Boktips: Tio fina böcker om sorg och döden för barn och ungdomar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Inte ens vi vuxna vet hur vi ska möta samtalet om det slutgiltiga. Hur ska då våra barn och unga veta det? De här böckerna kan hjälpa på traven – vackra och drömska kan de vara en väg för att hantera det obeskrivbara runt döden.

Döden är så mycket – hur sätter man ord på den?

Det går ju nästan inte att prata om. Hur talar man med ett barn om det allra svåraste? Och vad är döden för ett barn? Tomrum? Ensamhet? Minnen? Alla de här frågorna visar också hur svårt det är att skriva om ämnet. Det kräver mod av författaren och ett särskilt öga för barnets värld och förståelse.

Astrid Lindgren chockade många med sina bok Bröderna Lejonhjärta. Där finns döden överallt och ingenstans, lika svart som vacker – otydlig som en dröm, men full av sorg och hopp, i lika delar. För vem vet vad, när eller hur? Samtalen med våra yngsta blir oerhörda, varje gång döden ska in i samtalet, men böckerna kan hjälpa.

Jag vill inte ens skriva att det här är de bästa böckerna på ämnet. Men det är fina böcker, som gör nytta. Och Ulf Nilsson får vara med två gånger.

Boktips: Tio fina böcker om sorg och döden för barn och ungdomar

1. Den långa vandringen av Martin Widmark, Emilia Dziubak

Ny bilderbok av bästsäljande författaren Martin Widmark för de lite yngre barnen! Med sina serier om LasseMaja och Nelly Rapp har Martin Widmark cementerat sin plats bredvid Astrid Lindgren som barnens favoritförfattare i svensk litteraturkanon. I Den långa vandringen samarbetar han åter med den hyllade och kritikerrosade illustratören, Emilia Dziubak.

En flicka och en pojke på varsin sida om havet med sina bästa vänner, katten Missan och hunden Rufus. Men Rufus är gammal och trött och när han dör, försvinner pojken in i sig själv. På andra sidan havet ger sig flickan och Missan iväg på en lång och mödosam vandring. Kan de nå fram till pojken innan det är försent?

Den långa vandringen är en bilderbok där det bästa av svensk och polsk berättar- och bildkonst samsas! 

Den långa vandringen

Den långa vandringen

 • Förlag: Bonnier Carlsen
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-01-02
 • ISBN: 9789163898273

2. Vem är död? av Stina Wirsén

Fågels farfar är död och fågels pappa är så ledsen. Efter begravningsceremonin i kyrkan vandrar fågel och hans föräldrar hem genom parken. De funderar över vad som händer nu med farfar. Kanske blir han en fjäril? I parken träffar de också nalle och nalles mormor. Fågel tycker att mormor ser lite gammal och skruttig ut – ska nalles mormor också dö? Men mormor säger att hon mår fint, hon ska inte dö nu!Stina Wirséns berättelser är raka och enkla, men med stor finess och känsla hittar hon de små nyanserna som gör dem till mäktiga, dramatiska äventyr med starka känslor.

Vem är död?

Vem är död?

 • Förlag: Bonnier Carlsen
 • Format: Ebok (EPUB)
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2015-04-01
 • ISBN: 9789163886737

3. Så mycket kärlek kan inte dö av Moni Nilsson och Joanna Hellgren

Leas mamma ska dö. Lea hatar läkarna som inte kan ge henne rätt medicin och hon hatar slangarna under mammas näsa och hennes andfådda andetag. Och hon hatar Noa. Noa som varit hennes bästis hela livet, men inte är det längre. Mitt i allt det hemska pågår livet ändå, med mamma, pappa och storebror Lucas. Det är skoldagar med king på skolgården och fotbollsträningar med Pernilla Skvallerbyttan Olsson och det är drömmar om att få snorkla i Söderhavet. Allt medan mamma blir sjukare. Med stor psykologisk insikt, värme och humor, gestaltar Moni Nilsson det allra svåraste: att förlora sin mamma i förtid, medan man själv fortfarande är barn. Utan att väja för det tunga är det här också en tröstebok. En bok om livet och vänskapen och den kärlek som aldrig kan dö.

4. Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren

Skorpans bror Jonathan har berättat om landet Nangijala, dit man kommer när man dör. För Skorpan är sjuk och ska dö.

”I Nangijala får man vara med om äventyr från morgon till kväll”, säger Jonathan. ”För det är i Nangijala som alla sagor händer.” Några dagar senare brinner det i huset där de bor och Jonathan dör själv.
Och tänka sig, precis som Johathan lovat så ses de i Nangijala. Fast allt är inte underbart i sagornas och lägereldarnas land. På andra sidan bergen ligger Törnrosdalen där den onda Tengil tagit makten och gjort folket till slavar. Uppe i en håla i bergen håller han urtidsdraken Katla …

En gravsten på Vimmerby kyrkogård gav Astrid idén till Bröderna Lejonhjärta. Där stod det: ”Här vila späda bröderna Fahlén, döda 1860”. Då visste hon att det skulle bli en saga om döden och om två bröder.

5. Lilla Döden hälsar på av Kitty Crowther

Alla är rädda för Lilla Döden. Men inte Elsewise. Hon lär Lilla Döden att leka och göra konster. Och aldrig förr har Lilla Döden känt sig så levande.En finstämd och humoristisk berättelse om hur döden kan gestalta sig.

Lilla Döden hälsar på

Lilla Döden hälsar på

 • Förlag: Berghs
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2012-08-20
 • ISBN: 9789150219159

6. Alla döda små djur av Ulf Nilsson

”- Hela världen är full av döda djur, sa Ester, i varje buske ligger en fågel, en fjäril, en mus. Någon måste vara snäll och ta hand om dem. Någon måste offra sig och begrava alla dessa döda.
– Vem, sa jag.
– Vi, sa hon.
Ester var alltid mycket modig. Själv var jag liten och rädd. Denna tråkiga sommardag startade vi en firma som hette Begravningar AB. Vi skulle göra världens bästa begravningar och hjälpa alla stackars döda djur som låg på jorden. Esters jobb var att gräva. Jag skulle skriva dikter. Och Esters lillebror Putte skulle gråta.” 

Med stor inlevelse, träffsäkerhet, mycket humor och okuvlig ton har Ulf Nilsson skrivit en berättelse om lek och allvar, livet och döden, som alla kan känna igen sig i. Leken är befriande osentimental men där finns också en underton av allvar. 
Eva Eriksson har gjort de fantastiska illustrationerna i skiraste grönt – lågmälda, stämningsfulla och kaxiga, speglar och kompletterar de tonen i berättelsen på ett fulländat sätt.

”Alla döda små djur” är en underbar, varm och rolig berättelse i lyxigt utförande av två av våra främsta bilderboksmakare. En blivande klassiker att njuta av länge. 

Alla döda små djur

Alla döda små djur

 • Förlag: Bonnier Carlsen
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2006-03-17
 • ISBN: 9789163846687

7. Adjö, herr Muffin av Ulf Nilsson

Augustprisvinnare 2002 och tillika bilderboksklassiker – av två av våra främsta bilderboksskapare Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm – om hur det kan vara när ett älskat marsvin blir sjukt och dör. Herr Muffin tänker tillbaka på sitt liv. En gång var han ett ungt och starkt marsvin som kunde kånka och bära på gurkor men nu är han gammal, trött och grå.  Han minns och gör en liten lista:  Jag har haft det bra, bättre än de flesta.  1 mycket klok och vänlig fru. 1 blått litet hus med egen brevlåda. 6 små lurviga barn. 3 gånger om dagen kelad med. 728 hela gurkor under livet. 2555 fång gräs, hö och maskrosor. Och post då och då i brevlådan. Men en onsdag får han plötsligt ont i magen …

Adjö, herr Muffin

Adjö, herr Muffin

 • Förlag: Bonnier Carlsen
 • Format: Kartonnage
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2009-09-14
 • ISBN: 9789163864681

8. Vad händer när någon dör? : en bok för barn om döden och begravningar av Michaelene Mundy

Kan du minnas den första gången du var på en begravning? Liknande frågor och funderingar som du hade då kommer med största sannolikhet att dyka upp i huvudet på barnen i ditt liv första gången de konfronteras med döden och begravningar.Vad händer när någon dör? är tänkt att fungera som en hjälp i denna komplicerade och svåra stund. Genom att skingra det mystiska kring döden och begravningar hjälper denna trevligt illustrerade bok vuxna att förklara för barnen hur vi genom glädje och sorg minns vår älskade anhörige eller vän. Vuxna kan lära sig mycket av att lära ut. Så ta tillvara på ögonblicket och väx tillsammans med ditt barn.Vad händer när någon dör?En bok för barn om dödenoch begravningarAv Michaelene Mundy Illustrationer av R.W.Alley

9. I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell

I taket lyser stjärnorna är Johanna Thydells hyllade debutbok som belönats med både Augustpriset och Slangbellan. 2009 filmatiserades den och vann då flera Guldbaggar. Jenna är tretton år och har just börjat sjuan. Det enda hon borde oroa sig för är Ullis-Knullis i klassen som hon hatar och hur hon ska få Sakke snygg snygg snygg att lägga märke till henne. Men Gud har inte skött sitt jobb. Hemma hos Jenna finns en rullator, en doseringslåda, en duschstol och peruker. Där bor nämligen en mamma som har cancer. I taket i Jennas rum har hon och mamma klistrat upp stjärnor som lyser i mörkret. Under en av dem har hon gömt en dikt. Om du dör mamma, då tar jag livet av mig. I taket lyser stjärnorna är en roman om det svåraste svåra. Om att vara stark och svag på samma gång. Om att ingenting blir riktigt som man trott och om den första kärleken som ingen annan kan förstå.Pressröster om I taket lyser stjärnorna:”Thydell visar redan prov på ett medvetet författarskap som tar läsaren i anspråk. Berättelsen har en självklar auktoritet och en lättflytande obesvärad dialog.” Dagens Nyheter”Thydell skriver en klipsk och härligt vital prosa. Hennes sätt att närma sig ungdomen är påfallande ung, stundtals porlar stilen av frisk lekfullhet.” Borås Tidningar”En bok om döden, men också om lusten till livet. En bok som känns alldeles sann.” Barn

I taket lyser stjärnorna

I taket lyser stjärnorna

 • Förlag: Alfabeta
 • Format: Pocket
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2010-09-14
 • ISBN: 9789150113051

10. Stjärnlastbilen av Anna-Karin Andersson

-Håll i dig för nu åker vi! säger pappa när lastbilen lättar från marken. Plötsligt är de långt, långt högt, högt upp i luften.Ansgar ser ner på marken. Långt där nere kan han se sitt hus. -Vi flyger! ropar Ansgar.Det här är berättelsen om Ansgar som inte längre kan träffa sin pappa, för han dog för en vecka sedan. Men fantasin kan spränga gränser och i sorgen finns hopp.Tillsammans åker Ansgar och pappa upp till himmelen på äventyr. De får träffa både Pelle Hovnarr och åka linbana med en kung och en drottning.Boken är illustrerad av Anja Sundbom som använder klara färger och starka karaktärer.

Stjärnlastbilen

Stjärnlastbilen

 • Förlag: Kikkuli Förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2016-01-01
 • ISBN: 9789188195135
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL