ANNONS

Boktuggs guide till Bokmässan 2019 – 29 september

Mats Strandberg (foto: Henric Lindsten), Markus Zusak (foto: Page Thirteen) och Viveca Lärn (foto: Emelie Asplund) framträder idag på Bokmässan.

Sista dagen på Bokmässan och det gäller att riktigt suga musten ur årets litteraturevent. Idag är alla seminarier öppna för alla med entrébiljett. Här är några godbitar ur programmet.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Att välja ut ett antal godbitar ur Bokmässans program är inte det lättaste, men vi har gjort ett tappert försök att hitta en bra mix av långa och korta programpunkter inom olika teman och från olika arrangörer – både seminarier som kostar extra och scen- och montersamtal som är öppna för alla med entrébiljett.

Här nedan följer ett urval av det som händer under Bokmässans sista dag, söndag 29 september. Här finns hela programmet för den som själv vill botanisera och scrolla.

ANNONS

Sladdisen – en bok om en barndom

09:30 – 09:50
Medverkande: Jenny Klefbom, Viveca Lärn
Plats: Psykologiscenen, C-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Barn och ungdom / Hälsa och livsstil
Arrangör: Wahlström & Widstrands förlag

Författaren Viveca Lärn i samtal med psykolog Jenny Klefbom om barndomen i Göteborg och Bohuslän. En självbiografi utan dramatiska föräldrauppgörelser. Måste barn alltid göra upp med sina föräldrar?

Att leka med spänningsgenren

ANNONS

10:00 – 10:45
Medverkande: Camilla Sten, Helena Dahlgren, Johannes Pinter, Mats Strandberg, Mattias Leivinger
Plats: F5
Programtyp: Seminarium
Ämne: Crimetime
Arrangör: Piratförlaget, Norstedts

Kan man placera en spänningsintrig i precis vilken miljö och historisk kontext som helst? Var går gränsen mellan spänning och skräck? Och vilka trender väntar runt hörnet? MATS STRANDBERG, som i Slutet låter karaktärerna lösa ett mordmysterium i en värld utan tid för utredningar och rättegångar, CAMILLA STEN, som utkommit med den klaustrofobiska skräckromanen Staden, och duon MATTIAS LEIVINGER och JOHANNES PINTER, som rör sig i ett gränsland mellan kriminalroman och skräck med sin bok Stormskörd, i ett samtal om att tänja på innebörden av ordet spänningsroman, och om att leka med genren. Moderator: HELENA DAHLGREN, författare.

(Skräp)litteraturen som formade vårt läsande

10:00 – 11:00
Medverkande: Anna Bågstam, Jenny Jacobsson, Pernilla Wellrath
Plats: B04:40
Programtyp: Monterprogram
Arrangör: Gamla stans bokhandel

Välkommen till poscastinspelning inför publik! Anna Bågstam, Pernilla Wellrath och Jenny Jacobsson från ”Vad vi pratar om när vi pratar om böcker” samtalar om böckerna som formade dem, som unga. Inte sällan var det så kallad ”skräplitteratur”. Välkomna!

Träffa författaren bakom ”Boktjuven”

10:00 – 10:20
Medverkande: Markus Zusak
Plats: G01:25
Programtyp: Monterprogram
Ämne: Bildning / Samhälle och debatt
Arrangör: Göteborgs-Posten

Markus Zusak fick sitt internationella genom-brott år 2005 med ”Boktjuven” – om den föräldralösa tyska flickan Liesel som räddar böcker undan nazisternas bokbål. Nu är han aktuell på svenska med sin första vuxenroman ”Ingenting mindre än ett mirakel” – om flykt, exil, kärlek, ansvar och hemlandet Australien.

Att skriva sina memoarer

10:30 – 10:50
Medverkande: Ebba Östberg, Tobias Karlsson
Plats: Café Skriva, F-hallen
Programtyp: Scenprogram
Arrangör: Forum

Tobias Karlsson berättar om Inte alltid en dans på rosor, en memoarbok över ett liv som dansare och sedermera talare och föreläsare. Vi får följa med till hans barndom och hur det var att komma ut som gay. Han ger tips till dig som vill skriva dina egna memoarer.

1970-talets skräckserievåg och förlagskrig

10:30 – 10:50
Medverkande: Thomas Storn
Plats: Seriescenen, A-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Serier
Arrangör: Seriefrämjandet

1970-talet var årtiondet då serietidningsutgivningen kulminerade i Sverige med kampen mellan Williams Förlag och Semic och en skräckserievåg rullade in över. Detta färgstarka årtionde skildras i boken ”Svensk Seriehistoria – tredje boken från Svenskt Seriearkiv” huvudtema: 70-talet – en ny guldålder. Boken presenteras av seriehistorikern Thomas Storn.

Drömmar om en bättre värld

11:00 – 11:45
Medverkande: Camilla Davidsson, Frida Skybäck, Karin Brunk Holmqvist, Tara Moshizi
Plats: F3
Programtyp: Seminarium
Arrangör: Bokfabriken, LB Förlag, Printz Publishing

Feelgood-böckernas popularitet tycks bara öka och öka. Varför? Har det något att göra med ett mänskligt behov av att drömma sig bort i tider av oro? Tre av genrens främsta svenska representanter – KARIN BRUNK HOLMQUIST (Damen med bysten), FRIDA SKYBÄCK (Bokcirkeln vid världens ände) och CAMILLA DAVIDSSON (I fikonträdets skugga) – berättar om sina aktuella böcker och vad som får dem själva att drömma sig bort. Moderator: TARA MOSHIZI, journalist.

Dmitrij Gluchovskij intervjuas av Fredrik Wadström

11:00 – 11:20
Medverkande: Dmitrij Gluchovskij, Fredrik Wadstöm
Plats: B08:40
Programtyp: Monterprogram
Ämne: Science fiction och fantasy
Arrangör: Sveriges Radio

Den ryske science fiction-författaren Dmitrij Gluchovskij, känd för sin Metro-trilogi, intervjuas av Fredrik Wadström från Sveriges Radios kulturredaktion (på engelska).

Jamaica Kincaid

11:00 – 11:40
Medverkande: Jamaica Kincaid
Plats: Globala torget orange scen, H-hallen
Programtyp: Scenprogram
Arrangör: BOKFÖRLAGET TRANAN

Möt den amerikanska författaren Jamaica Kincaid, född på den karibiska ön Antigua i samtal med Louise Lindfors. Jamaica Kincaid föddes 1949 som Elaine Potter Richardson och växte upp med sin mor och styvfar under fattiga förhållanden. Hennes uppväxt och skolgång präglades av att Antigua då fortfarande var en brittisk koloni, vilket hon också kritiskt beskrivit i många av sina böcker. Därefter ter sig hennes liv smått otroligt: som sextonåring skickas hon av sin mor till New York för att jobba som au pair, tio år senare rör hon sig i hippa kretsar på Manhattan som fast anställd skribent på The New Yorker, ytterligare tio år senare är hon hyllad författare världen över.

Vem fan är stark?

11:30 – 12:00
Medverkande: Colette van Luik, Fanna Ndow Norrby, Johanna Mårtensson
Plats: B09:19
Programtyp: Monterprogram
Ämne: Hälsa och livsstil / Jämställdhet / Samhälle och debatt
Arrangör: ABF

Den starka kvinnan sägs klara allt men hur mår hon egentligen? Hur skapas rebeller och vem orkar kämpa idag?

Skriva om litterära kändisar

11:30 – 11:50
Medverkande: Alex Schulman, David Lagercrantz
Plats: G01:25
Programtyp: Monterprogram
Ämne: Bildning / Livsåskådning / Samhälle och debatt
Arrangör: Göteborgs-Posten

Författaren Alex Schulman använder sitt eget liv i sitt skrivande – men hur är det att göra en cameo i någons bok och få sin pappas kärleksliv omskrivet? På GP:s scen möts nu Alex Schulman och David Lagercrantz i ett samtal om litterära kändisar i böckerna och verkligheten.

Att hitta den rätta tweenietonen

12:00 – 12:45
Medverkande: Cina Friedner, Elin Ek, Josefine Sundström, Linda Skugge
Plats: K1
Programtyp: Seminarium
Ämne: Barn och ungdom
Arrangör: Bonnier Carlsen, B. Wahlströms, Rabén & Sjögren

Hur fångar man målgruppen som befinner sig mittemellan, som delvis lämnat barndomen bakom sig, men ännu inte är tonåringar? ELIN EK, aktuell med del två i sin serie om Athena; tolv år, kompis, syster, aktivist och viktigast av allt – konferencier på sexornas luciashow. LINDA SKUGGE fortsätter
sin serie Iskompisar, om en grupp konståkare, och släpper också första delen i en ny serie, Kaos och katastrofer – Junos vlogg. CINA FRIEDNER är aktuell med Så himla taskigt, om relationer och hierarkier i en mellanstadieklass. Moderator:JOSEFINE SUNDSTRÖM, journalist.

Caitlin Moran och Helen Pankhurst – kvinnokamp i skuggan av brexit

12:00 – 12:30
Medverkande: Catlin Moran, Erika Hallhagen
Plats: B02:39
Programtyp: Monterprogram
Arrangör: Svenska Dagbladet

Författaren Caitlin Moran och kvinnorättskämpen Helen Pankhurst i ett samtal om hur feminismen mår i Storbritannien efter metoo och under Boris Johnson. I samtal med Erika Hallhagen

Tema Ferrante

12:00 – 12:20
Medverkande: Ebba Witt-Brattström, Eva Gedin, Johanna Hedenberg
Plats: B05:22
Programtyp: Monterprogram
Arrangör: Norstedts

Ebba Witt-Brattström och Johanna Hedenberg samtalar om temat Ferrante kring deras aktuella böcker.

Serieauktion

12:30 – 13:15
Plats: Seriescenen, A-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Serier
Arrangör: Egmont

I Egmonts arkiv gömmer sig en skatt av olästa serietidningar, original och löpsedlar. Ett antal rariteter från 1960- och 1970-talet har handplockats därifrån till den här auktionen på Seriescenen. Intäkterna går till välgörenhet.

En av hästböckernas mästare – möt Pia Hagmar

12:40 – 13:00
Medverkande: Louella Bergman, Pia Hagmar
Plats: Biblioteks- och berättarscenen, D-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Barn och ungdom
Arrangör: Kultur i Väst i samarbete med B.Wahlströms förlag

Pia Hagmars serie om Klara har lästs och älskats av generationer. I höst är hon aktuell med första delen i en helt ny serie, En egen häst. Här får vi lära känna Juli vars föräldrar en dag plötsligt meddelar att de ska skilja sig. Juli blir totalt chockad och stallet blir hennes trygga plats. Här är allt som det alltid har varit och hästens päls är varm och tröstande att gråta mot.
Förutom En egen häst är Pia även aktuell med Bästa vänner, femte delen i serien om shetlandsponnyn Svante för läsare 6 +. I samtal med Louella Bergman.

Frågor och svar om svenska språket

13:00 – 13:45
Medverkande: Bo Ralph, Emma Sköldberg, Jenny Nilsson, Tomas Riad
Plats: R2
Programtyp: Seminarium
Arrangör: Svenska Akademien

Kan man backa en språkförändring? Hur böjs influencer i plural? Vem är egentligen hen? Här kan du som är intresserad av svenska språket ställa dina frågor. Svar ges av språkvetarna JENNY NILSSON, BO RALPH, TOMAS RIAD och EMMA SKÖLDBERG. Jenny Nilsson är talspråksforskare vid Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet i Göteborg, Tomas Riad och Bo Ralph, ledamöter av Svenska Akademien, och Emma Sköldberg, forskare på Göteborgs universitet där hon också ingår i redaktionen för SAOL och Svensk ordbok.

Den perfekta deckarkaraktären

13:30 – 13:50
Medverkande: Christina Erikson, Denise Rudberg, Helena Ljungström, Mari Jungstedt
Plats: Kåken, F-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Crimetime
Arrangör: Albert Bonniers Förlag, Bokförlaget Forum

Vilka är utmaningarna när man bygger upp sitt persongalleri inom spänningsgenren? Finns det plats för komplexa personligheter när tempot är högt? Och hur jobbar man med karaktärer och deras utveckling när man skriver en serie? Ett samtal mellan Mari Jungstedt (Jag ser dig), Denise Rudberg (Under nio nätter) och Christina Erikson (Ensamvarg).

Lev hela livet fullt ut

14:00 – 14:45
Medverkande: Bengt Brülde, Emma Hamberg, Emma Wiklund, Ingela Strandberg, Lars Mogensen
Plats: G4
Programtyp: Seminarium
Arrangör: Fri Tanke Förlag AB, Bonnier Fakta, Piratförlaget

Poetisk inledning av Ingela Strandberg. **
**Vad händer när man blir äldre? Vad är meningen med andra halvan av livet? I ett samtal om att leva hela livet fullt ut möts EMMA WIKLUND, aktuell med Tidlös skönhet, en skönhetsbok där hon tar ett helhetsgrepp om utsidan och insidan hos den mognare kvinnan, EMMA HAMBERG som med_Resten av allt är vårt_ har skrivit en bok om sig själv, om kärlek som förändras, tänds, slocknar, slår till med galen kraft och räddar världen, samt BENGT BRÜLDE, professor i filosofi och aktuell med boken_Lev hela livet: Filosofiska tankar om ett lyckligt och meningsfullt åldrande_. Moderator: LARS MOGENSEN, journalist.

Fiktiva världar som följer klimatkatastrofens spår

14:00 – 14:20
Medverkande: Elisabeth Östnäs, Mats Söderlund
Plats: Fantastikscenen, A-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Science fiction och fantasy
Arrangör: En bok för alla

Ett personligt samtal mellan två författare som skriver fiction utifrån klimatfrågan, climate fiction. Med utgångspunkt i boken Vad håller ni på med?, en antologi om klimatet, diskuterar författarna hur dagens brinnande ämnen påverkar hur man som författare skriver fiction om framtiden.

Artificiell intelligens – från Frankenstein till Murderbot

14:30 – 14:50
Medverkande: Karin Waller, Nene Ormes
Plats: R2
Programtyp: Seminarium
Arrangör: SF-bokhandeln

Dagens artificiella intelligenser (AI) spelar schack och svarar på frågor i mobilen. Framtidens AI vill räknas som individer med medvetande och personlighet – om science fiction ska ses som en prognos. KARIN WALLER och NENE ORMES från SF-bokhandeln Malmö presenterar några maskiner med känslor och åsikter.

Det starka systerskapet

15:00 – 15:45
Medverkande: Annah Björk, Emma Knyckare, Haengsook Kim, Josefin Johansson, Margaux Dietz, Segal Mohamed
Plats: K2
Programtyp: Seminarium
Ämne: Jämställdhet
Arrangör: Mondial Förlag, Teg Publishing, Bookmark Förlag

Poetisk inledning av **Haengsook Kim.
**Systerskapet tycks ha fått ett uppsving efter metoo. Allt fler kvinnor går samman, i både privata och professionella sammanhang, och skapar allianser för att stärka och skydda varandra. Vilken betydelse kan ett starkt systerskap ha? Varför ser vi detta just nu? Medverkande: journalisten ANNAH BJÖRK (Ni måste flytta på er), komikern EMMA KNYCKARE (Patriarkatet får inte festa med oss), influencern MARGAUX DIETZ (Your best life), och poeten och aktivisten SEGAL MOHAMED. Moderator: JOSEFIN JOHANSSON, programledare.

Möt Islands nya krimstjärna!

15:30 – 15:50
Medverkande: Lotta Olsson, Ragnar Jónasson
Plats: Kåken, F-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Crimetime
Arrangör: Modernista

Ragnar Jónasson räknas som en av de främsta nya nordic noir-författarna och hyllas såväl internationellt som hemma på Island. Mörkret, den första boken som översatts till svenska, nominerades till Årets bok 2019. Hör honom berätta om sitt författarskap och den senaste boken Ön som är den andra delen i serien om kriminalinspektör Hulda Hermannsdóttir. Moderator: Lotta Olsson.

Att skriva om litteratur i sociala medier

15:45 – 16:05
Medverkande: Agnes Lindholm, Alexandra Andersson, Eva Boström Edvinsson, Paula Högström
Plats: Litteraturscenen, A-hallen
Programtyp: Scenprogram
Arrangör: Sveriges Författarförbund och Författarcentrum

Fyra bokbloggare från lika många bokbloggar i ett samtal om sociala mediers betydelse för litteraturen.

Att bygga varumärke bortom boken

16:00 – 16:20
Medverkande: Camilla Brinck
Plats: Café Skriva, F-hallen
Programtyp: Scenprogram
Arrangör: B Wahlströms

Hur stort kan ett varumärke kring en karaktär bli och vad får det för betydelse för boken? Författaren Camilla Brincks karaktärer Musse och Helium driver både en egen Youtubekanal och en podd. Fler produkter planeras för fullt. Hur låter man sina bokkaraktärer få eget liv bortom böckerna? Vad behöver man tänka på som upphovsperson?

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL