ANNONS

Söndagstuggare: Bia Sigge om julhandel och ljudkalendrar

Bia Sigge är förläggare på Storytel Original. Foto: Sandra Löv

Bia Sigge minns tillbaka till sina intensiva jular som butikschef på Pocket Shop och om hur Storytels första ljudkalender kom till för fyra år sedan.

Julen är för mig väldigt förknippad med Östra Ämtervik i Fryksdalen. Där bor hela min stora familj kvar och dit åker vi varje jul. Vi brukar vara närmare fyrtio personer hemma hos mamma på juldagen och då är det ändå bara den allra närmaste familjen. Det är precis lika mysigt som det låter.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Under några år åkte jag inte hem till Värmland över jul. Det var när jag var butikschef på Pocket Shop, för då behövde jag ofta jobba hela helgen. Med glädje ska tilläggas. Dagarna innan julafton var sjukt stressiga och roliga. Vi hade köer långt ut i stora hallen på Centralstationen. Ofta trängde vi ihop oss tre stycken i det lilla kassabåset. En tog betalt, en annan lade inköpet i en kasse och en tredje fyllde på med böcker. Vi vadade i plast som vi slitit av pocketboksbuntarna. Att hinna plocka undan var inte att tänka på, här gällde det att prioritera och inget var viktigare än att varenda kund som kommit in i butiken skulle hitta minst en bra bok.

Ibland tänkte jag att vi var som kugghjul som hakade i varandra exakt där vi skulle. Som en kirurg och hens team. Jag var kirurgen. Teamet kände till både mina styrkor och mina brister och täckte upp på bästa sätt genom att räcka mig läsglasögon, sax eller vad det nu kunde röra sig om. Jag behövde bara sträcka ut en hand så fick jag det jag behövde. Alla kollegor var helt suveräna och visste vad som skulle göras vid varje tillfälle. Vilket flow! Vi slet som djur, men oftast var det fantastiskt roligt. Tröttheten som föll över oss efter en arbetsdag var monumental, men som jag kommer ihåg det var det alltid lika roligt att börja om igen, nästa dag. Jag minns att en kollega som stängt butiken tittade ner på sina fötter när hon satt på tunnelbanan. Kängorna stod kvar på jobbet och hon fick ta sig hem i sina Birkenstocks trots att det var 15 minusgrader och massor av snö.

Att jobba i bokhandel på själva julafton är något helt annat. Pepparkakor och godis på disken. Kunderna är glada, stressen verkar ha runnit av de flesta, och många vill småprata och få tips på den absolut bästa julklappsboken. Minnena från åren i butik och på huvudkontoret på Pocket Shop för mig ”osökt” in på årets julkalender från oss på Storytel Original, Jul på Huvudkontoret. Till den har jag nämligen använt mig av mina och andras erfarenheter av butiks- och kontorsjobb och framförallt samarbetet med kollegor. Det mesta i kalendern är uppskruvat till max, men igenkänningsfaktorn bör ändå vara hög.

ANNONS
ANNONS

Det där med ljudkalendrar började vi med redan 2016. Samma år hade Anna Öqvist Ragnar och jag börjat jobba med våra originalserier och de första släppte vi i juni. Idén om att vi även borde ha en egen ljudkalender kom sent, men när den väl väckts kände vi att vi måste försöka. Jag kom på själva grundkonceptet till Westins bageri & kafé en kväll i början av september och dagen efter utvecklade vi den tillsammans på kontoret. Även om tiden minst sagt var knapp var själva idén för bra för att vi inte skulle gå vidare med den. På pendeln på väg hem satt jag med dåvarande kollegan Anna Söder Rytterholm så jag passade på att dra idén i korthet och frågade om hon kunde komma på någon författare som skulle passa. Det gällde inte bara att hitta någon som skrev bra och passade själva temat utan någon som skulle kunna skriva under oerhörd tidspress.

”Solja”, sa hon efter att ha tänkt i tio sekunder. ”Testa Solja Krapu-Kallio. Ska jag sätta er i kontakt?” Samma kväll ringde jag Solja. Vi pratade i två timmar. Jag mörkade projektets omfattning så mycket jag hade samvete till. Den första timmen var det mest jag som pratade men efter en timme hakade Solja på och tillsammans mejslade vi fram karaktärer och scener utifrån vår originalidé. ”Men jag kan inte börja skriva förrän efter bokmässan”, sa Solja. ”Okej”, sa jag, ”men då är det full fart.” Och så blev det. Vi slet som djur tillsammans med redaktören Sofia Hannar för att bli klara i tid. Ett enormt roligt lagarbete! Och det hårda arbetet lönade sig – julkalendern blev en riktig succé.

Och nu sitter jag här, efter ännu en stressig julmånad. Återigen har det varit full fart, med många spännande samarbeten, precis som jag vill ha det. 

Om gästbloggaren

Bia Sigge är förläggare på Storytel Original. Har tidigare bland annat jobbat som guide på Mårbacka, påklädare på Operan och varit butikschef och inköpare på Pocket Shop.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se