Här är alla de nominerade till Augustpriset 2019

Gruppbild på de nominerade till Augustpriset 2019. Foto: Anders Wiklund/TT.

Ett körverk från glesbygden, en ungdomsbok om psykisk sjukdom och den på förhand så tippade ”W” av Steve Sem-Sandberg. Både debutanter och tidigare pristagare finns bland årets nominerade till Augustpriset.

42 människor vid Klarälven i norra Värmland kommer troligtvis att glädja sig lite extra åt årets Augustprisnomineringar. En av böckerna som juryn har valt ut är nämligen ”Osebol” av Marit Kapla, där hon har intervjuat så gott som alla vuxna invånare i byn med samma namn.

Hon är lycklig både för sin, sitt ”hårt jobbande förlags” och de intervjuades skull.

– Det här är ett bevis för att det finns många som tycker att deras berättelser om sina liv är intressanta att läsa om. Det gör mig gladast av allt, säger hon.

Boken skildrar en avbefolkad ort, där det finns en underliggande sorg över tiden som går.

– Det är en plats som ingen satsar på. Det är inget man klagar över för i moderniteten ska man helst titta framåt och flytta dit jobben finns. Men människor fungerar inte så och liv är någonting mer än att infinna sig som arbetskraft, säger Marit Kapla.

Kärnvapenavfall och Woyzeck

Även Anna Fock har utfört ett stort antal intervjuer inför sin bok ”Väderfenomen”, som handlar om hur boende i Kysjtym i södra Uralbergen exponeras för kärnvapenavfall. Hon ser nomineringen som en hyllning till dem, och är glad över att ämnet nu debatteras.

– I dag är det många som vill framställa kärnkraft som en quickfix för klimatet men ingen pratar om avfallet, säger hon och avslöjar att boken har tagit sju år av hennes liv att sammanställa.

Andra nominerade i den skönlitterära klassen är till exempel debutanten Daniel Gustafsson med ”Odenplan”, om en far som ska bege sig till sin sons skola för att överlämna ett par vantar, och Nina Wähäs ”Testamente” som utspelas i finska Tornedalen.

En av de mest förhandstippade, Steve Sem-Sandberg nomineras nu för fjärde gången. Utifrån Georg Büchners Woyzeck har han gjort den historiska gestalten till sin egen.

– Jag har kommit väldigt nära den här personen och nomineringen är väl ett tecken på att boken och gestalten kan komma nära läsaren också, säger han.

Skörhet och utanförskap

En veteran i Augustsammanhang är också Sara Lundberg, som tilldelades barn- och ungdomspriset 2017 för ”Fågeln i mig flyger vart den vill”. I år har hon illustrerat ”Dyksommar” med text av Sara Stridsberg. Boken handlar om en förälder som inte vill leva längre och är en saga sprungen ur hennes roman om Beckomberga.

– Det är särskilt fint att bli nominerad för den. För länge sedan hade jag en fantasi om att det skulle uppföras en staty i guld utanför gamla Beckis av ett barn som besöker sin förälder, som ett minnesmärke över de anhöriga. Kanske att den här boken kan vara ett litet sådant minnesmärke. Då är det fint om den får vistas i centrum eftersom skörheten tenderar att hamna i periferin.

Sara Stridsberg och Sara Lundberg med boken ”Dyksommar” som är nominerad till Augustpriset 2019 i klassen ”Årets svenska barn och ungdomsbok”. Foto: Anders Wiklund/TT

Bland de nominerade barn- och ungdomsböckerna syns också exempelvis Åsa Lind och Johanna Hellgrens ”Tiger, Tiger, Tiger” om ett barns starka längtan efter en katt. Jenny Jägerfeld nomineras för ”Mitt storslagna liv” som berör vänskap och ensamhet.

– Skolan är ibland en skoningslös miljö, som barn inte kan välja bort i många fall och därför blir frågor om kompisar väldigt viktiga. Just känslan av utanförskap tror jag att många, barn som vuxna och även jag själv, är bekanta med och därför betyder det väldigt mycket att boken uppmärksammas.

Lyfter biografier

Bland fackböckerna syns flera biografier, som Anna-Karin Palms bok om Selma Lagerlöf och Ingrid Carlbergs ”Det gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris” där hon har gått till originalkällorna för att nyansera den stela bild som finns av Nobel.

– Jag har känt mig som en pionjär. Det har varit överraskande, hur nära man kan komma någon som levt för så länge sedan, säger hon.

Text: Hilda Djupenström/TT, Elin Swedenmark/TT

Fakta: De nominerade till Augustpriset 2019

Nominerade Årets svenska skönlitterära bok 2019:

”Barnet. En sonettkrans” av Olivia Bergdahl

Barnet : en sonettkrans

Barnet : en sonettkrans

NOMINERAD TILL AUGUSTPRISET 2019

Att konstruera en sonett är ett komplicerat poetiskt arbete med strikta regler kring rimflätning och takt. Att konstruera en sonettkrans på 15 sonetter där den avslutande mästarsonetten består av första raden i var och en av de 14 andra, samt att slutraden i varje enskild sonett också inleder den efterföljande är i princip omöjligt. Läs mer »

”Väderfenomen” av Anna Fock

Väderfenomen

Väderfenomen

Augustprisnominerad för Årets svenska skönlitterära bok!

"Med den hyllade tv-­serien Chernobyl i färskt minne är det omöjligt att inte jämföra Focks roman med den högintensiva jätte­produktionen. [Men] Focks spänning är liksom lite skitigare. Närmare människorna och deras oborstade samhörigheter. Läs mer »

”Odenplan” av Daniel Gustafsson

Odenplan

Odenplan

Nominerad till Augustpriset 2019 i kategorin Årets skönlitterära bok.

Han glömmer att ge sin son vantarna på morgonen. Men att ta sig till skolan med ett par nya blir svårare än han tänkt. Från den tillfälliga lägenheten rör han sig ut i stadslandskapet vid Odenplan, där de fashionabla, nyrika gatorna måste ge plats även åt det trasiga och bortsållade. Läs mer »

”Osebol” av Marit Kapla

Osebol

Osebol

VINNARE AV AUGUSTPRISET - ÅRETS SVENSKA SKÖNLITTERÄRA BOK 2019

Osebol är en berättelse om vår tid. En litterär sensation från världens mittpunkt.

Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland. I boken möter läsaren så gott som alla byns vuxna invånare, intervjuade av Marit Kapla som själv är uppvuxen där. Läs mer »

”W” av Steve Sem-Sandberg

W

W

Woyzeck är historien om den lojale fotsoldaten som i ett anfall av svartsjuka dödar kvinnan han älskar. Den verkliga händelsen inspirerade Georg Büchner att 1836 skriva den pjäs som kom att bli en klassiker inom europeisk dramatik. Sem-Sandberg utgår i W. från samma material. Läs mer »

”Testamente” av Nina Wähä

Testamente

Testamente

Nominerad till Augustpriset 2019!

"Hon är så bra att jag blir vansinnig." Expressen

"Jag är fullkomligt uppslukad ända från start, för Wähä kan verkligen skriva. Läs mer »

Nominerade Årets svenska fackbok 2019:

”Strindbergs lilla röda. Boken om boken och typerna” av Alexandra Borg och Nina Ulmaja

Strindbergs lilla röda : boken om boken och typerna

Strindbergs lilla röda : boken om boken och typerna

»Man köper heldre en vacker bok för en krona än en ful för 50 öre« August Strindberg

 

Den har kallats »Sveriges första moderna roman«. Röda rummet utkom första gången 1879 och väckte omedelbart stor uppmärksamhet. Sedan dess har boken utkommit i över 140 utgåvor, filmatiserats, blivit serieroman och översatts till ett stort antal språk. Läs mer »

”Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris” av Ingrid Carlberg

Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris

Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris

Nominerad till Augustpriset 2019!

Augustprisbelönade författaren och journalisten Ingrid Carlberg skriver den häpnadsväckande och osannolika berättelsen om mannen bakom historiens största pris: Alfred Nobel. Mannen som blev stenrik på sprängämnen, skrev poesi i hemlighet och drömde om fred på jorden. Läs mer »

”Världens yttersta platser. Judiska spår” av Peter Handberg

Världens yttersta platser : judiska spår

Världens yttersta platser : judiska spår

Skakande resa i Förintelsens fotspår  

Världens yttersta platser reser Peter Handberg i Alfred Döblins spår på jakt efter spillrorna av det judiska Centraleuropa som den tyska författaren skildrade på 1920-talet. Läs mer »

”Bin och människor. Om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker” av Lotte Möller

Bin och människor : om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker

Bin och människor : om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker

<p align="left" dir="ltr">Nominerad till Augustpriset 2019!
Årets trädgårdsbok 2019!

I den här boken står relationen mellan människor och bin i centrum. Det blir en vindlande och stundtals stingslig resa från antiken till dagens biodlarvärld. Läs mer »

”Jag vill sätta världen i rörelse. En biografi över Selma Lagerlöf” av Anna-Karin Palm

Jag vill sätta världen i rörelse : en biografi över Selma Lagerlöf

Jag vill sätta världen i rörelse : en biografi över Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf. Folkkär och världsberömd, framgångsrik och hyllad. Men bakom den etablerade bilden av Nobelpristagaren och sagotanten på Mårbacka fanns en sökande, tänkande, älskande människa med stort frihetsbegär och djärva visioner.

Anna-Karin Palm skriver med författarens blick på Selma Lagerlöf och ser hennes idévärld och inre liv som grundval för hennes skapande. Läs mer »

”Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk” av Patrik Svensson

Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

VINNARE AV AUGUSTPRISET 2019 I DEN FACKLITTERÄRA KLASSEN

Hur mycket kan man veta om en ål? Eller om en människa?

"Ålevangeliet" är en bok om världens mest gåtfulla fisk. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas ”ålfrågan”. Läs mer »

Nominerade Årets svenska barn – och ungdomsbok 2019:

”Sen kom vintern” av Per Gustavsson

Sen kom vintern

Sen kom vintern

AUGUSTNOMINERAD!

Haren skuttar ut för att göra det han brukar och älskar -- plocka morötter! Varje dag är den andra lik, men det gör inget, haren trivs med rutiner. Men ... så får han syn på något mycket märkligt -- ett vitt hårstrå i pälsen. Och ett till! När han går ut nästa morgon är hela världen vit. Haren drabbas av en livskris ... Läs mer »

”Mitt storslagna liv” av Jenny Jägerfeld

Mitt storslagna liv

Mitt storslagna liv

Nominerad till Augustpriset 2019! Vinnare av Barnradions bokpris 2020!

<em>Mamma har alltid sagt att jag är "en unik människa" att jag är "annorlunda" och "speciell". Jag tror egentligen bara att det är ett snällare sätt att säga "konstig" på. </em>

<em>Nu hade jag exakt sextio dagar på mig på att bli en ny person. Eller ja, femtionio. Läs mer »

”Vänta på vind” av Oskar Kroon

Vänta på vind

Vänta på vind

Vinga drömmer om havet. Hon tänker bli sjöman och segla till avlägsna hamnar och kanske rädda en eller annan skeppsbruten. Hemma i stan går mamma och är ledsen och pappa har flyttat för gott. Men nu är det sommar hos morfar på ön och allt det andra känns långt bort. Morfar har gett Vinga en gammal snipa som hon ska göra sjöduglig. Läs mer »

”Tiger, Tiger, Tiger” av Åsa Lind och Joanna Hellgren

Tiger, Tiger, Tiger

Tiger, Tiger, Tiger

Nominerad till Augustpriset 2019!

<em>Tiger, Tiger - grannens katt</em>
<em>Tänker på dig dag och natt.</em>
<em>Gul som solen, lite svart.</em>
<em>Lite brun i fina streck.</em>
<em>Och på nosen: litet veck.

Tiger, Tiger, Tiger </em>handlar om svårfångad kärlek till en vacker katt. Läs mer »

”Jordgubbsbarnen” av Sara Olausson

Jordgubbsbarnen

Jordgubbsbarnen

Nominerad till Augustpriset 2019!

<em>Mamma! Pappa! Jag drömmer om er varje natt. Jag ropar men ni hör mig inte. När ni kommer hem ska jag binda fast er vid spisen där det är varmt och finns mat. Jag ska knyta fast er med snören av guld, ni ska alltid vara där. Kom hem nu! Det är inte roligt längre. Jag avskyr svenska jordgubbar. Läs mer »

”Dyksommar” av Sara Stridsberg och Sara Lundberg

Dyksommar

Dyksommar

En dag är Zoes pappa bara borta. Hon får veta att han har blivit sjuk och måste vara kvar på det stora sjukhuset länge. När hon hälsar på tillsammans med sin mamma, säger han att han inte orkar med fler besök. Men Zoe fortsätter att åka dit ändå. Och i väntan på att pappan ska orka möter hon simmerskan Sabina, som blir hennes vän. Läs mer »

Lilla Augustpriset:

”Hjärtat” av Allis Sääsk Berglund, Stockholm

”Förfäders vördnad” av My Danvind, Strängnäs

”Rött, rött nagellack” av Amelie T Matousek, Västra Frölunda

”Den bästa dagen” av Nanna Mikkelsen, Södra Sandby

”Blunda så ser du” av Alice Nylander, Strömstad

”En ospelad fiol” av Emma-Karin Rehnman, Lidingö

Fakta: Årets nominerade om:

Anna-Karin Palm om ”Jag vill sätta världen i rörelse”. En biografi över Selma Lagerlöf”.

– Selma Lagerlöf är en författare som alltid har funnits i mitt liv, det var min mors favoritförfattare och en av de författare som fanns i mitt hem som lästes och som det refererades till. Eftersom jag bestämde mig tidigt för att jag ville bli författare blev hon ett slags förebild, en gudmor nästan som jag tror att hon är för de flesta skrivande kvinnor i Sverige eftersom hon var en sådan föregångare. Hon banade väg åt oss alla.

Per Gustavsson om ”Sen kom vintern”.

– Jag vill ju skildra svårigheten med att förändras, både som barn och som vuxen. När vinterpälsen kommer för haren i boken drabbas han av en själslig kris, som han sedan får hjälp med att ta sig ur. Berättelsen föddes egentligen när Trump förde sin kampanj, ”Make America great again” och människor ville gå tillbaka till 50-talet. Det finns en besvärlighet i att konfrontera nutiden, är man lycklig nu vill man frysa tiden och är man olycklig vill man gå tillbaka. Så är det inte i livet, utan man måste tampas med förändringen hela tiden.”

Nina Wähä om ”Testamentet”:

– Den är viktig för mig, därför känns det bra att så många andra får läsa den. Jag började skriva den efter en lång skrivpaus, i samband med att min mormor blev sjuk i Alzheimers. Då började jag att tänka på hennes liv och hennes erfarenhet och funderade på varför jag inte får läsa berättelser om människor som hon. Så då bestämde jag mig för att skriva om dem. Berättelsen är för mig bara två generationer bort men vi har helt olika liv, samtidigt som det går att dra paralleller till vår samtid där folk evakueras och flyr.

Patrik Svensson om ”Ålevangeliet”:

– Det är en väldigt personlig bok som inte bara handlar om ålen utan också handlar om min relation till min pappa, och hans historia. Det har varit ett sätt att komma honom närmare, och att skriva boken blev ett sätt för mig att skriva mig hem. Min pappa var en väldigt vanlig människa, inte en person som man vanligtvis läser om i böcker, och det är för mig väldigt vackert att en sådan människas historia kan få läsas av så många.

Ingrid Carlberg om ”Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris”.

– Jag har försökt gräva och komma nära människan, gå emot den stela bilden som kanske finns av Alfred Nobel. Jag har upptäckt ett väldigt fascinerade liv, tid och person, men det är inte alla som kanske delat den bilden. Sedan är det ju intressant med berättelsen om Nobelpriset med originalkällor – det har aldrig gjorts förut.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.