Nobelpristagaren Peter Handkes uttalanden om folkmordet i Srebrenica har kritiserats. Arkivbild: Francois Mori/AP/TT.

Peter Handke tar avstånd från sina tidigare uttalanden om folkmord

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nobelpristagaren Peter Handke meddelar att han tar avstånd från sina tidigare uttalanden om folkmordet i Srebrenica.
”Jag kan inte föreställa mig att jag uttalat meningarna på detta vis”, säger han i en kommentar via sitt förlag Suhrkamp.

Sedan det blev känt att Handke tilldelas årets Nobelpris i litteratur har en rad uttalanden om massakern i Srebrenica i Bosnien 1995, där författaren bland annat ifrågasatt antalet döda i folkmordet, uppmärksammats. Författaren uttalade sig även negativt om organisationen Srebrenicas mödrar, som representerar de överlevande.

Enligt Svenska Dagbladet säger sig Handke inte ha fått kännedom om hur han framställdes i en intervju med tyska tidningen Ketzerbriefe 2011.

”Jag har inte läst igenom intervjun och inte godkänt den. Den speglar inte min uppfattning. Jag kan heller inte föreställa mig att jag sagt dessa meningar så som de är formulerade. För mig gäller det som jag har skrivit. Jag varken har eller vill tillägga något till det. 2006 har jag skrivit: När det gäller Srebrenica handlar det om det värsta ’brott mot mänskligheten’ som begåtts i Europa sedan kriget”, säger Handke i ett uttalande till SVT:s Kulturnyheterna, via Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm.

Han tillägger i uttalandet att han inte har förnekat ”det lidande som uppstått genom folkmordet”.

”Jag beklagar om det jag sagt har förmedlat något annat”, skriver han.

Text: Ann Edliden/TT

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL