ANNONS

Veckans A-Z i bokbranschen

Barnböcker fick en borgmästare i USA sparkad. Foto: iStock.

Egenutgivarskandal fällde borgmästare, stora förlagsaffärer och AI-skrivna böcker. Det är några av veckans nyheter som inte blev en egen nyhet på Boktugg men som ändå förtjänar att nämnas.

Det händer mycket i bokbranschen och allt kan inte bli en hel artikel. Men kanske kan det bli en kort notis i alla fall? En A-Z på sådant vi snappat upp under vecka 18 (vi nöjer oss med A-Z istället för A-Ö eftersom det mest rör sig om internationella nyheter). Låt oss testa och se om det blir läsvärt.

Amazon Publishing har som vi berättat tidigare flera imprints. Nu har de betalat ett sjusiffrigt förskott – i dollar – för boken Butterfly in Frost av Sylvia Day, hennes första bok sedan 2016. Amazon Crossing kommer dessutom att ge ut översättningar i Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien. Sylvia Day är tidigare utgiven i Sverige av Norstedts och HarperCollins Nordic.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Baker & Taylor meddelade att de lägger ner sin grossistverksamhet för att följa moderbolaget Follett Corps (som köpte B&T 2016) fokus på utbildning. En annan anledning är att marknaden förändrats och fler förlag säljer direkt och minskar sitt beroende av grossister. Nedläggningen ställer till problem för både förlag och indiebokhandlare. (Publishers Weekly)

Cengage och McGraw Hill är två läromedelsförlag som i veckan bestämde sig för att gå samman under namnet McGraw Hill. Det senaste året (fram till 31 mars 2019) omsatte de båda tillsammans 3,157 miljarder dollar (motsvarande 30 miljarder kronor). Det nya McGraw Hill kommer att ha över 44 000 titlar i katalogen. (The Bookseller.)

Donald Trump är ingen stor läsare men han har betytt mycket för bokförsäljningen i USA. Redan 2016 kom The Making of Donald Trump av David Cay Johnston och Trump Revealed av Washington Post, skriver The New Republic. Båda blev bästsäljare men inte på samma nivå som Michael Wolffs Fire and Fury (5 miljoner exemplar sålda) och Bob Woodwards Fear (1,1 miljoner exemplar sålda första veckan). Hur mycket The Mueller Report kommer att sälja vet vi inte än.

Ediciones Salamandra är ett av de främsta oberoende förlagshusen på den spanskspråkiga marknaden. Eller var. Penguin Random House har nu köpt förlaget som har flera imprints och runt 500 författare, bland dem internationella profiler som JK Rowling, Zadie Smith, Margaret Atwood och svenska Jonas Jonasson. PRH har tidigare köpt Santillana Ediciones Generales (2014) och Ediciones B (2017). (Publishing Perspectives.)

ANNONS

Första kvartalet ökade utlåningen av eböcker och ljudböcker med hela 50 procent på danska bibliotek genom tjänsten Ereolen, rapporterar Mediawatch (via Bogmarkedet).

Goodman, David är president för Writers Guild of America West, en organisation som för drygt två veckor sedan uppmanade sina medlemmar (13 000 författare) att sparka sina agenter. Detta efter att förhandlingarna med ATA (Association of Talent Agents) brutit samman om förändringar i ett avtal som reglerat förhållanden mellan författare och agenter de senaste 43 åren. Nästan lika länge har Stephen King representerats av Paradigm Agency innan han meddelade i en tweet att han följer WGA:s uppmaning.

Högerextrema stormade in i bokhandeln Politics and Prose i Washington DC förra helgen mitt under en uppläsning av författaren Jonathan Metzl (som skrivit boken Dying of Whiteness). Tio aktivister skrek ”this land is our land” och namnet på en välkänd hatgrupp. Det var inte första gången bokhandeln råkat ut för oönskade demonstranter. (Publishers Weekly)

Ingrid Betancourt, Fikru Maru och Martin Schibbye deltar i unikt seminarium (28 september) på Bokmässan om Dawit Isaak och diktaturens logik. ”18 år i fångenskap” har fokus på den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som sedan 2001 sitter fängslad i Eritrea, ett av världens mest slutna länder. Moderator är KG Hammar, ärkebiskop emeritus.

Jamie Fiocco, Flyleaf Books in Chapel Hill, North Carolina, har röstats fram som ny ABA-president som efterträdare till Robert Sindelar. Fiocco har varit vice president i American Booksellers Association.

Kidsbooks, ett amerikanskt barnboksförlag baserat i Chicago har köpts av kanadensiska Book Depot Inc, rapporterar Publishing Perspectives.

ANNONS

Lord of the Rings, eller Sagan om ringen på svenska, var den främsta anledningen till att HarperCollins UK gjorde vinstrekord för verksamhetsåret som avslutades 30 juni 2018, skriver The Bookseller. Inte att bokförsäljningen sköt i höjden utan en ”monsterdeal” med Amazon kring tv-avtalet för Sagan om ringen.

Maskininlärning och AI kommer att bli en viktig del av förlagsverksamhet inom tre år, menade experter på IPG:s (Independent Publishing Guild) konferens, enligt The Bookseller. Alltifrån manusurval till sättning. Akademiska förlag som Elsevier och Springer Nature ligger i framkant och de sistnämnda släppte i april en bok som är rakt igenom genererad av en dator – en översikt av forskning kring litium-jon-batterier.

Nya tider för poesin. Nu är det instapoeter som gäller. Trenden började redan för fyra-fem år sedan och har inte avtagit. När Rupi Kaur dubblade försäljningen av poesi i USA 2017 var tolv av de tjugo bäst säljande poesiförfattarna verksamma på Instagram, enligt The Hot Sheet.

Original är trendordet bland olika streamingtjänster. Även Scribd satsar på exklusiva eböcker och ljudböcker för sina prenumeranter. Över hälften av Scribds prenumeranter finns utanför USA.

Prissumman för årets Nobelpris i litteratur har fastställts av Nobelstiftelsens styrelse. 9 miljoner kronor får vinnaren av Nobelpriset 2019. Eftersom det även innebär att prissumman är oförändrad får 2018 års vinnare samma belopp, det pris som aldrig delades ut förra året. Mottagare av de båda Nobelprisen för 2018 och 2019 kommer att offentliggöras den 10 oktober.

Quicksand är den engelska titeln på Malin Persson Giolitos Störst av allt som blivit tv-serie på Netflix. Därför har nyligen Simon & Schuster UK släppt en tv-tie-in av boken.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Refund erbjuds kunderna i Microsoft Store som handlat eböcker. IT-jätten har nämligen bestämt sig för att avveckla kategorin böcker vilket innebär att från och med juli 2019 kommer böcker som köpts där inte längre att vara tillgängliga. Microsoft är i alla fall så schyssta att de återbetalar pengarna som kunderna betalt. Men det är en påminnelse om hur tjänster för digitala böcker skiljer sig från äkta download av eböcker/ljudböcker.

Simon & Schuster ökade omsättningen med 3 procent under första kvartalet 2019, jämfört med samma period förra året: 164 miljoner dollar.  Även vinsten ökade (+6 procent) till 17 miljoner dollar. Tryckta böcker och audio (+7 procent) sålde bäst. Bland storsäljarna nämns The Red Scrolls of Magic av Cassandra Clare, första boken i The Eldest Curses-serien. Återstår att se om/när den kommer på svenska. Bonnier Carlsen har gett ut flera av hennes tidigare böcker. (Publishers Weekly)

TellUs bok- och berättarmässa arrangeras för åttonde gången i ordningen på Linköpings stadsbibliotek. Årets mässa äger rum lördag 30 november och den första författaren är redan klar: Sripa Kähkönen. Hon är känd i Sverige för romanen Granitmannen (Lind & Co 2017) och i höst kommer första delen i Kuopio-sviten på svenska. Boktugg har samlat ”alla” bokmässor och andra evenemang under 2019.

Universitetsförlaget Stanford University Press är ingen kassako. Nyligen blev det känt att förlaget hade utgifter på 6,7 miljoner dollar men bara intäkter på 5 miljoner dollar. Vilket alla ekonomistudenter snabbt räknar ut blir en förlust på 1,7 miljoner dollar. Stanford tänker inte lägga ner sin bokutgivning, däremot kräver universitetet att förlaget når break even. (Scholarly Kitchen.)

Veronica Roth är en av sex författare som deltar i den sex delar långa sci-fi-novellserien Forward som släpps på imprintet Amazon Original Stories. Även övriga är tunga namn: Blake Crouch, N. K. Jemisin, Amor Towles, Paul Tremblay och Andy Weir. Serien släpps 17 september. (Publishers Weekly)

Wordpress är världens största CMS och används säkerligen av ett stort antal svenska bokförlag och författare. Snart släpps version 5.2 av den populära webbplattformen. För den som vill hålla sig ajour rekommenderas nyhetsbrevet WPSE om nya versioner och säkerhetshål i olika plugins.

X-borgmästare i Baltimore kan Catherine Pugh kalla sig. Hon avgick för några dagar sedan i svallvågorna av en annorlunda skandal. Pugh är egenutgivare av en barnboksserie. En väldigt lönsam serie, hon har sålt böcker för över 800 000 dollar, enligt The Baltimore Sun. En väldigt stor del av försäljningen (500 000 dollar) har kommit via den ideella organisationen University of Maryland Medical System där Pugh satt i styrelsen. Till en början meddelade Pugh att hon tänkte sitta kvar som borgmästare men när både FBI och IRS gjorde razzia gav hon upp. (NPR.)

Youtube-kanalen Snacka om ljudböcker släppte nyligen sitt första avsnitt. Bakom satsningen står Storytel som redan driver en Facebookgrupp med samma namn. Programledare är Jenny Zunko och i panelen sitter Hugo Kalm och Johanna Lundin. En intervju med deckardrottningen Anna Jansson fanns också med i premiärprogrammet.

Zusak, Markus är författaren till boken Boktjuven. I oktober 2018 släpptes hans nya roman Bridge of Clay. Nu till hösten kommer den på svenska med titeln Ingenting mindre än ett mirakel (Norstedts).


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se