ANNONS

Fredrik Backman inför Skåneturné: Att göra signeringar i bokhandeln är ett privilegium

Författaren Fredrik Backman tycker att bokhandeln är viktig. I helgen signerar han i två bokhandlar i Skåne. Foto: Linnéa Jonasson Bernholm. Montage: Boktugg.

I helgen gör Fredrik Backman en miniturné till Skåne och signerar i två bokhandlar. Han menar att just (den fysiska) bokhandeln har betytt mycket för hans egen karriär som författare.

– Helt ärligt skulle jag inte ha den karriär jag fått de senaste åren utan den fysiska bokhandeln. Som alla debuterande författare levde ju min första bok helt på rekommendationer från en läsare till en annan, och nu när allting ska vara data och internet och varenda människa researchar i fem timmar så fort de ska köpa en påse chips så är faktiskt den fysiska bokhandeln en av de sista platserna där folk faktiskt går in för att köpa något och kommer ut med något helt annat. För att någon som jobbade därinne lyssnade och ställde frågor och till sist sa: ”Men du … får jag rekommendera en riktigt bra bok?” Det gör hela skillnaden för en debuterande författare, säger Fredrik Backman.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Fredrik Backman är född i Stockholm men uppvuxen i Helsingborg och bor numera i Stockholm. När han nu kommer ner till Skåne för att signera på Killbergs (Akademibokhandeln) i Helsingborg och Center Syd i Löddeköpinge är frågan om han ser sig som stockholmare eller skåning.

– Jag är alltid där jag inte är, så att säga. I Stockholm är jag lantis, i Skåne är jag 08:a. Det är okej. Jag har förlikat mig med att jag inte riktigt hör hemma någonstans längre. Jag byter dialekt beroende på vem jag pratar med, min psykolog har berättat att det finns forskning på att det är vanligt hos människor med ett ”sjukligt bekräftelsebehov”. Han hade kanske kunnat nöja sig med bara ”bekräftelsebehov”, kan jag känna, säger Fredrik Backman.

Vilken är den vanligaste frågan du får av läsare vid signeringar?
– ”Får du ont i handen?” dyker ju upp ibland. Det är förstås snällt att fråga, men nej, det får man ju inte. Det jag gör här är inte ett riktigt jobb. Jag har haft riktiga jobb och alla mina bästa vänner har riktiga jobb, så jag vet skillnaden. Att göra signeringar är ett privilegium. Rätt som det är kommer det en dag när ingen dyker upp när jag sitter där, jag är väldigt medveten om det.

De flesta läsare plöjer igenom en ny bok av en författare som Fredrik Backman på sådär tio-tolv timmar. En bok som det ligger hundratals arbetstimmar bakom. Han släppte i våras boken Folk med ångest som för övrigt ska bli Netflixfilm. Den oundvikliga frågan är förstås om han skriver på något nytt.

ANNONS

Eller i klartext: När kommer nästa bok och blir det fackbok, hockey eller något helt annat?
– Jag jobbar med tredje och sista delen av ”Björnstad”-serien. Se där, ett kort och konkret svar. 

Slutligen, har du själv något boktips inför julhandeln?
– Bra fråga! Jag hoppas helt ärligt att många köper böcker i år av författare som inte ligger på topplistorna. Att debutanterna får chansen, som jag fick. Gå in i en bokhandel och be personalen om tips, det är en bra början, säger Fredrik Backman.

Den som lyckats locka Fredrik Backman ner till Skåne är bokhandlaren Johan Zillén på Akademibokhandeln Center Syd. Backman är bara det första namnet på en omfattande lista med signeringar i december, hela vägen fram till jul.

– Det är alltid kul när Fredrik kommer och hälsar på oss. Fast vi brukar gömma fikabrödet i god tid innan. Det känns bra att kunna ge utrymme åt unga up’n’coming författare. Förhoppningsvis ger det hans karriär en skjuts uppåt, säger Johan Zillén och skrattar.

– Om vi ska vara lite allvarliga så är vi alltid superglada när författare väljer att ge av sin tid för att komma ut till en åker utanför Lund. I år får vi besök av favoriter som exempelvis Kalle Lind, Elin Olofsson, Martina Haag, Tareq Taylor, Ulf Ellervik, Buthler & Grimwalker, Frida Skybäck, Mikael Bergstrand och många fler. Folk i regionen får skaffa höga granar hemma om alla signerade böcker ska få plats.

Signeringsrekordet i bokhandeln har några år på nacken nu och det var faktiskt inte Fredrik Backman som satte det.

ANNONS

– Nej, all time high var faktiskt Grynet, år 2003. Hon signerade nästan 300 böcker. I modern tid är det nog Jason Timbuktu Diakité. Sålde 130 på en timme och växel. Sedan har förstås boksigneringarnas okrönte konung Björn Hellberg varit uppe i samma total, men då på ett fyra-femtimmarspass. Det är få av de unga som orkar så länge och ofta försöker de hinna med flera bokhandlar samma dag, säger Johan Zillén.

För skåningar som vill komma över en signerad Backmanbok i julklapp så kommer han att finnas på Center Syd lördag 30 nov kl 14-15.30 samt Killbergs (Akademibokhandeln City Helsingborg) på söndag 1 dec kl 13-14.30 då det dessutom är julskyltning.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se