Denna artikel sponsras av författare/förlag

Veronica Sjöstrands spänningsserie i inläsning av Katarina Ewerlöf

Veronica Sjöstrand. Foto: Bengt Alm

Två populära thrillers med runt tio år på nacken signerade Veronica Sjöstrand ges nu ut på nytt i digital form av WAPI, i sällskap med två nyskrivna uppföljare.

Veronica Sjöstrand, tidigare von Schenck, debuterade 2008 med boken Änglalik, del ett i serien om gärningsmannaprofileraren Althea Molin. Den efterföljdes av Kretsen, som nominerades till nominerades till bästa svenska kriminalroman 2009. Dessa båda böcker gavs ut i tryckt form på Ordfront.

Nu har serien kompletterats med ytterligare två böcker som har skrivits direkt för digital utgivning: Ensamvarg och Arvsynd. Alla fyra böckerna släpps nu som ljud- och eböcker av Word Audio Publishing International i inläsning av Katarina Ewerlöf, Sveriges mest lyssnade ljudboksröst enligt alldeles färska siffror från streamingtjänsterna.

– Jag tycker att hon är helt fantastisk! Hon adderar en helt ny dimension till böckerna. Jag kan inte tänka mig en bättre uppläsare av Altheas berättelse än Katarina, säger Veronica Sjöstrand om sin inläsare.

Veronica är själv storkonsument av ljudböcker, så utvecklingen från tryckt till digitalt format beskriver hon som väldigt naturlig.

– Jag läser fortfarande både eböcker och tryckta böcker, men fascineras av vilken stark upplevelse en riktigt bra uppläst ljudbok kan vara, så jag gillar verkligen att fokusera på det formatet. Sedan är det så klart jättekul att komma ut i tryck också.

Är det något särskilt du har i åtanke när du skriver ”digital first”?
– Jag har ett ganska rakt och rent sätt att berätta på, som jag tror passar för formatet, men jag jobbar på att berätta ännu mer visuellt och hitta mer driv i handlingen. Jag försöker också tänka mer på mina karaktärers namn än jag gjort tidigare, så att det inte låter för lika varandra. Jag vet själv hur enerverande det är att lyssna på en bok och blanda ihop karaktärerna! 

Huvudkaraktären i böckerna är gärningsmannaprofileraren Althea Molin.

– Hon är lite sträv och krävande ibland för mig som författare, eftersom hon är så driven av fakta och aldrig någonsin ger upp, men samtidigt är hon underbart härlig. Jag gillar alla hennes nyanser. Hon är både otroligt stark och väldigt sårbar på en och samma gång. Hon är varken helt svensk, helt amerikansk eller helt koreansk. Det gör henne utmanande och intressant att skriva om, säger Veronica och fortsätter:

– Vi har inte så mycket likheter hon och jag – förutom att en del av hennes klädkatastrofer helt klart är självupplevda – och jag tror att det är det som gör att jag gillar att skriva om henne fortfarande.

I de två nyskrivna böckerna Ensamvarg och Arvsynd dras Althea Molin in i dramatiska händelser i både centrala Stockholm där bomber briserar i stadens kyrkor, och i New York där en svenskfödd företagare kidnappas från sitt hem på Manhattan.  

– Jag älskar komplexa intriger, och intressanta, nutida ämnen, berättar Veronica. Kan jag lyckas få till vändningar som förvånar och utmanar förutfattade meningar är jag extra lycklig! Jag försöker berätta klart, realistiskt och ärligt. Jag önskar att jag också kunde vara rolig i skrift, men det har jag inte lyckats med än.

Ett stort intresse för mänskligt beteende präglar präglar hela hennes författarskap.

– Jag läser väldigt mycket forskning kring psykologi för att böckerna ska bli så korrekta som möjligt ur det perspektivet. Alla de böckerna och artiklarna ger mig också massor av idéer och uppslag för nya böcker. Mitt arbete som HR-chef har också gjort mig mer och mer imponerad av människors inneboende kraft och styrka, säger Veronica.

Köp och lyssna på böckerna här:
AdlibrisBokusBookbeatStorytelNextory

Om författaren

Veronica Sjöstrand är författare och HR-konsult. Hon bor i Solna med man och barn. Hon är hedersledamot i Svenska Deckarakademien och har förutom deckarna om Althea Molin skrivit tre ungdomsböcker om Sub Rosa-detektiverna (Bladh by Bladh).

En seriemördare härjar i Stockholms innekvarter runt Stureplan och staden lever i skräck. Gärningsmannaprofileraren Althea Molin tillfrågas om att delta i utredningen men tvekar inför uppgiften. Hon har nyligen kommit hem från New York och försöker återhämta sig efter ett brutalt överfall. Till slut tackar hon ja och dras då in i en intensiv jakt på gärningsmannen, samtidigt som polisen ifrågasätter hennes okonventionella metoder. Snart visar det sig att förövaren finns närmare än Althea någonsin kunnat ana.
På Lindsteinska banken i Stockholm hittas en it-tekniker brutalt mördad med tarotkortet Djävulen instucket i munnen. Kort därefter upptäcks att miljontals kronor har stulits från banken. När ytterligare ett mord sker på samma sätt anar polisen att en seriemördare är i farten och vänder sig i desperation till profileraren Althea Molin. Sedan jakten på änglamördaren har hon legat lågt, men nu tvingas hon än en gång in i en livsfarlig katt-och-råtta-lek.
Mitt under gudstjänsten detonerar en bomb inne i Tyska kyrkan i Gamla Stan. Tre personer sprängs i bitar och avlider omedelbart, en av dem är prästen. Bara några dagar senare smäller det på nytt, denna gång i Adolf Fredriks kyrka. Återigen får Althea Molin ställa sina profileringskunskaper till förfogande och snart befinner hon sig mitt i en strid mellan polisen och Säpo, samtidigt som fler bomber briserar och paniken sprider sig bland stadens invånare.

I ”Arvsynd” blir dottern till en av USA:s mest framgångsrika entreprenörer – svenskfödde Mikael Starkenberg – kidnappad från hemmet på Manhattan. Mikael vägrar involvera polisen, så säkerhetsföretaget Modus och profileraren Althea Molin får uppdraget; hon har nyligen återvänt till New York efter några år i Stockholm. Då hör kidnapparen plötsligt av sig: ”100 miljoner dollar annars dör din dotter. Du har 10 dagar. Vi ska förstöra ditt liv. Tick Tack. Tick Tack.” Det blir startskottet till en intensiv kamp mot klockan som tvingar Althea tillbaka till Sverige, där obehagliga överraskningar väntar.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se