ANNONS

Michael Wiander testar nya vägar för att få Dexter Olsson att flyga

Michael Wiander. Foto: Pressbild

Barnboksserien Dexter Olssons Äventyr har sålt i runt 10 000 ex. Men det är bara början, menar författaren Michael Wiander. Tillsammans med förlaget Stevali planerar han flera aktiviteter kring böckerna under året, bland annat en uppfinnartävling för barn.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

I bokserien Dexter Olssons Äventyr reser huvudkaraktären Dexter Olsson runt och utforskar världen tillsammans med bland annat den talande schimpansen Tomas. Böckerna är tjocka, runt 600 sidor, men anses av många ändå vara lättlästa.

– Det går sinnessjukt bra just nu, säger Michael Wiander. Vi gör en jättesatsning innan sommaren och trycker upp 25 000 läsprover i en första upplaga som ska delas ut via bokhandel, bibliotek och skolor.

ANNONS

Serien har än så länge sålt över 10 000 exemplar i alla format. Talar man bara fysiska böcker ligger det på runt 9 000. Böckerna har legat på nätbokhandlarnas topplistor flera veckor i rad, och under bokrean toppade den första boken till och med barnboksförsäljningen hos Adlibris under några timmar.

– Det är riktigt bra, men samtidigt är jag frapperad, säger författaren. Varför har inte de stora medierna tagit upp tråden och skrivit om böckerna?

Michael tycker det är synd att skräck dominerar inom barnlitteraturen idag.

ANNONS

– Jag ogillar skräckböcker. Visst stämmer det att många barn tycker skräck är kittlande, otillåtet och läskigt, men det gäller långt ifrån alla barn. Jag går emot trenden och mina böcker upplevs kanske som konstiga av vuxna, men barn verkar gillar dem.

Själv beskriver han sina böcker som äventyr, och berättar att många beskriver dem som en blandning av Tintin och Fem-böckerna. Som högläsning passar de fint för yngre barn från fem år och uppåt, men de fungerar precis lika bra för äldre barn som läser själva. Böckerna har fått stort genomslag i skolan och många lärare använder dem i undervisningen.

I serien Dexter Olssons Äventyr finns än så länge böckerna Morfars hemlighet och Flykten till Vulkanön, som gavs ut på hybridförlaget Visto. Tredje boken i serien, Fångar i Luxor, släpps på Stevali den 1 juni 2019.

– Trean går snart till tryck. Visst är det mycket jobb med 800 sidor, och det är en speciell bokserie med mycket fakta, inte bara fiktion, säger Michael.

Om allt går enligt planen kommer det att bli tolv böcker i serien om Dexter Olsson, och Michael har hela serien klar framför sig. En bok tar honom ungefär ett halvår att skriva, vilket är imponerande med tanke på att han samtidigt jobbar deltid.

Du skriver så långa böcker, får du aldrig slut på idéer?
– Nej! Hela serien bygger på att jag vill lära barn om världen, och världen är oändlig. Det finns en outtömlig källa med roliga fakta som barn gillar. Jag har alltid brunnit för humor och roliga detaljer, jag sitter faktiskt själv och skrattar när jag skriver …

Under året har Michael och Stevali flera aktiviteter inplanerade kring böckerna. På vårens schema står en större satsning på läsfrämjande där 15 000 läsprov ska skickas ut genom ett samarbete med Legilexi, Vetenskapens Hus, Svenska Uppfinnareföreningen och Mediapoolen som driver Skolbiblioteksportalen. Bokhandelskedjan Ugglan delar också ut böcker under Världsbokveckan i alla butiker. Under hösten delas nästan lika många böcker ut i samband med Stockholms Kulturfestival där Michael har flera boksamtal om Dexter.

Tillsammans med bland annat Svenska Uppfinnareföreningen ska de också anordna en uppfinnartävling för barn.

– Jag vill gärna ha någon sorts aktivitet eller tävling varje sommar, eftersom barns läsning sjunker på somrarna, berättar Michael. Förra sommaren hade jag en karaktärstävling där barn fick tävla om att få sin påhittade karaktär inskriven i min bok. Det var otroligt kul, men också lite påfrestande eftersom jag behövde skriva om storyn. Så därför satsar vi på något annat i år.

Dexter Olssons morfar är uppfinnare och uppfinningar har en naturlig plats i böckerna. Tävlingen går ut på att alla från fem år och uppåt får hitta på en uppfinning som har chans att komma med i nästa bok. Under tävlingsperioden (som pågår från 1 juni till 1 november så att läslovet ska inkluderas) kan man läsa böckerna gratis på jagharläst.se. Uppdraget går sedan ut på att man ska komma på en uppfinning som passar in i serien och skissa upp den, man behöver alltså inte bygga något.

– Hur skapar man inre motivation hos ett barn som inte gillar att läsa? Barn älskar tävlingar, och att få med en grej man själv har hittat på i en bok är det nog många som tycker är kul. Jag hade själv älskat det när jag var liten, säger Michael.

En grupp som är viktig för Michael att nå är de ovana läsarna som annars inte självmant plockar upp en bok.

Är det inte avskräckande med böcker som är 600 sidor långa?
– Jag vill gå tvärtemot vad många andra säger, att lättläst måste innebära tunna böcker. Varför sätter vi sådana gränser? En unge som känner sig duktig växer, och om man kan klara att läsa en tjock bok, då växer man två meter. Jag har fått hundratals recensioner av barn och mejl av föräldrar vars barn aldrig har läst förut och nu läser tjocka böcker på löpande band tack vare Dexter Olsson.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL