ANNONS

Storytel fortsätter växa även hemma i Sverige. Nu har de över 400 000 betalande kunder. Foto: Sölve Dahlgren.

Storytel passerar ny milstolpe: 400 000 betalande abonnenter i Sverige

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Storytel meddelar idag att de har över 400 000 betalande abonnenter i Sverige. För några år sedan trodde man att det var taket för hela den svenska marknaden.

– Vi växer så det knakar både globalt och i Sverige, där ljudboksvågen faktiskt en gång startade med Storytel. Med passion för fantastiska berättelser och teknisk utveckling har vi skapat en unik plats för spännande, berörande och inspirerande möten mellan författare och en svensk publik som älskar att ta del av historier – när de vill och var de vill, säger Storytels Sverigechef Åse Ericson i ett pressmeddelande. 

Hur stora konkurrenterna Bookbeat och Nextory är i Sverige vet ingen. Nextory har hävdat att de är näst störst i Sverige utan att avslöja exakt hur många abonnenter de har i Sverige. Bookbeat å sin sida ser sig också som tvåa – utan att avslöja exakt hur många abonnenter de har i Sverige just nu.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

Den 12 augusti passerade Storytel den historiska milstolpen en miljon betalande kunder globalt. Tillväxten fortsätter samtidigt att vara stark i födelselandet och idag står det klart att Storytel susat förbi milstolpen 400 000 betalande abonnenter i Sverige. Företaget menar att de därmed befäster sin marknadsledande position i landet.

Storytels siffra på 400 000 betalande kunder baseras på antalet vuxenkonton. Det innebär alltså att ett Familyabonnemang räknas som två kunder och ett Family Plus som tre kunder. Dessa kan dock nyttjas av ytterligare ett barn per vuxen så antalet användare är betydligt större.

– Att 400 000 personer väljer Storytel och ljudboken som underhållning och avkoppling mitt i vardagen, är en härlig bekräftelse på att berättelser kan öppna nya världar med mörka mysterier, svindlande romaner, härlig feelgood och finurliga fakta. Den unika upplevelsen av att förlora sig i en värld av berättelser är något vi hoppas kunna sprida till ännu fler, säger Åse Ericson.

Det intressanta i sammanhanget är att en beräkning för flera år sedan uppskattade marknaden i Sverige till runt 400 000 abonnenter, det sågs som taket för hur stort ljudböcker i mobilen kunde bli. Idag vet vi att det var lågt räknat. Däremot vore det spännande om alla aktörer redovisade antalet abonnenter på samma sätt – och transparent. Men det är förstås affärshemligheter för de privatägda konkurrenterna till Storytel.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »