ANNONS

Fråga Boktugg: Hur väljer jag rätt förlag till min bok?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Jag har äntligen skrivit klart min allra första bok och vill försöka få den utgiven på ett förlag. Hur ska jag tänka för att välja ett förlag som är ”rätt” för min bok? Sen återstår det ju såklart att bli antagen, men man måste ju börja någonstans …

Svar: Vi rekommenderar varmt att lägga lite tid på att läsa på om några olika förlag innan man skickar in sitt spontanmanus. Det finns flera faktorer som spelar in i valet av förlag: vilken utgivningsmodell förlaget jobbar med, vilken inriktning det har och hur stort det är.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Allra först bör du fundera på om du vill att din bok ska ges ut av ett traditionellt förlag eller om du är intresserad av någon annan utgivningsmodell, som ett hybridförlag (där författaren själv investerar pengar i utgivningen) – eller om du rentav kan tänka dig att ge ut boken själv (då ska du inte vända dig till ett förlag över huvud taget utan till en självpubliceringstjänst). Läs gärna på om olika utgivningsmodeller först, så att du vet vad det handlar om.

Det kan tyckas självklart, men det är fler än man kan tro som skickar in sitt manus till förlag som inte alls ger ut den sortens litteratur. Om du har skrivit en spänningsroman för vuxna är det lönlöst att kontakta ett barnboksförlag. Ta istället reda på vilka svenska förlag som ger ut spänningslitteratur och vänd dig till dem. Detta kan kräva lite detektivarbete, men det är inte heller särskilt svårt. En möjlig väg att gå är att kolla upp ett antal nyutgivna spänningsromaner och se vilka förlag som har gett ut dem.

Något du kan luska lite i är hur det verkar gå för förlagens böcker. Ligger de på topplistorna? Får de bra recensioner? Detta kan du enkelt kolla genom att söka på ett förlag i någon nätbokhandel. Böcker som säljer bra kan vara ett tecken på att förlaget vet hur man marknadsför böcker på rätt sätt, hur man tar fram säljande omslag och får titlarna att sticka ut i mängden. Det innebär naturligtvis ingen garanti för att din bok kommer att bli en bästsäljare, men det kan kännas skönt att veta att förlaget vet vad de sysslar med.

Ta också reda på hur stort förlaget är, det vill säga hur många titlar det ger ut om året. Ett stort förlag har ofta mer muskler och tar in fler debutanter per år än ett litet förlag som bara ger ut fem böcker om året. Med det sagt kan böcker utgivna på små förlag naturligtvis också bli stora framgångar. Hos små förlag får författarna ofta en mer personlig relation till förläggaren och andra inblandade i utgivningen, vilket inte ska underskattas.

ANNONS

Har du spanat in några förlag som känns bra? Då vill vi till sist tipsa dig om att söka på dem på Boktuggs sajt, chansen är stor att vi har skrivit om dem vid något tillfälle. Detta kan ge dig ännu mer kött på benen om hur förlaget jobbar och om det passar dig och din bok.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se