Frida Ramstedt slår ett slag för hållbar inredning i bok som sålts till 25 länder

Efter femton års bloggande om inredning och design blev det dags för en bok signerad Frida Ramstedt. Foto: Lisa Thanner

Inredningsbloggaren Frida Ramstedt från Trendenser.se släppte boken Handbok i inredning och styling våren 2019. Redan nu är den såld till 25 länder.

Frida Ramstedt har bloggat om inredning sedan 2005, på heltid de senare åtta åren. Hennes blogg Trendenser är Sveriges mest lästa blogg om inredning och design. I mars 2019 kom hennes första bok, Handbok i inredning och styling (Roos & Tegnér).

– Jag hade byggt upp en frustration över att de bilder vi matas med i inredningstidningar, bloggar och sociala medier så ofta visar overkliga hem. Det är väldigt få som bor i den typ av renoverade skolor eller pampiga sekelskiftesvåningar som visas upp – men ändå är det så ofta där inredningsinspirationen rör sig och inte i den typ av bostäder som har störst behov av hjälp för att få till en hemtrevlig känsla, säger hon. 

Dessutom, menar Frida, är en majoritet av de bilder vi matas med felaktiga ur ett inredningsergonomiskt perspektiv. Lamporna hänger fel, saknar skärm, bländar eller utgår inte från de rekommenderade måtten. De kök som visas upp bryter ofta mot byggtekniska standardmått och rekommendationer med knasiga lösningar. 

– Det enda vi pratar om när det kommer till inredning numer är vad man ska köpa, inte hur man kan göra för att få till en skön känsla. Jag kände att jag inte kunde hålla tyst om det där. Det var dags att någon räckte upp en hand och ifrågasatte etablissemanget och inte minst – att någon också sträckte ut en hand och erbjöd hjälp till alla som är frustrerade och inte får till det i sina hem. 

Till skillnad från många andra inredningsböcker saknar Fridas bok fotografier. Boken är istället illustrerad med svartvita pedagogiska teckningar.

– Det finns redan så många bilder på fina hem, jag tyckte inte att det behövdes fler. Däremot saknade jag en inredningshandbok för privatpersoner som går igenom inredarnas yrkestänkande och där tror jag det är enklare att ta till sig tipsen om man inte låser dem vid en specifik stil eller tid, säger Frida och fortsätter:

– Det var inte enkelt att övertala förlagen om storheten i den idén, men det har blivit en succé. 

Boken har tryckts om åtta gånger sedan utgivningen i mars och rättigheterna har sålts till 25 länder. Under 2020 kommer den att översättas till flera språk.

– Detta måste betyda att jag är något på spåren, säger Frida. Vi har tröttnat på att bara inreda för ögonen. Vad som är skönt att se på och skönt för kroppen är inte alltid samma sak och jag tror det finns en mättnad för den tidsanda vi levt i under de senaste 10-15 åren. 

Frida kallar vår epok för ”visualismen”, ett begrepp som enklast förklaras med att vi lever i funktionalismens totala motsats. Vi köper saker med ögonen, bryr oss mer om hur saker ser ut än hur de fungerar och vi är väldigt ängsliga kring hur våra val till hemmet får oss att se ut. 

– Många använder hemmet som identitetsprojekt men det är både dyrt för plånboken och krävande för miljön. Vi kan inte fortsätta konsumera och behandla hemmet så om vi vill leva mer hållbart. Vi oroar oss för plastpåsar, men hur mycket plast innehåller egentligen stoppningen i en soffa? Och hur många soffor har en ung svensk på sitt samvete idag, jämfört med tidigare generationer? Det säger sig självt att det inte är rimligt att byta en så stor möbel så många gånger som vi gör under en livstid idag.

Tack vare sin stora följarskara på bloggen och i sociala medier har Frida haft goda möjligheter att ställa frågor och undersöka vilka problem och funderingar som är vanliga.

– Själva bokidén vågade jag däremot inte yppa. Jag fick så mycket mothugg varje gång jag berättade om bokprojektet i andra sammanhang så jag kände inte att jag orkade försvara själva konceptet för köparen innan jag hade satt det på plats. Däremot kunde jag ta hjälp av läsaren mer inkognito genom att ställa ledande frågor och läsa mellan raderna. 

På bloggen får Frida läsarens uppmärksamhet i genomsnitt i 1 minut och 36 sekunder. 

– Jag hinner aldrig gå på djupet och förklara några invecklade resonemang i det formatet, och Instagram är ännu värre. Bokläsandet är mer kontemplativt. Man tar sig tid och är mer mottaglig för mer komplicerade budskap, men också för egen reflektion som även det är en stor del av boken – att man ska tänka själv, inte serveras färdiga svar. 

Var det stor skillnad i att skriva inredningstips i bokform jämfört med vad du vanligtvis gör på din blogg?
– Enormt stor skillnad. Jag är ju van vid att bara ha några sekunder mellan en idé i hjärnan, realisering vid tangentbordet och respons på skärmen. Att skriva i motvind i två år utan att få positiv respons höll nästan på att göra mig tokig … Att skriva bok är jämförbart med att föda barn, Man får en helt annan respekt för andra som tagit sig igenom den processen och jag uppskattar innehållet i min bokhylla än mer nu när jag vet hur mycket hårt arbete som ligger bakom varje band.

Långsiktig inredning

Genom boken vill Frida inspirera läsaren till att inreda mer funktionellt, långsiktigt och klimatsmart.

– Man börjar med att läsa innehållsförteckningen på de möbler man köper. Vad innehåller exempelvis soffan? Vad gömmer sig under klädseln? 

Det vanligaste innehållet i soffplymåer är kallskum, upplyser Frida oss om. Kallskum är detsamma som polyeter/polyuretan  (ursprung: råolja). En lättantändlig plast, därför tillsätts  i regel flamskyddsmedel. Huvudbeståndsdelar i flammskyddsmedel: polyol och isocyanater. Till många soffor används teflonliknande (perfluorerade) ämnen för att göra tyg smutsavvisande, och även antimögelmedel är vanligt vid behandling av textilier. 

– Det är inga trevliga saker varken för dig eller för miljön, säger hon. Men ofta köper vi bara möblerna baserat på hur se ser ut, inte vad de är tillverkade av. Trä är ett förnyelsebart material som dessutom är hygroskopiskt och andas om man håller sig till öppna ytbehandlingar som linoljefärg, äggoljetempera eller såpning – till skillnad från plast som släpper kemikalier till inomhusluften och inte går att laga eller återföra till naturen utan att förstöra ekosystemet. En stol i trä eller en soffa i naturmaterial kan du släppa ner i en svensk insjö så försvinner den utan att göra åverkan. Väljer man kretsloppsanpassade material kommer man långt. 

– Men sådant är människor väldigt omedvetna om och vi köper enorma mängder spånskivemöbler och MDF-möbler utan att tänka på hur onaturliga de är och hur svåra de är att återvinna. Eller att både möbler och väggfärger emitterar kemikalier till inomhusluften i flera år efter den torkat. Är det då rimligt att byta möbler och måla om så ofta som vi gör? 

Ett motto som Frida gärna slår ett slag för är: ”Utgå från hur du vill leva, inte hur du vill att ditt hem ska se ut.”

– Det låter banalt, men många är mer fixerade vid att skapa en specifik inredningsstil än att skapa hemtrivsel för sig själva. Respektera de rekommenderade måtten och de ergonomiska knepen när du inreder så undviker du skav i vardagen och känslan av att vara trångbodd. 

Om någon undrar vilka de rekommenderade måtten är så finns de att läsa i boken, listade rum för rum. 

Frida om …

Köksrenovering: ”Bryt inte arbetstriangeln!”

Belysning: ”Man ska ha minst 5–7 ljuspunkter i ett rum. Ofta hamnar alla lampor på samma höjd eller plats i rummet, sprid ut dem istället och tänk fågel, fisk och mittemellan så får du en mer ombonad känsla.”

Dimmer: ”Jag intervjuade en belysningsexpert till boken som sa: Att inte ha dimmer på lampor är som bara ha en enda volym på högtalaren.”

Handbok i inredning och styling

Handbok i inredning och styling

Inredarnas hemliga knep!  

Sedan lanseringen av denna bok i mars 2019 har den blivit en enorm framgång med över 60 000 exemplar sålda i Sverige. Rättigheterna är sålda till 29 länder, däribland USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

Idag kan vi mer än någonsin tidigare om inredning och design. Läs mer »

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL