ANNONS

Så mycket läser svenska företagsledare

Svenska börs-vd:ar läser helst skönlitteratur, gärna deckare. Foto: Istock

Svenska börs-vd:ar läser oftare än genomsnittet och anser att bildning är viktigt, visar en ny undersökning. Här är också en lista med böcker som har betytt mycket för företagsledarna.

I en undersökning som Novus har genomfört på uppdrag av Bokmässan i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm, framkommer att svenska börs-vd:ar läser betydligt oftare än genomsnittet av befolkningen och värderar bildning högt. Tre av fyra anser också att det är viktigt att en person som ska rekryteras är bildad. 

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Vi har länge hört talas om det obildade svenska näringslivet, om att man i Paris drar lott för att slippa sitta bredvid svenska företagsledare vid middagar då de bara kan prata om golf och affärer. Denna tes har aldrig blivit prövad förrän nu. Det är förstås glädjande att vi, tvärtom vad tesen har sagt, verkar ha svenska företagsledare som både läser böcker och värderar bildning högt, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att näringslivets toppar läser oftare än både genomsnittet och andra högutbildade personer. Studerar man resultaten närmare kan man dock notera att gruppen läser kortare stunder än andra. Men i stort pekar resultaten på att läsning och bildning anses vara viktigt i näringslivet.

– Resultaten är glädjande. De senaste åren har vi på Handelshögskolan i Stockholm märkt ett stort intresse hos studenterna för våra konst- och litteratursatsningar. Skönlitteratur ger en fördjupad inblick i andra människors livsvillkor, något som är särskilt viktigt för personer med mycket makt och inflytande över andra människor, säger Erik Wikberg, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm och ansvarig för den skönlitterära satsningen SSE Literary Agenda (här är listan med böcker som valts ut till Handelshögskolans läsecirklar).

Den positiva inställningen till läsning återspeglas också i hur företagsledarna läser för sina barn. Av de som har barn eller har haft barn boende hos sig läser eller läste 62 procent för dem varje dag och 87 procent läser minst en gång i veckan för dem.

ANNONS

– Att börs-vd:ar tillskriver bildning och läsande stor vikt är en tydlig signal till utbildningssystemet. Vi behöver förbereda våra unga på ett yrkesliv där empati, självreflektion och kulturell känslighet är centrala inslag. Litteratur och läsande är vägar till andra världar, säger Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm.

På frågan om de helst läser skönlitteratur eller facklitteratur svarade sju av tio företagsledare att de helst läser skönlitteratur. Deckare och spänningslitteratur är den mest populära skönlitterära genren. Memoarer och biografier är den mest populära facklitterära genren.

Undersökningen gjordes under maj och juni 2019, och samtliga svenska vd:ar och vice vd:ar på börsbolag noterade på OMX:s och First Norths börslistor kontaktades. Av dessa svarade 80 personer på en telefonintervju om sina läsvanor. Där svarade 59 procent att de läst i en bok under gårdagen. 90 procent hade läst i en bok under den senaste månaden.

Böcker som har betytt mycket för svenska börs-vd:ar:


Döda själar

Döda själarStäppvargen

Stäppvargen


Min historia

Min historia


Vredens druvor

Vredens druvor


Ett litet liv

Ett litet liv


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se