fbpx

Ellen Mattson får Gerard Bonniers pris 2018 på 300 000 kronor

Författaren Ellen Mattson får Gerard Bonniers pris 2018. Foto: Kristin Lidell.

Det blir författaren Ellen Mattson som får ta emot Gerard Bonniers pris för år 2018, skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande. Prisbeloppet är 300 000 kronor.

”Svenska Akademien har beslutat tilldela Ellen Mattson Gerard Bonniers pris för år 2018. Priset utgår ur en fond som genom Gerard Bonniers testamente 1988 donerades till Akademien, och skall tilldelas författare som är verksamma inom Akademiens intresseområde”, skriver Akademien.

Prisbeloppet är på hela 300 000 kronor. De senaste åren har priset gått till Klaus-Jürgen Liedtke (2014), Lars Svensson (2015), Steve Sem-Sandberg (2016) och Ulrika Wallenström (2017).

Ellen Mattson är författare, född 1962 och bosatt i Ljungskile. Hon tog bibliotekarieexamen 1990 och debuterade 1992 med romanen Nattvandring. Ellen Mattson har sedan dess givit ut ett tiotal romaner, senast Sommarleken (2016), som blev radioföljetong i Sveriges Radio, och Tornet och fåglarna (2017), en historisk roman om krigsåret 1719. I sina romaner skriver hon ofta om komplicerade relationer, om ensamhet och gemenskap, såväl i historisk som i modern tid.

ANNONS

Ellen Mattson har även skrivit dramatik för både scen och radioteater, och hon är verksam som litteraturkritiker i Göteborgs-Posten. Hon har tilldelats flera litterära priser, bland dem Svenska Dagbladets litteraturpris (1998), Samfundet De Nios Vinterpris (2009), Doblougska priset (2009) och Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris (2011).
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny