ANNONS

Bonniers startar förlag i Danmark – lanseras i början av 2020

Jacob Søndergaard, förlagschef på det nya Bonnierägda förlaget Gutkind Publishers. Foto: Pressbild/Bonnier Books

Bonnier Books startar förlaget Gutkind Publishers på den danska bokmarknaden. Det kommer att drivas av Jacob Søndergaard som förlagschef och Jim Zetterlund som CEO.

– Danmark blir den sjunde europeiska marknaden där Bonnier kommer driva förlagsverksamhet. Vi ser de nordiska länderna som vår hemmamarknad, och det är oerhört glädjande att vi nu kan lansera ett ambitiöst förlag i Danmark, som genom sitt namn anspelar på vår historia, säger Håkan Rudels, CEO Bonnier Books, i ett pressmeddelande.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Namnet Gutkind kommer från Bonnierfamiljens stamfader, judiske Gutkind Hirschel från Dresden, som flyttade till Danmark och startade bokhandel i Köpenhamn 1804. Senare startade han även förlag, och bytte namn till Gerhard Bonnier.

Jacob Søndergaard blir förlagschef för Gutkind Publishers. Han har en bakgrund från Lindhardt & Ringhof och People’s Press, och sedan 2008 var han förläggare på Rosinante & Co – fram till tidigare i år då han slutade i samband med att Rosinante & Co gick upp i moderbolaget Gyldendal.

– Bonniers har bett mig att skapa ett nytt förlag i Danmark med fokus på kvalitetslitteratur i en bred bemärkelse, säger Jacob Søndergaard i samma pressmeddelande.

– Läget på den danska bokmarknaden kräver nya initiativ, och Bonniers har både resurserna, viljan och kunskapen för att skapa ett modernt och bestående alternativ till existerande danska förlag, säger Jacob.  

ANNONS

Gutkind kommer att ge ut dansk och översatt skönlitteratur för vuxna, och även viss facklitteratur. Ledordet blir ”kvalitet”. Till en början sätter man ihop ett team på 5-6 anställda som jobbar med en utgivning på 20-25 böcker om året, men avsikten är att växa avsevärt under de kommande åren.

Det är inte första gången Bonniers driver förlag i Danmark, men det är nu många år sedan. År 2007 sålde Bonnier Books sitt danska bokförlag till Egmont, och därefter har det varit tyst. Fram till nu. Kanske tänker Bonniers satsa hårdare på att nå ut med Bookbeat i Danmark och behöver därför äga egna rättigheter där?


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se