fbpx

Crimetime Award stuvar om – två priser försvinner och ett nytt får premiär

Alla vinnare på Crimetime Specsavers Award 2018: Niklas Natt och Dag, Lisa Marklund, Agnes och Elias Våhlund, Jørn Lier Horst och Emelie Schepp samt Rebecka Edgren Aldén och Josefine Sundström. Foto: Foto: Niklas Maupoix

Crimetime Award stryker två kategorier och inför en ny inför årets omgång av deckarpriset. BookBeats pris till årets svenska deckarförfattare delas ut för första gången i höst.

Crimetime Award kommer att delas ut i fyra kategorier lördagen den 28 september på Bokmässan i Göteborg. Men några förändringar väntar jämfört med tidigare år.

Det tidigare priset Årets deckarförfattare – Läsarnas pris där läsarna fick rösta på sin favorit (och som tilldelades Emelie Schepp tre år i rad) finns inte kvar. Inte heller Årets Nordic Noir Thriller of the Year, som förra året gick till Jørn Lier Horst. 

ANNONS

Samtidigt har ett nytt pris införts, BookBeats pris till årets svenska deckarförfattare. Detta pris utses tillsammans med streamingtjänsten BookBeat. Vinnaren utses utifrån popularitet, genomlyssning av böckerna och betyg från tjänstens lyssnare. Bedömning sker av författarens tre senaste böcker, där en måste vara släppt under 2019.

De tre kategorierna Årets deckardebut, Årets barndeckare och Årets hederspris finns kvar precis som tidigare:

Årets deckardebut delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren.

Årets barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning.

Årets hederspris delas ut till en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan.

Till Årets deckardebut och Årets barndeckare kommer man att kunna rösta på den man tycker ska vinna. De nominerade författarna presenteras den 21 augusti 2019.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny