortens litteratur. Om du har skrivit en spänningsroman för vuxna är det lönlöst att kontakta ett barnboksförlag. Ta istället reda på vilka svenska förlag som ger ut spänningslitteratur och vänd dig till dem. Detta kan kräva lite detektivarbete, men det är inte heller särskilt svårt. En möjlig väg att gå är att kolla upp ett antal nyutgivna spänningsromaner och se vilka förlag som har gett ut dem.

ANNONS

Något du kan luska lite i är hur det verkar gå för förlagens böcker. Ligger de på topplistorna? Får de bra recensioner? Detta kan du enkelt kolla genom att söka på ett förlag i någon nätbokhandel. Böcker som säljer bra kan vara ett tecken på att förlaget vet hur man marknadsför böcker på rätt sätt, hur man tar fram säljande omslag och får titlarna att sticka ut i mängden. Det innebär naturligtvis ingen garanti för att din bok kommer att bli en bästsäljare, men det kan kännas skönt att veta att förlaget vet vad de sysslar med.

Ta också reda på hur stort förlaget är, det vill säga hur många titlar det ger ut om året. Ett stort förlag har ofta mer muskler och tar in fler debutanter per år än ett litet förlag som bara ger ut fem böcker om året. Med det sagt kan böcker utgivna på små förlag naturligtvis också bli stora framgångar. Hos små förlag får författarna ofta en mer personlig relation till förläggaren och andra inblandade i utgivningen, vilket inte ska underskattas.

Har du spanat in några förlag som känns bra? Då vill vi till sist tipsa dig om att söka på dem på Boktuggs sajt, chansen är stor att vi har skrivit om dem vid något tillfälle. Detta kan ge dig ännu mer kött på benen om hur förlaget jobbar och om det passar dig och din bok.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ny poesi utforskar mäns våld mot kvinnor

Diktsamlingen Hennes uppgång och fall beskriver en kärleksrelation som inleds med intensiv förälskelse men sedan övergår i våld. Det är Marie Strömbergs debut som författare men flera av dikterna skrev hon redan för 20 år sedan.

– De är inspirerade från samtal jag hade med kvinnor när jag jobbade natt inom psykiatrin. Många hade blivit utsatta för övergrepp och jag började skriva dikter för att bearbeta det jag fick höra. Det kändes viktigt att skriva ner deras berättelser för att dokumentera dem, säger Marie Strömberg.

Några av dikterna handlar om henne själv, men även majoriteten av dem som inte gör det är skrivna i jag-form. Ett stilistiskt grepp för att komma närmare läsaren.

– Jag tycker att det blir starkare i jag-form, men ville också skriva genom betraktarens ögon, säger hon.

Att det blev just poesi beror på att hon tycker om att utforska språket och leka med ord.

– I en dikt måste man väga varje ord och om man byter ut ett ord kan texten få en helt annan betydelse. Jag gillar att man kan uttrycka så mycket med några få rader, säger hon.

Text: Evelina Hertz

(...) Läs hela artikeln »