ANNONS

Kosovo bojkottar Nobelceremoni

Kosovo hoppar över Nobelfestligheterna i protest mot Handke. Arkivbild: Jessica Gow / TT.

Kosovos ambassadör kommer inte att delta vid utdelningen av Nobelpriserna nästa vecka. Det skriver landets utrikesminister Behgjet Pacolli i ett inlägg på Facebook.

”Kosovo kommer inte att delta i Nobelceremonin i Stockholm i år. Jag bekräftar att vår ambassadör Shkendije Geci Sherifi kommer att bojkotta evenemanget på grund av den kontroversiella Nobelprisvinnaren Peter Handke, en vän och anhängare av Milosevics politik”, skriver Pacolli, som också skriver att han förväntar sig att Albaniens ambassadör ”agerar på ett liknande sätt”.

Inlägget har delats vidare på Facebook av Kosovos ambassad i Sverige.

Samtliga utländska ambassadörer som är stationerade i Sverige bjuds in till Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm, enligt Nobelstiftelsens rutiner.

ANNONS

Svenska Akademiens beslut att tilldela den österrikiske författaren Peter Handke årets Nobelpris i litteratur har mött skarp kritik på flera håll, på grund av Handkes ställningstaganden om krigen i det forna Jugoslavien. Han har fördömts av en lång rad författare, journalister samt av amerikanska och svenska Pen.

Men det finns också de som anser att debatten bygger på felaktigheter och tolkningsfrågor utan enkla svar.

När Handke själv fick bemöta frågor om kontroverserna vid en pressträff i Stockholm i veckan var han snabb att avfärda dem.

– Det är en väldigt invecklad fråga, som skulle ta lång tid att svara på, jag tror inte det här är rätt forum för det, sade han om sin syn på varför åsikterna är så polariserade.

TT har sökt Kosovos ambassad.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL