Katarina Frostenson anländer tillsammans med advokat Björn Hurtig till Svea hovrätt under rättegången mot den så kallade kulturprofilen. Nu berättar hon om kristiden i en ny bok och i ett samtal med sin förläggare. Arkivbild: Jonas Ekströmer /TT.

Katarina Frostenson: ”Det var ett extremt tillstånd”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Hon är mer personlig än någonsin i sin bok ”K”. För första gången efter krisen uttalar Katarina Frostenson sig nu också själv om anklagelserna mot henne, i ett samtal med sin förläggare.

Ända sedan 18 kvinnor pekade ut den så kallade kulturprofilen har den före detta Akademiledamoten och poeten Katarina Frostenson hållit låg profil. Men för första gången berättar hon nu själv om krisen, i ett samtal med sin förläggare Jonas Axelsson, som förlaget Polaris publicerar på sociala medier. Hennes vardag fylldes av hat och förtal, enligt Frostenson.

– Meningen var att även jag skulle tas ner i dyn, säger hon i samtalet.


ANNONS


Några intervjuer med journalister ger hon inte.

Katarina Frostenson beskriver sin bok ”K” som en ”tankebok”: skrivandet var hennes sätt att överleva den tunga tiden.

ANNONS

”En annan bild”

Bokens titel ”K” anspelar inte bara på hennes namn, det sammanfattar också handlingen: Kris, katastrof, katharsis, Kafka – apropå ”Processen”. Hon tänkte på ordet ”kabal”, som betyder ränksmiderier.

I samtalet bestrider hon att hon har läckt Nobelpristagare men går inte närmare in på andra skuldfrågor. Frostenson berättar att hon i boken valde att skriva öppet om händelserna snarare än att vara gåtfull.

– Här ger jag min bild av flera olika skeenden som ingår i den här kabalen. Jag hoppas det kommer ge en annan bild än den som varit dominerande. Den borde göra det om man vill se med öppna ögon.

Livräddande distans

Det hon kallar landsflykt var avgörande, berättar också Katarina Frostenson för sin förläggare. I större europeiska länder upplever hon att man inte tror på en enda sanning på samma sätt som i Sverige, och att man förhåller sig mer skeptisk till mediernas nyhetsförmedling. Det hjälpte henne under kristiden, som hon beskriver med orden ”ett extremt tillstånd”.

– Det gav en annan distans att vara någon annanstans, som var viktig eller till och med livräddande.

Text: Elin Swedenmark/TT

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Min bok är i goda händer

»Mitt samarbete med Blue Publishing har varit väldigt smidigt. Jag har hela tiden känt att jag har haft full kontroll på allt som händer och samtidigt kunnat slappna av i vetskapen om att mitt manus är i goda händer. Förlaget har förvandlat det till en väldigt fin bok och jag är jättenöjd.«

Mathias Alm, författare till romanen »Nytt land«

Har du ett manus i byrålådan? Skicka det till oss för bedömning. Blue Publishing är ett kvalitetsförlag med bred utgivning. Hos oss investerar du i din bok, och behåller kontrollen och merparten av vinsten. Vi coachar dig hela vägen – från råmanus och ända fram till marknadsföring och försäljning.

Besök oss på www.blue.se

Läs mer om Mathias Alm och romanen »Nytt land«: www.blue.se/nytt-land

(...) Läs hela artikeln »