ANNONS

Boktuggs guide till Bokmässan 2019 – 28 september

Idag på Bokmässan kan man lyssna till bland annat Helena von Zweigbergk (foto: Thron Ullberg), David Wallace-Wells (foto: Beowulf Sheehan) och Karin Smirnoff.

Det är lördag! Det är Bokmässa! Kan det bli bättre? Ja, kanske genom att lyssna på en eller flera av dagens alla spännande programpunkter. Här är ett litet urval ur lördagens program på Bokmässan i Göteborg.

Att välja ut ett antal godbitar ur Bokmässans program är inte det lättaste, men vi har gjort ett tappert försök att hitta en bra mix av långa och korta programpunkter inom olika teman och från olika arrangörer – både seminarier som kostar extra och scen- och montersamtal som är öppna för alla med entrébiljett.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Här nedan följer ett urval av det som händer under Bokmässans andra dag, lördag 28 september. Här finns hela programmet för den som själv vill botanisera och scrolla.

Frukost: Därför älskar vi historier (Om konsten att berätta)

09:00 – 10:00
Plats: B04:40
Programtyp: Monterprogram
Arrangör: Gamla stans bokhandel

Gänget bakom ”Vad vi pratar om när vi pratar om böcker” spelar in direkt från scenen. Med Alex Haridi, Anna Bågstam och Jenny Jacobsson.

ANNONS

Invigning av Crimetime Göteborg 2019!

09:30 – 10:00
Medverkande: Camilla Läckberg, Don Winslow, Erik Nord, Tomas Belfrage, Åsa Lindström
Plats: Kåken, F-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Crimetime
Arrangör: Crimetime

Välkomna att inviga Crimetime Göteborg 2019 tillsammans med Camilla Läckberg, Don Winslow och teamet bakom Crimetime. Polischefen Erik Nord klipper bandet, vi bjuder på godbitar ur helgens program och de första som kommer får smoothie och tilltugg.

Naturligtvis! Biologisk mångfald i din trädgård

09:30 – 09:50
Medverkande: Justine Lagache
Plats: Grön scen, E-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Hälsa och livsstil
Arrangör: Naturskyddsföreningen

Naturligtvis!
Biologisk mångfald i din trädgård.
Bjud in fler växter och djur till din trädgård och bli en del av naturens fina samspel.

ANNONS

Riddar Kasus hjärta och andra sagor om grammatik

09:40 – 10:00
Medverkande: Sara Lövestam
Plats: Biblioteks- och berättarscenen, D-hallen
Programtyp: Scenprogram
Arrangör: Kultur i Väst i samarbete med Piratförlaget.

Språkpoliser på moped, en skälmsk katakres, makthungriga världsledare och introverta interjektioner! En sagobok för språkälskare, en grammatikbok för sagoälskare. Sara Lövestam följer upp succéerna Grejen med verb, Grejen med substantiv och Grejen med ordföljd med något alldeles sagolikt.

Att skratta sig till läsförståelse

10:00 – 10:20
Medverkande: Eva Dahlin, Johan Unenge, Maria Frensborg, Måns Gahrton
Plats: Lärarscenen, C-hallen
Programtyp: Scenprogram
Arrangör: Bonnierförlagen

Så leder du in nybörjarläsaren i texten med humor och knas. Maria Frensborg är aktuell med Morris Molin – På iskallt uppdrag, första delen i en ny bokserie med drastisk humor och knäppa upptåg för mellanstadieläsaren. Johan Unenge och Måns Gahrton är aktuell med bok nr 18 om Hotell Gyllene Knorren. Maria Frensborg, Johan Unenge, Måns Gahrton. Moderator: Eva Dahlin

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Den obeboeliga planeten

10:15 – 10:35
Medverkande: David Wallace-Wells
Plats: B02:02
Programtyp: Monterprogram
Ämne: Samhälle och debatt
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

Jag lovar er, det är mycket värre än ni tror. Med denna ödesmättade mening inledde David Wallace-Wells sin artikel Den obeboeliga planeten som snabbt blev den mest lästa i New York Magazines historia. I boken, som bygger ut artikelns premisser, försöker han ge en sannare bild av klimatförändringarnas förödande konsekvenser, i polemik mot det önsketänkande som velat tona ner efterverkningarna. David Wallace-Wells är reporter och redaktör på The New York Magazine.

Får krim vara roligt?

10:30 – 10:50
Medverkande: Alexander Karim, Anna Bågstam, Erika Degard
Plats: Kåken, F-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Crimetime
Arrangör: Norstedts

Ska man verkligen skratta när man läser spänning? Hur går det ihop? Kan man skapa en spännande story även om man samtidigt vill underhålla? Om detta samtalar Alexander Karim som debuterar med den skruvade romanen Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död och Anna Bågstam som är aktuell med sin nya deckare Skuggspelet, med den bristfälliga och dråpliga Harriet som huvudperson. Moderator: Erika Degard.

Träffa Caitlin Moran

10:30 – 10:50
Medverkande: Caitlin Moran, Fanny Wijk
Plats: G01:25
Programtyp: Monterprogram
Ämne: Bildning / Jämställdhet / Livsåskådning / Musik / Samhälle och debatt
Arrangör: Göteborgs-Posten

Den brittiska författaren och journalisten Caitlin Moran blev ett hushållsnamn också i Sverige tack vare debattboken ”Konsten att vara kvinna” som följdes upp av två delvis självbiografiska ungdomsböcker om 19-åriga Johanna Morrigan som försöker slå sig fram som musikjournalist i britpopens London i slutet av 1990-talet. Fanny Wijk möter Caitlin Moran i ett samtal om kvinnors villkor i musikbranschen och konsten att bli känd.

Sex och religion

11:00 – 11:45
Medverkande: Gabriella Ahlström, Inti Chavez Perez, JP Mokgethi Heath, Nadia Bolz-Weber
Plats: Rum för ideologi, F2
Programtyp: Seminarium
Ämne: Jämställdhet
Arrangör: Svenska kyrkan

De bibeltexter som på olika sätt handlar om människans sexualitet är bland de mest citerade. De flesta religioner har också någon form av regler och restriktioner kring sex. Varför är religionerna så fokuserade på vem vi ligger med? Amerikanska teologen NADIA BOLZ-WEBER argumenterar i sin bok Shameless för en sexuell reformation och vill se vår sexualitet i ljuset av tron på en kärleksfull och förlåtande Gud. Hon samtalar med sexualupplysaren INTI CHAVEZ PEREZ och JP MOKGETHI HEATH som är författare till uppmärksammade böcker om religionernas syn på sexualitet. Moderator: GABRIELLA AHLSTRÖM, journalist och författare.

Hyllad glesbygdsaction

11:00 – 11:20
Medverkande: Karin Smirnoff
Plats: B06:62
Programtyp: Monterprogram
Arrangör: Lunds universitet

Karin Smirnoff om den Augustprisnominerade debuten Jag for ner till bror.

Orden eller bilderna, vad kommer först?

11:30 – 11:55
Medverkande: Micaela Favilla, Sara Gimbergsson, Stina Wirsén
Plats: Litteraturscenen, A-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Barn och ungdom
Arrangör: Sveriges Författarförbund och Författarcentrum

Barnboksförfattarna och illustratörerna Micaela Favilla, Sara Gimbergsson och Stina Wirsén i ett samtal om att vara både text- och bildskapande.

David Nicholls – Från teaterstudent till hyllad författare

12:00 – 12:45
Medverkande: David Nicholls, Pekka Heino
Plats: K2
Programtyp: Seminarium
Arrangör: Printz Publishing

Trots enorma framgångar som författare med åtta miljoner sålda böcker och titlar som En dag och Man Booker Prize-nominerade Vi bakom sig har DAVID NICHOLLS inte helt släppt sin stora passion: film- och tv-världen. Senast var han aktuell med manuset till Patrick Melrose, tv-serien med Benedict Cumberbatch i huvudrollen. I höst släpps Nicholls femte roman på svenska, Om kärlek inte fanns. Här samtalar han med programledaren PEKKA HEINO om sin väg från ambitiös teaterstudent till succéförfattare och allt han lärt sig på vägen.

USA, Trump och kvinnorna

12:00 – 12:45
Medverkande: Maria Edström, Meg Wolitzer, Tayari Jones
Plats: Rum för ideologi, F2
Programtyp: Seminarium
Ämne: Jämställdhet
Arrangör: Jonsereds Herrgård-Göteborgs Universitet, Bokförlaget Forum, Bookmark Förlag

Majoriteten av USA:s vita kvinnor röstade på Trump. Inför presidentvalet 2020 är flera framträdande kandidater kvinnor. Vilka möjligheter har en kvinna att utmana Trump? Det var i USA som metoo-rörelsen startade, samtidigt haglar anklagelserna kvinnor emellan om att vara antingen manshatare eller könsförrädare. Vad händer med feminismen i USA? Detta diskuterar två amerikanska författare: TAYARI JONES och MEG WOLITZER. Samtalsledare: MARIA EDSTRÖM, docent journalistik Göteborgs universitet.

Ljudboksboomen under lupp

12:00 – 12:45
Medverkande: Alexandra Borg, Julia Pennlert, Lotten Skeppstedt, Patrik Hadenius
Plats: R2
Programtyp: Seminarium
Arrangör: Bibliotekshögskolan, Högskolan i Borås, Storytel

Streamingtjänsterna stod förra året för hela tillväxten i bokbranschen. Den lyssnade berättelsen är omtyckt – men vad är det egentligen som skiljer ljudboksupplevelsen från läsningen av en tryckt bok? Och hur kan den digitala förändringen av läsarvanor komma att påverka bransch, läsare och författare? Medverkande: ALEXANDRA BORG, litteraturvetare Uppsala universitet, JULIA PENNLERT, litteraturvetare Högskolan i Borås, Bibliotekshögskolan, och LOTTEN SKEPPSTEDT, Head of Global Content Storytel. Moderator: PATRIK HADENIUS, språkvetare.

Ur Varselklotet – 80-talet som det kunde ha varit

12:30 – 12:50
Medverkande: Gabrielle de Bourg, Simon Stålenhag, Tomas Härenstam
Plats: Fantastikscenen, A-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Science fiction och fantasy
Arrangör: Fria Ligan

Med konstboken ”Ur Varselklotet” skapade Simon Stålenhag ett välbekant och samtidigt främmande 80-tal. Det har följts av två uppföljningsböcker, två rollspel, och snart en TV-serie från Amazon. Stig in i Varselklotets fantastiska värld och hör tankarna bakom succén.

Det finns annat i livet än nordisk krim

13:00 – 13:45
Medverkande: Klas Östergren, Merete Pryds Helle, Stefan Eklund, Vigdis Hjorth
Plats: Litterär salong, H1
Programtyp: Seminarium
Arrangör: Natur & Kultur

Nordisk samtidsprosa är full av vitalitet. Det är en litteratur som ofta vill analysera samhället och ifrågasätta normer på ungefär samma sätt som under det moderna genombrottet i slutet av 1800-talet, vars främsta symbolgestalt var Henrik Ibsen. I ett unikt samarbete mellan nordiska förlag presenteras specialskrivna romaner av tre av Skandinaviens främsta författare, alla med utgångspunkt i varsin gestalt ur Ibsens dramer. KLAS ÖSTERGREN har skrivit om Hilde Wangel från Frun från havet och Byggmästare Solness, VIGDIS HJORTH om Hedda Gabler och MERETE PRYDS HELLE om Nora Helmer från Ett dockhem. Moderator: STEFAN EKLUND, chefredaktör Borås Tidning.

Förverkliga din bokdröm med egenutgivning

13:00 – 13:20
Medverkande: Johanna Broo Asplund, Linda Reumann, Päivi Karabetian
Plats: Café Skriva, F-hallen
Programtyp: Scenprogram
Arrangör: Books on Demand

En framgångsrik egenutgivning baseras på en väl genomtänkt plan gällande textproduktion, utformning, publicering och marknadsföring. BoD stödjer dig inom språkgranskning, korrekturläsning, design av inlaga och omslag, m.m. Ta del av BoD-författares resor som egenutgivare samt deras egna råd och tips.

Att skriva utifrån sin yrkeserfarenhet

13:30 – 13:50
Medverkande: Ann-Marie Skarp, Kristina Ohlsson, Malin Thunberg Schunke, Per Schlingmann
Plats: Kåken, F-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Crimetime
Arrangör: Piratförlaget

Möt tre deckarförfattare med spännande bakgrund! Malin Thunberg Schunke (Ett högre syfte) är åklagare och docent i straffrätt, Kristina Ohlsson (Henrys hemlighet) är statsvetare och har tidigare arbetat på Säpo och Per Schlingmann (En omöjlig fiende) är före detta statssekreterare, chefsstrateg och partisekreterare. Hur har deras tidigare arbeten fungerat som inspirationskälla i skrivandet? Moderator: Ann-Marie Skarp.

Psykisk ohälsa i ungdomslitteraturen

14:00 – 14:45
Medverkande: Helena Dahlgren, Lisa Bjärbo, Maria Ahlsdotter, Mian Lodalen
Plats: K1
Programtyp: Seminarium
Ämne: Barn och ungdom
Arrangör: Bonnier Carlsen, Nypon förlag

En av skönlitteraturens styrkor är möjligheten till igenkänning, att få läsaren att känna sig mindre ensam. Men hur långt kan man gå i skildringar av destruktiva tendenser och dödslängtan? I döden för dig av MIAN LODALEN och MARIA AHLSDOTTER handlar om två utsatta ungdomar som på olika sätt attraheras av döden som utväg ur sina problem. HELENA DAHLGREN är aktuell med Flickan i den rosa skogen, en mörk men samtidigt hoppfull berättelse om Ellas väg tillbaka efter hennes pappas självmord. Författaren LISA BJÄRBO leder ett samtal om psykisk ohälsa, självmord och hur det porträtteras i ungdomslitteraturen.

Såcker Kaka och Hummer Såppa – ur en kokbok från 1780

14:30 – 14:45
Medverkande: Karin Sidén
Plats: Forskartorget, B-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Historia / Mat & dryck / Populärvetenskap / Samhälle och debatt
Arrangör: Forskartorget/Kungl. Vitterhetsakademien

Ulrika Eleonora Muncks receptsamling skrevs omkring 1780 och innehåller 116 recept på bakverk, desserter, pastejer och andra maträtter. Kokboken tillhör nu den Rettigska samlingen på Skånelaholms slott och är på många sätt typisk för en kategori handskrivna kokböcker som författades av adelns och borgerskapets kvinnor i 1700-talets Sverige. Medverkande: Karin Sidén, docent i konstvetenskap och överintendent Prins Eugens Waldemarsudde

Spara eller rensa – vad är grejen med våra saker?

15:00 – 15:20
Medverkande: Anna Bennich, Cilla Ramnek, Helena von Zweigbergk
Plats: Psykologiscenen, C-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Hälsa och livsstil / Livsåskådning
Arrangör: Norstedts förlag

Författaren Helena von Zweigbergk undersöker vårt förhållande till saker. Ur ett mycket personligt perspektiv frågar hon sig vad vi vill med våra saker. Varför känns de så viktiga att skaffa? Kan de vara besjälade? Vad kommunicerar ting? Hur de är laddade med historia? Tingen kan utlösa känslor som skam och tröst. Våra saker säger mycket om vår tid och våra sociala behov. I samtal med psykolog Anna Bennich och konstnären Cilla Ramnek.

Författarsamtal: David Lagercrantz

15:30 – 16:00
Medverkande: David Lagercrantz, Jenny Zunko
Plats: B08:22
Programtyp: Monterprogram
Arrangör: Storytel

David Lagercrantz samtalar om Hon som måste dö – den sjätte boken i Millenniumserien – med Jenny Zunko.

Hur mår svensk feelgood?

16:00 – 16:20
Medverkande: Birgitta Bergin, Karin Brunk Holmqvist, Sara H. Olsson
Plats: Feelgood-scenen, F-hallen
Programtyp: Scenprogram
Arrangör: Bokfabriken

Karin Brunk Holmqvist, född 1944 i Simrishamn, har sedan den skönlitterära debuten med Potensgivarna 1997 skrivit tretton böcker. Hennes humoristiska och hoppingivande historier från Österlen har sålt i över en miljon exemplar och legat stadigt bland Sveriges mest utlånade.
Birgitta Bergin har etablerat sig som en av Sveriges stora författare inom modern feelgood med nästan 300 000 sålda böcker. Hon återvänder till feelgoodgenren med Alla älskar Bianca efter att ha fört in mer mörka teman i sina senaste två böcker.
Sara H.Olsson, är tidigare förläggare på egna förlaget Sol och feelgoodförfattare i egen rätt, aktuell med nya serien om Tradviken.
Tillsammans försöker de besvara frågan: hur mår svensk feelgood?

Att verka som författare i en omvälvande tid – möt Kjell Westö och Juha Itkonen

17:00 – 17:40
Medverkande: Juha Itkonen, Kjell Westö, Yukiko Duke
Plats: Biblioteks- och berättarscenen, D-hallen
Programtyp: Scenprogram
Arrangör: Kultur i Väst i samarbete med Förlaget

På våren 1997 intervjuade den unga journalisten Juha Itkonen den framgångsrika författaren Kjell Westö, och hyste då också egna författardrömmar. Tjugo år senare dryftar två av Finlands främsta författare i brevväxlingen 7+7ämnen som jämställdhet, föräldraskap, #metoo, skidåkning och klimatförändring. När brevväxlingen avancerar förändras tonen och blir allt öppnare och allt mera förtroendefull. Breven tar även upp författaryrkets skuggsidor, avunden, besvikelserna och rädslorna. Men också dess lycka: möjligheten att röra sig fritt i tiden, rummet och sinnet. Här möts de i ett öppet och intimt samtal, modererat av Yukiko Duke, om att leva och verka som författare i en omvälvande tid.

Djurens språk

17:30 – 17:45
Medverkande: Eva Meijer, Sverker Sörlin
Plats: Forskartorget, B-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Historia / Livsåskådning / Populärvetenskap / Samhälle och debatt
Arrangör: Forskartorget/Weyler förlag

En miljon arter hotas enligt FN av utrotning – och med dem riskerar en enorm värld av liv gå förlorad. Eva Meijer, filosof och författare, skriver i sin internationellt uppmärksammade bok Djurens språk om kommunikationen bland djuren, en värld som fortfarande delvis är outforskad. Med utgångspunkt i såväl aktuell etologisk forskning och 60- och 70-talens mer radikala nytänkare som Konrad Lorenz skriver hon om varför vi måste släppa människocentreringen och börja lyssna på djuren. Medverkande: Sverker Sörlin, professor i idéhistoria och Eva Meijer, filosof och författare


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se