fbpx

Ibsenpriset 2019 till barnboksförfattaren Kristian Hallberg

Författaren Kristian Hallberg. Foto: Susanne Hallman.

Det blir dramatikern och författaren Kristian Hallberg som får ta emot årets svenska Ibsenpris.

Hallberg, född i Malmö 1982, har skrivit pjäser som uppförts på bland annat Malmö stadsteater (”Skånska mord 1989–2015”), Unga Dramaten (”Götgatan”), Teater Galeasen (”Variation”) och Folkteatern (”Och nu, vart far vi nu?”).

Han är även verksam som barnboksförfattare.

”Kristian Hallberg gräver i samtiden och petar i ord som gör ont /…/ Oavsett formen och platsen vågar han syna sig själv och vårt samhälle. Han undersöker människors livsvillkor och uppehåller sig gärna, likt en nutida Ibsen, vid våra ideal och förmågan att leva upp till dem. Genom att skruva på perspektiven avslöjar han existentiella bråddjup under den vardag vi strävar med att uppehålla”, skriver juryn i sin motivering.

ANNONS

Det svenska Ibsensällskapets Ibsenpris är ett årligt litteraturpris, som första gången delades ut 2007. Priset ska tilldelas en ung svensk, nyskapande dramatiker. Det svenska Ibsenselskapet instiftades 2006, i samband med 100-årsminnet för Henrik Ibsens död 1906. Prispengarna på 20 000 kronor kommer från norska myndigheter. Priset delas ut den 20 mars varje år, vilket också är Ibsens födelsedag.

Bland tidigare pristagare finns Martina Montelius, Jonas Hassen Khemiri och Emma Broström.

Tidigare mottagare av det svenska Ibsenpriset:

2007 – Mattias Andersson
2008 – Sofia Fredén
2009 – Lucas Svensson
2010 – Martina Montelius
2011 – Jonas Hassen Khemiri
2012 – Christina Ouzounidis
2013 – Rasmus Lindberg
2014 – Gertrud Larsson
2015 – Klas Abrahamsson
2016 – Paula Stenström Öhman
2017 – Anders Duus
2018 – Emma Broström

Det finns även ett internationellt Ibsenpris (norska: Den internasjonale Ibsenprisen) som går till en person eller institution som har infört nya konstnärliga dimensioner i teaterkonsten. Prissumman är 2,5 miljoner norska kronor, vilket är bland det högsta i världen för ett litteraturpris. Priset var från början årligt men delas sedan 2010 ut vartannat år. Det tillkännages 20 mars, på Henrik Ibsens födelsedag, och delas ut i Oslo i september i samband med Nationaltheatrets Ibsenfestival.

Tidigare pristagare Internationella Ibsenpriset:

2008: Peter Brook
2009: Ariane Mnouchkine
2010: Jon Fosse
2012: Heiner Goebbels
2014: Peter Handke
2016: Forced Entertainment
2018: Christoph Marthaler

Text: TT/Boktugg
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny