ANNONS

Svenska PEN till Löfven inför Putin-möte: Kräv att författaren Oleg Sentsov släpps fri

Palatstorget Sankt Petersburg mest kända torg. Det har fått sitt namn från det intilliggande Vinterpalatset. I mitten av torget står den mest kända symbolen för Sankt Petersburg, Alexanderkolonnen. Foto: iStock.

Obekväma författare och journalister censureras, hotas, grips och fängslas dagligen på grund av sitt arbete, skriver Svenska PEN i ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven inför dennes möte med Vladimir Putin. Löfven bör lyfta kravet om frigivning av den ukrainske författaren och filmaren Oleg Sentsov som avtjänar ett 20-årigt straff i Ryssland.

Imorgon träffar Stefan Löfven Rysslands president Vladimir Putin i ryska S:t Petersburg. Svenska PEN passar på att lyfta de svårigheter som journalister, författare och många andra märker av när yttrandefriheten är kraftigt begränsad. Så här skriver de:

Öppet brev till statsminister Stefan Löfven

Stockholm, 8 april 2019

Inför statsminister Stefan Löfvens möte med president Vladimir Putin den 9 april 2019, vill vi i Svenska PEN framföra vår allvarliga oro över utvecklingen i Ryssland. Kränkningar i mänskliga rättigheter förvärras för varje år och den redan kraftigt begränsade yttrandefriheten är ständigt föremål för nya attacker.

Hösten 2018 presenterade PEN International en rapport som visade att landets angrepp på yttrandefriheten sker på bred front, mot författare, journalister, konstnärer och det civila samhället. Senast i raden av nedmonteringen av yttrandefriheten i landet är de två nya kontroversiella medielagarna som president Vladimir Putin godkände den 18 mars. Den första lagen kriminaliserar publicering av onlinematerial som anses innehålla ”uppenbar respektlöshet” mot staten, officiella symboler, samhället, konstitutionen och offentliga organ. Den andra lagen förbjuder spridning av nyheter som ryska myndigheter anser vara ”falska”. Material som strider mot dessa lagar kan – om de omedelbart inte raderas – blockeras utan något domstolsbeslut av Roskomnadzor (myndigheten som ansvarar för att övervaka publicering i medier och på nätet).

Dessa lagar är endast två exempel på hur man systematiskt kränker tryck- och yttrandefriheten i Ryssland. På Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex rankas Ryssland på plats 148 av 180 länder och landets situation klassas därmed som ”svår situation”. Obekväma författare och journalister censureras, hotas, grips och fängslas dagligen på grund av sitt arbete. Ett aktuellt fall som vi arbetar med är den ukrainske filmaren och författaren Oleg Sentsov som avtjänar ett 20-årigt straff i Ryssland. Han är dömd på mycket vaga grunder för påstådd terrorism. Anklagelserna mot honom var ogrundade och tydligt politiskt kopplade till hans kritik mot Rysslands annektering av Krim. PEN har, ända sedan han greps 2014, drivit en kampanj med krav på att han ska friges.

Vår förhoppning är att statsministerns och den svenska delegationens resa ger tillfälle att uppmärksamma och föra dialog om ryska myndigheternas ansvar att vidta åtgärder för att dessa kränkningar ska upphöra – det är viktigt att resan inte innebär ett tyst överseende med hur mänskliga rättigheter gång på gång kränks i landet. Vår uppmaning till Stefan Löfven är att han ska lyfta kravet på att Oleg Sentsov omedelbart släpps fri från fängelset och att de allt mer aggressiva inskränkningarna mot yttrandefriheten i form av repressiva
lagar vidrörs.

Jesper Bengtsson
ordförande Svenska PEN

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se