Pocketbokens dag den 30 juli – dags att fira ett hotat (?) format

Många pocketböcker blir det, som här i Månpocket och Bonnier Pockets monter på Bokmässan. Men Pocktbokens dag firas den 30 juli. Foto: Boktugg.

Den 30 juli firas Pocketbokens dag. Men hur mycket satsar bokbranschen egentligen? En enda pocketutgivning idag och få spår på nätbokhandlarnas hemsidor.

Vi läser att det är Pocketbokens dag idag. Men av detta syns inget på varken Akademibokhandelns eller Bokus sajter. Visserligen pågår pocketkampanjer med klassiska köp 4 betala för 3. Hos Adlibris är det samma läge, ingen Pocketbokens dag men däremot pocketkampanj med 4 för 3 samt deras 3 för 99 kr.

Ursprunget till pocketbokens dag är något oklart. Vi läser i Svensk Bokhandel 2006 att Pocketparty ska bli Pocketbokens dag. Men där är det ”andra måndagen i mars” som ska bli känd under detta nya namn från och med 2007. Pocketgalan lades dock ner 2009. Och någon gång därefter har Pocketbokens dag flyttat från mars till juli, vilket kanske passar försäljningsmönstret bättre?

Kanske är det någon läsare som vet vilket år och varför Pocketbokens dag flyttades från andra måndagen i mars till 30 juli?

Däremot har det skrivits en hel del om pocketens historia. Kungliga Biblioteket skriver i ett blogginlägg: ”Man brukar säga att det var Penguin Books som lanserade de allra första pocketböckerna på 1930-talet, men redan på 1800-talet salufördes billighetsupplagor i häftad form. Och den första boken av litet format är mycket äldre än så.” Och fortsätter berätta om boktryckaren Aldus Manutius (1450-1515) som med hjälp av oktavformatet (arket viks åtta gånger) kunde han producera små böcker i fickformat – en slags föregångare till dagens pocket.

Här i Sverige har vi två standardformat för pocket 110 x 178 mm för den vanliga lilla och 135 x 210 mm för storpocket. Och det krävs rätt stora fickor för en storpocket.

En enda pocketbok släpps idag

Pocketbokens dag – borde inte förlagen då släppa massor av pocketböcker just denna dag? Nej, en snabb sökning i vår bokdatabas hittar bara en pockettitel på svenska med utgivningsdatum 30 juli 2019: Religionskollision : minoritet, majoritet och toleransens gränser av Eli Göndör (Timbro förlag). Igår var det lika illa, endast en titel: Röda nejlikan av Emmuska Orczy (Sjösala förlag). Inga pocketböcker imorgon eller på torsdag heller, först på fredag släpps det sju nya.

Fram till idag har det kommit ut 596 pocketböcker på svenska under 2019 (enligt Bokinfo), något fler än förra årets 569 (ja, samma siffror men i en annan ordning). Så faktiskt en liten ökning.

Pocketboken – ett hotat format eller framtiden?

När eböckerna växte i USA fanns det de som spådde att det skulle innebära döden för pocketböckerna. Samma teori har nämnts när det gäller streamingtjänsterna med ljudböcker och eböcker direkt i mobilen – det är billigt och massmarknad som borde slå mot pocketförsäljningen.

Men det finns också de som menar att det tvärtom blir pocket, eller kanske storpocket och i vissa fall print on demand i mjukpärm som blir överlevaren – och det dyrare inbundna formatet blir det som dör när läsarna går över till digital läsning.

Pocketböckerna som säljer bäst just nu

Nyfiken på vilka pocketböcker som är hetast just nu i Sverige? Vecka 29 toppades listan av Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris (Nona). Andra böcker som förmodligen ofta valts bland de där fyra i kampanjerna är Tina Frennstedts Försvunnen (Månpocket) och Carin Gerhardsens Det som göms i snö och Bränn alla mina brev av Alex Schulman (båda Bookmark). En fackbok som verkar bli en storsäljare även i pocket är Hjärnstark : hur motion och träning stärker din hjärna av Anders Hansen (Månpocket).

Pocketboken har överlevt i flera hundra år – så förmodligen lär den överleva även digitaliseringen eller hur?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL