ANNONS

Bonniers startar förlag i Danmark – lanseras i början av 2020

Jacob Søndergaard, förlagschef på det nya Bonnierägda förlaget Gutkind Publishers. Foto: Pressbild/Bonnier Books

Bonnier Books startar förlaget Gutkind Publishers på den danska bokmarknaden. Det kommer att drivas av Jacob Søndergaard som förlagschef och Jim Zetterlund som CEO.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

– Danmark blir den sjunde europeiska marknaden där Bonnier kommer driva förlagsverksamhet. Vi ser de nordiska länderna som vår hemmamarknad, och det är oerhört glädjande att vi nu kan lansera ett ambitiöst förlag i Danmark, som genom sitt namn anspelar på vår historia, säger Håkan Rudels, CEO Bonnier Books, i ett pressmeddelande.

Namnet Gutkind kommer från Bonnierfamiljens stamfader, judiske Gutkind Hirschel från Dresden, som flyttade till Danmark och startade bokhandel i Köpenhamn 1804. Senare startade han även förlag, och bytte namn till Gerhard Bonnier.

ANNONS

Jacob Søndergaard blir förlagschef för Gutkind Publishers. Han har en bakgrund från Lindhardt & Ringhof och People’s Press, och sedan 2008 var han förläggare på Rosinante & Co – fram till tidigare i år då han slutade i samband med att Rosinante & Co gick upp i moderbolaget Gyldendal.

– Bonniers har bett mig att skapa ett nytt förlag i Danmark med fokus på kvalitetslitteratur i en bred bemärkelse, säger Jacob Søndergaard i samma pressmeddelande.

– Läget på den danska bokmarknaden kräver nya initiativ, och Bonniers har både resurserna, viljan och kunskapen för att skapa ett modernt och bestående alternativ till existerande danska förlag, säger Jacob.  

Gutkind kommer att ge ut dansk och översatt skönlitteratur för vuxna, och även viss facklitteratur. Ledordet blir ”kvalitet”. Till en början sätter man ihop ett team på 5-6 anställda som jobbar med en utgivning på 20-25 böcker om året, men avsikten är att växa avsevärt under de kommande åren.

Det är inte första gången Bonniers driver förlag i Danmark, men det är nu många år sedan. År 2007 sålde Bonnier Books sitt danska bokförlag till Egmont, och därefter har det varit tyst. Fram till nu. Kanske tänker Bonniers satsa hårdare på att nå ut med Bookbeat i Danmark och behöver därför äga egna rättigheter där?

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL