Här är juryernas motiveringar för alla nominerade till Augustpriset 2019

Här är alla de 18 titlar som nominerats till Augustpriset 2019. Animation: Boktugg.

18 böcker och ännu fler författare är nominerade till Augustpriset 2019. Men varför valde jurygrupperna just dessa? Här är motiveringarna.

I en separat artikel kan du läsa om vilka böcker som blivit nominerade och intervjuer med några av författarna. Här nedan hittar du juryernas motiveringar.

På Augustgalan den 25 november i Konserthuset Stockholm delas Augustpriserna ut. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Varje pristagare får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare.

Sammanlagt har 472 titlar skickats in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 149 titlar skickats in, till fackboksklassen 148 titlar och till kategorin barn- och ungdomslitteratur 175 titlar.

Nominerade Årets svenska skönlitterära bok 2019:

Barnet. En sonettkrans, Olivia Bergdahl, Ordfront
Gatsmarta rim, skippad metrik och vassa rader från scenpoesin. Barnet är en driven sonettkrans om barndomar med utsatthet och våld i såväl Göteborg som längs Medelhavets stränder. En omtumlande diktsamling, där liv och framtid sätts på spel.

Väderfenomen, Anna Fock, Natur & Kultur
Väderfenomen skriver Anna Fock med stark inlevelse och närvarokänsla, där handlingen löper mellan nutidens Ryssland och 1950-talets Sovjet. Vi lever i en tid av stora förändringar och i en skickligt lagd mosaik gestaltar Anna Fock detta i sin berättelse om ungdom, förhoppningar och politisk cynism.

Odenplan, Daniel Gustafsson, Nirstedt/litteratur
Daniel Gustafsson mejslar i sin debut skickligt fram en tillståndsroman, eller asfaltsroman, som kretsar kring Odenplan i Stockholm. En far måste komma i tid till sin sons skola för att ge honom ett par vantar. Allt händer på vägen dit. En vardaglig händelse växer till en livsresa.

Odenplan

Odenplan

Osebol, Marit Kapla, Teg Publishing
Med osviklig känsla och respekt skapar Marit Kapla ett helt universum av sitt litterära reportage om Osebol. Enskildas vittnesmål blir till lyriska sånger där olika röster varvas. Talet om platsen speglar både smärtsam förändring och oviss framtid. Glesbygdens och världens öden gestaltas genom livet i en värmländsk by.

Osebol

Osebol

W, Steve Sem-Sandberg, Albert Bonniers Förlag
Fallet Woyzeck har fascinerat författare och dramatiker i två århundranden. När Steve
Sem-Sandberg fångar upp den mytologiserade historien gör han ett psykologiskt drama om svartsjuka och posttraumatisk stress i ett Europa sargat av krig. Berättelsen kastar långa skuggor in i vår egen tid. Världen gestaltad genom ett personligt misslyckande.

W

W

Testamente, Nina Wähä, Norstedts
Med den muntliga berättartraditionens alla knep tar Nina Wähä med läsaren till finska Tornedalen och familjen Toimi. Testamente framträder genom en kör av röster. Det är en skröna om svart familjearv, sorg och kärlek där varje människa rymmer en egen värld.

Testamente

Testamente

Nominerade Årets svenska fackbok 2019:

Strindbergs lilla röda. Boken om boken och typerna, Alexandra Borg & Nina Ulmaja, Atlantis
Litteraturhistorikern Alexandra Borg och den grafiska formgivaren Nina Ulmaja har med utgångspunkt i Strindbergs banbrytande roman Röda rummet givit sig i kast med en lustfylld resa i bokformgivningens ädla konst – från handskrivet manus till pixlad form. Volymen är ett omsorgsfullt gestaltat praktverk om vad den grafiska formen säger om sin tid, men också en flyhänt och lärd ingång i Strindbergs författarskap och person. Över denna hyllning till boken vakar Strindberg med orden: Man köper heldre en vacker bok för en krona än en ful för 50 öre.

Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris, Ingrid Carlberg, Norstedts
Nobelpriset är världskänt, färre känner till människan bakom medaljen, Alfred Nobel. Men det gör Ingrid Carlberg som inför boken fått tillgång till tidigare stängda arkiv, i flera länder. Med finess sätter hon Alfred Nobel i ett nyanserat sammanhang socialt och politiskt, och skänker honom både liv och lust i denna biografi, sprängfylld med ny information och lärdom om en man som förändrade världen.

Världens yttersta platser. Judiska spår, Peter Handberg, Bokförlaget Faethon
Peter Handberg tar läsaren med på en skakande resa genom det judiska Centraleuropas smärtsamma historia. Han väcker liv i spår av död och förintelse som medvetet sopats bort. En påminnelse om vikten att hålla minnen levande, och glömskan stången, för allas skull – också de dödas.

Bin och människor. Om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker, Lotte Möller, Norstedts
En genuin kärlek till bin genomsyrar denna bok där Lotte Möller gör en lika fantasifull som faktaspäckad färd genom dessa effektiva honungsproducenters historia, från antiken till nutid – och en hel del däremellan. Situationen för bin är just nu allvarlig och boken sticker till med insikter om ett hotat ekosystem, men den ger också en strimma hopp om att den långa och viktiga relationen mellan människor och bin kan fortgå, även i framtiden.

Jag vill sätta världen i rörelse. En biografi över Selma Lagerlöf, Anna-Karin Palm, Albert Bonniers Förlag
Med djupa kunskaper och fjäderlätta penseldrag tecknar Anna-Karin Palm fram en nyanserad, och till stora delar ny, bild av Selma Lagerlöf både som människa och författare. Under lustfylld läsning får vi möta en radikal banbrytande kvinna på många olika sätt, skarp och viljestark – och en lika skicklig samhällsdebattör som sagoberättare.

Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk, Patrik Svensson, Albert Bonniers Förlag
En svindlande historia med filosofiska och existentiella förtecken om den utrotningshotade ålens ursprung och plats bland människan och myter som för läsaren ut på djupt vatten, både bokstavligt och bildligt. Patrik Svensson låter oss följa ålen från Sargassohavet, via smörgåsbord ända in i hans själ där den, tack vare hans pappa, har fått en alldeles speciell plats. För det är också en historia om en far och son, och hur kärleken till ålen knöt dem samman i en ofta ordlös relation.

Nominerade Årets svenska barn – och ungdomsbok 2019:

Sen kom vintern, Per Gustavsson, Lilla Piratförlaget
Med ett lustfyllt, spänstigt och varierat färg- och formberättande uppdaterar Per Gustavsson fabelgenren med sin berättelse om haren och räven. Harens rädsla inför allt som är nytt och okänt – som årstidsväxlingarna, björngropens mörker, den nya vita vinterpälsen – är komisk, men blir till något mer: en varmt lekfull berättelse kring existentiella frågor om förändring, fara, och möjligheter – för oss alla.

Mitt storslagna liv, Jenny Jägerfeld, Rabén & Sjögren
Nedräkning till skolstart, då livet ska börja om, bli bättre, få höra till. Det är blytungt och svårt. Men det smärtsamma balanseras med avväpnande humor och värme. Det är oförfalskad ord- och berättarglädje. Det är feelgood med svärta. Jenny Jägerfeld har skrivit en storslagen bok om Sigge och hans brokiga och fantastiska familj, en bok som ytterst handlar om allas våra storslagna liv.

Vänta på vind, Oskar Kroon, Brombergs
Det finns mycket att älska med Vänta på vind. Främst kanske den språkliga lättheten, den poetiska tätheten och tonträffen. Men också den fina gestaltningen av huvudpersonen Vinga och hennes morfar, två egensinniga solitärer, skildrade med en värme fjärran från allt stereotypiserande. Stark men ensam växer Vinga i arbetet med att reparera och sjösätta en båt, och i den djupnande vän- och kärleksrelationen till jämnåriga Rut.

Vänta på vind

Vänta på vind

Tiger, Tiger, Tiger, Åsa Lind & Joanna Hellgren, Rabén & Sjögren
På rytmiskt följsam vers och genom ett visuellt originellt och dynamiskt bildberättande följer läsaren ett barns upptäcktsfärd och helt apropå-lekar i grannskapet. De återkommande tankarna på katten Tiger finns med som ett grundackord, men berättelsen går inte ut på att hitta katten (den kommer när den själv vill), utan om att vara i barnets värld, genom täta nedslag i stämningar och vardagshändelser.

Jordgubbsbarnen, Sara Olausson, Rabén & Sjögren
Jordgubbsbarnen beskrivs mammans röst som solsken, som chokladsås. Just så är Olaussons tilltal: kärleksfullt och lyckliggörande. Samtidigt är det en berättelse om fattigdom och utsatthet. Den berör, och den erbjuder läsaren en synvända. För de här bullerbybarnen är inte från Småland. Kanske sitter deras mor eller far utanför en butik nära dig och tigger, eller kanske är barnen själva på väg till Sverige, för att plocka jordgubbar.

Jordgubbsbarnen

Jordgubbsbarnen

Dyksommar, Sara Stridsberg & Sara Lundberg, Mirando Bok
Dyksommar lyser av poetiskt precisa ord och bilder. Det är en berörande bok om lek och galenskap, liv och död. I centrum en psykiskt sjuk och suicidal far, och en dotter som försöker förstå det ofattbara: Hur kan man inte vilja leva när jag finns? Men hennes fråga känns inte som en anklagelse utan som en omfamning. Mitt i det svåraste är det både lek- och livsbejakande.

Dyksommar

Dyksommar

Lilla Augustpriset:

Hjärtat, Allis Sääsk Berglund, Stockholm
Hur beskriver man en person som har varit tätt intill en nästan hela livet? Från trötta Xbox-tummar till sköna tystnader lyckas författaren skildra vad en vän och en hel vänskap betyder. Genom fina och oväntade bilder förstår läsaren att den är allt.

förfäders vördnad, My Danvind, Strängnäs
Vad kan en sjö i mitten av ingenstans eller renens spår berätta? Författaren har på ett skickligt sätt låtit det avskalade möta det målande, i funderingar över arvet och platsens betydelse. Texten lyfter lyrikens styrka: att med få ord skapa tydliga bilder.

Rött, rött nagellack, Amelie T. Matousek, Västra Frölunda
Vad står ett rött nagellack för? Kanske fest, färg eller en hel identitet. Den bredden lyckas författaren förmedla genom en rad starka scener och en smart twist i den här novellen. Läs och känn!

Den bästa dagen, Nanna Mikkelsen, Södra Sandby
Det här är något så ovanligt som en ljus dystopi. Författaren besjälar djuren i en tillvaro där människan har försvunnit. Högklassig novellkonst.

Blunda så ser du, Alice Nylander, Strömstad
Hur beskriver man en stjärnhimmel? Denna frågeställning blir avstamp för en diskussion om ordens förmåga att fånga det sinnena upplever. Historiens du och jag må misslyckas med att hitta de rätta orden, men det gör inte författaren.

En ospelad fiol, Emma-Karin Rehnman, Lidingö
Ett samtal om ved blir till en episk saga när två vänner försöker att roa varandra vid lägerelden. Några få sidor senare har trehundra år av längtan byggts upp, skildrats och förlösts. Formmässigt briljant berättande.

Jurygrupper 2019

Årets svenska skönlitterära bok

Gunnel Furuland, ordförande
Mats Granberg
Victoria Greve
Arne Johnson
Lasse Lundberg 

Årets svenska fackbok
Gunilla Herdenberg, ordförande
Gunnar Broberg
Mårten Castenfors
Susanne Ljung
Marianne Rundström 

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Björn Sundmark, ordförande
Marcus Barbosa Ferreira
Mia Juhlin
Amanda Stenberg
Mia Österlund

Lilla Augustpriset
Lotta Lyssarides, ordförande
Johanna Lindbäck
Patrik Lundberg
Alex Haridi
Eva Boström

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL