ANNONS

Boktips: Tio bästa böckerna om rymden för barn och unga

Det känns att tänka på hur stort universum är. Går det ens att begripa sig på? Här är våra bästa tips för barn och unga som vill läsa in sig på ämnet.

Svarta hål, exploderande stjärnor och rymdens hemligheter

Vad är universum? Vad finns där uppe? Aliens, finns de? Vad är Area 51? Frågorna kan vara många och kanske är man aldrig så intresserad av det hemlighetsfulla universum, som i unga år, då allt tycks vara möjligt. Vem minns inte hur intresset för rymden växte lavinartat i och med hitfilmer som E.T. på 1980-talet? Orealistiskt eller inte – barn blev intresserade.

Och det är kanske inte fel att stå mellan höghusen i en stad och titta upp mot stjärnorna och drömma sig bort – bland synliga stjärnor, och avlägsna planeter. Faktum är att det också dyker upp nya, intressanta boktitlar till barn och unga varje år.

Här är Boktuggs tio bästa tips för dig som vill veta allt om den stora rymden ovanför oss och för dig som kanske vill läsa mer ingående om det. Mycket nöje!

Boktips: Tio bästa böckerna om rymden för barn och unga

1. Astronauten som inte fick landa : om Michael Collins, Apollo 11 och 9 kilo checklistor 

När Neil Armstrong och Buzz Aldrin sätter ner månlandaren vid Stillhetens Hav den 20 juli 1969 sitter en femtedel av jordens befolkning framför sina tv-apparater och håller andan. Samtidigt, på andra sidan månen, glider en liten rymdkapsel genom mörkret. Där inne sitter Michael Collins. Han är längst bort från jorden av alla.

Det här är boken om den tredje astronauten på Apollo 11, som reste hela vägen till månen men ändå inte fick hoppa ner. Det är en bok om 701 strömbrytare, spakar, tangenter och alarmknappar, och vad man tänker på när man är ensam på månens baksida. 

2. Vad vet du om rymden?

Denna spännande och färgglada bok är packad med storslagna bilder och otroliga fakta om månar, svarta hål, meteoriter och mycket mer. 
Den besvarar alla de besvärliga frågor som barn kan ha om rymden, från stjärnor och planeter till raketer och utomjordingar.
Exempel på frågor som får svar:
Hur gammalt är universum? Hur stort är universum? Varför finns det liv på jorden? Hur varmt är det på solen? Hur bildas stjärnor? Hur lång tid tar det att resa till månen? Varför svävar astronauterna i rymden?

Vad vet du om rymden?

Vad vet du om rymden?

 • Förlag: Tukan Förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-07-03
 • ISBN: 9789177832997

3. En resa genom rymden 

Häng med på en häftig resa genom rymden! Svischa fram i solsystemet och upptäck satelliter, kometer och asteroider på vägen. Utforska kratrarna på Mars, hoppa mellan Jupiters månar och få en närbild av Saturnus ringar. Men åk inte för nära solen!
Bräddfylld med livfulla illustrationer, men också med spännande fakta om vårt fantastiska universum, är det här en bok som passar perfekt att läsa tillsammans med barn eller för dem att utforska själva.
Bokens omslag blir en plansch föreställande solsystemet som du kan hänga på väggen när du viker upp den.

En resa genom rymden

En resa genom rymden

 • Förlag: Känguru
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2016-07-15
 • ISBN: 9789176630815

4. Min stora guide till stjärnhimlen 

En stjärnklar kväll ser man cirka 3000 stjärnor med blotta ögat. För att förstå sig på och få rätsida på alla stjärnor har människan under årtusenden skapat mönster stjärnbilder. De flesta stjärnbilder har också spännande namn och historier – vilka förklaras här. 

Den här boken lär dig på ett mycket pedagogiskt sätt hur du hittar stjärnbilder, galaxer och planeter. Med hjälp av enkla och smarta steg lär du dig att spåra mönstren på himlavalvet. Här visas hur man spårar stjärnbilder och lär sig navigera vidare till galaxer och andra himlakroppar.

Min stora guide till stjärnhimlen

Min stora guide till stjärnhimlen

 • Förlag: Tukan Förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-01-30
 • ISBN: 9789177831556

5. Rymdresan

De båda syskonen Markus och Mariana hälsar på sin farbror
Albert en dag. Han har alltid något spännande på gång, men
inte kunde de ana att han byggt en alldeles egen rymdraket.

Plötsligt är alla tre på väg rätt ut i universum, och färden går mot Mars. Farbror Alberts rymdteleskop är till och med bättre än Hubbles. Allt som de får se och uppleva överträffar deras vildaste fantasier.

Rymdresan

Rymdresan

 • Förlag: Fri Tanke Förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2010-09-10
 • ISBN: 9789186061142

6. Lätta fakta om astronomi 

Hur studerar astronomer planeter,stjärnor och galaxer? Vad är en nebulosa? Hur fungerar olika teleskop?  Lättlästa fakta om astronomi. 

2019 är det 50 år sedan den första månlandningen och rymden och rymdfärder står i fokus!

Lätta faktaserien är lärorika och inspirerande böcker med en perfekt mix av fakta och bilder. Deväcker på ett lockande sätt intresset för ett faktaområde och uppmuntrar samtidigt läslusten. En klockren serie för den unga forskaren med mer än 50 spännande ämnen.

Lätta fakta om astronomi

Lätta fakta om astronomi

 • Förlag: Berghs
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-05-08
 • ISBN: 9789150223170

7. Planetarium

Välkommen till museet som är öppet varje dag, året om! De fantastiska faktaböckerna Animalium, Botanicum och Dinosaurium har gjort succé världen över, och nu får vi följa med på en halsbrytande färd rakt ut i universum i Planetarium. Vandra genom salarna och upptäck en enastående samling rymdfenomen och himlakroppar – från de minsta, iskalla månarna till de största spiralgalaxerna som är så enorma att det övergår vårt förstånd. Lär dig allt om universums historia, kika in i Galileos teleskop, se en stjärna födas och balansera farligt nära ett svart hål.

Boken är uppdaterad med de senaste rönen inom rymdforskningen, och de utsökt vackra, detaljerade bilderna är skapade i samma tradition som gammaldags planschverk. Stig in och utforska universums mörka mysterier!Författare: Raman PrinjaSpråk: SvenskaUtgiven: 2019-03-29Översättare: Annika MeijerIllustratör: Chris WormellFormgivare: Annika MeijerISBN: 9789129712995Förlag: Rabén SjögrenUpplaga: 1Antal sidor: 95Vikt: 1183 gramÅlder: 6-9 år

Planetarium

Planetarium

 • Förlag: Rabén & Sjögren
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-03-29
 • ISBN: 9789129712995

8. Stora boken om rymden

Så här har du aldrig tidigare upplevt vårt universum! Stora boken om rymdenär full av fantastiska bilder med 3D-effekter se galaxer, planeter, stjärnor och rymdfarkoster illustrerade med större detaljrikedom än någonsin förut. Stora boken om rymden är ett spännande uppslagsverk över rymdresor, Big Bang, teleskop och galaxer långt, långt borta. Boken innehåller allt du någonsin velat veta om rymden.

Stora boken om rymden

Stora boken om rymden

 • Förlag: Lind & Co
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-09-26
 • ISBN: 9789178614653

9. Barnens stora bok om rymden

Kasta dig ut i ett fantastiskt universum med denna vackert illustrerade guide som tar dig igenom och bortom vårt solsystem. Lär dig om planeter, dvärgplaneter, solen, månen, meteoriter och avlägsna galaxer. Ett lustfyllt äventyr för den nyfikna, som lockar till fortsatt lärande och utforskande!

Catherine D Hughes har jobbat på National Geographic sedan 1980. Hon började som researcher och skribent och numer är hon huvudredaktör för National Geographic Kids- böckerna. Hon har även skrivit flera böcker i den populära serien. Catherinehar växt upp på olika platser i världen: Indien, Finland, El Salvador, Laos och älskar att resa. Hon har bland annat snorklat vid Galapagos, utforskat Costa Ricas vulkaner och besökt Antarktis.

Barnens stora bok om rymden

Barnens stora bok om rymden

 • Förlag: HarperCollins Nordic
 • Format: Danskt band
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-01-30
 • ISBN: 9789150932188

10. Barnens uppslagsbok om rymden

Huvudboken innehåller budgetering, resultatplanering, produktkalkylering, investeringskalkylering, intern redovisning, standardkostnader, internprissättning med mera. De tre viktigaste nyheterna i upplaga fem är kundinriktad ekonomistyrning, hållbar utveckling och ekonomistyrning av projekt.

Res ut i rymden med den här innehållsrika uppslagsboken som handlar om allt från stora smällen till jätteteleskop. Boken är full av fakta om rymden, dramatiska foton och spännande datorbilder. Den bygger på aktuell forskning och är en fantastisk guide till universum, vårt solsystem och vad som finns bortom det.

Barnens uppslagsbok om rymden

Barnens uppslagsbok om rymden

 • Förlag: Barthelson Förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-10-18
 • ISBN: 9781785999741
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se