ANNONS

Svenska Akademien vidtar åtgärder mot nazistsajt som publicerat dikter

Svenska Akademien agerar mot att NMR-sajten publicerat klassiska svenska författare. Arkivbild: Jonas Ekströmer/TT.

Svenska Akademien ska vidta rättsliga åtgärder mot sajten Nordfront för att de publicerat dikter som omfattas av klassikerskyddet, skriver Dagens Nyheter.

Orsaken är att sajten, som drivs av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), publicerat dikter av Esaias Tegnér, Verner von Heidenstam och Viktor Rydberg.

Draget kommer sedan den ideella organisationen Juridikfronten anmält publiceringarna, som man menar skett i ett tydligt nazistiskt sammanhang.

Författarnas texter är för gamla för vara upphovsrättsskyddade. Men de omfattas av det så kallade klassikerskyddet, som fredar verk från opassande förvanskningar. Svenska Akademien är en av tre instanser som kan väcka talan i enlighet med lagparagrafen.

– Dikterna har publicerats i ett sammanhang där texter som signalerar hets mot folkgrupp och där olaga våldsskildringar förekommer. Det handlar helt enkelt om kontexten som de har publicerats i, säger Akademiens juridiska ombud Anders Kylhammar, till DN.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL