ANNONS

Myndighet griper in mot falska recensioner på Amazon

Kan man lita på vad kunder skriver om böcker hos nätbokhandlarna? Illustration: iStock.

Amazon får hjälp av amerikanska staten i jakten på falska recensioner. Ett företag som köpt recensioner får betala 50 000 dollar och hotas av miljonböter om de gör om det.

Boktugg har tidigare skrivit om problemet med köpta recensioner på Amazon men även att svenska Boktipset har haft problem med det. Här i Sverige är dock problemen inte i närheten av hur det ser ut i större länder som USA där det går enkelt att hitta folk som skriver recensioner mot betalning.

Amazon har redan stämt mängder av företag som förmedlar köp av recensioner och betyg men nu har för första gången amerikanska Federal Trade Commission (FTC) klivit in och statuerat ett exempel. I detta fall handlade det inte om böcker utan ett preparat för viktminskning. Företaget Cure Encapsulations betalade amazonverifiedreviews.com 1000 dollar för 30 recensioner.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Cure försvarade sig med att detta var för att motverka negativa recensioner skrivna av konkurrenter. FTC var inte imponerade och i en uppgörelse ska nu Cure betala 50 000 dollar i skadestånd. Dessutom kan de bli skyldiga att betala 12,8 miljoner dollar om de fortsätter köpa recensioner.

– Folk förlitar sig på recensioner när de handlar online. När ett företag köper falska recensioner för att blåsa upp sina Amazonbetyg skadar det både kunder och företag som följer reglerna, säger Andrew Smith, direktör för FTC’s Bureau of Consumer Protection, i ett pressmeddelande.

Köpta omdömen är ett jätteproblem för Amazon. På sajten fiverr.com som förmedlar frilansare inom mängder av områden har det länge gått att hitta folk som skriver 5-stjärniga recensioner av böcker och andra produkter för 5 dollar. För att en recension ska flaggas som verified krävs att recensenten faktiskt har köpt den på Amazon, vilket innebär att det köpta omdömet istället kostar 25-30 dollar (eller mer för dyrare varor).

Ett annat problem har uppstått när Amazon försökt städa upp och radera falska recensioner och istället råkat radera mängder av helt legitima omdömen. Flera författare har vittnat om hur de plötsligt fått hundratals recensioner raderade.

ANNONS

I sina regler säger Amazon också att familj, nära vänner och förlaget inte får skriva recensioner. I sin iver att leta upp falska recensioner har Amazon försökt identifiera författarnas kontakter i sociala medier.

Förra veckan tog Amazon ytterligare ett steg när de införde en ny regel som kräver att man ska ha spenderat minst 50 dollar (i UK 40 pund) på Amazon för att få lov att skriva recensioner på sajten. Det här hoppas man ska stoppa de tusentals fejkkonton som skapats och använts för att recensera gratis Kindleböcker mot betalning. Det blir åtminstone mycket dyrare att skapa ett konto att använda för recensioner även om det inte helt stänger dörren.

Hur är det med Goodreads då, den Amazonägda communityn där miljontals medlemmar skriver om och betygsätter böcker? Jo, problemen är mindre men det även där existerar fejkkonton som sprider falska recensioner mot betalning.

Än så länge har vi inte träffat på några svenska frilansande recensenter som sitter och skriver falska omdömen. Kanske är Sverige för litet för att det skulle vara lönsamt att göra det. Har du fått erbjudande om det, mejla oss på tips@boktugg.se och berätta mer.

Sedan kan man förstås också fråga sig ifall recensioner skrivna av främlingar, som kanske har en helt annan smak, verkligen har ett så stort värde för dig som läsare. Förutom att böcker får höga betyg av personer som är bekanta med författare dyker det emellanåt upp motsatsen – personer som hyser agg till författaren (eller ämnet) och som hämnd belönar boken med ett bottenbetyg och en sågning i textform.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se